Raštu kreipiausi į įstaigos direktorių. Sekretorė paaiškino, kad atsakymo teks palaukti…20 dienų!Tada susiradau net keturias (!) žmogaus teises Lietuvoje ginančias organizacijas. Kaip ir priklauso, pirmiausia el. laišku kreipiausi į Kalinių globos draugijos pirmininką dr. Joną Algirdą Stašinską. Tyla. Kreipiuosi į Žmogaus teisių asociacijos pirmininką Vytautą Budniką. Tyla.

Na, gerai – dar yra Žmogaus teisių stebėjimo institutas, besipuikuojantis anglišku HRMI akronimu ir savo misijoje įsirašęs: „Atkreipti valstybės institucijų bei visuomenės dėmesį į socialiai pažeidžiamų asmenų teises ir galimus jų pažeidimo atvejus“. O kokia laimė, kaip tik tai, ko man reikia! Ekrane perbėgu netrumpą jo darbuotojų sąrašą ir sukaupęs drąsą kreipiuosi į pačią direktorę Dovilę Šakalienę. Tyla. Matyt, vadovė su visa savo brigada ilsisi, nusiplūkę besirūpindami CŽV galimai Lietuvoje kalintais užsieniečiais ir spausdindami švietėjišką medžiagą neišprususiems savo tėvynainiams.

Gal instituto valdybos pirmininkas Dainius Pūras nepraradęs budrumo? Tyla. Na, manau, instituto geros valios žmogaus teisių ambasadorius Vytautas Juozapaitis tikrai stengsis apginti savo garbingą titulą. Tyla. Koks aš naivuolis – čia gi maestro, gal dainavimas žmogui juk daug svarbiau už pagalbą žmogui…

Kai nuvažiuoju į pataisos namus per patį pietų metą, sužinau, kad visi nuteistieji paskelbę bado akciją, o prie Seimo vyksta piketas. Ir štai Artūras Bartašius, vienas iš piketo organizatorių, kaip supratau ir pats pabuvojęs nuteistojo kailyje, pasirodo visai neseniai įsteigęs dar vieną žmogų ir teisingumą ginančią NVO - Iustitia est fundamentum!!! Na, šitas žmogus tai tikrai man padės!Tyla. Matyt, Artūras mokosi teisės ir lotynų kalbos…

Vargšas mano pataisos namų kaliny – kaip aš tau padėsiu, matai, kiek kartų mano paties teisė bent jau būti išklausytam buvo sutrypta? Tad solidarizuojantis su vieno komentaro po ŽTSI metine ataskaita autoriumi taip ir knieti paklausti: kam jūs tarnaujate? Kas jus finansuoja? Kas išlaiko šią subiurokratėjusią, eilinį žmogų ignoruojančią žmogaus teisių gynėjų (?) armiją? Gal kas nors iš skaitytojų žino? Būčiau labai dėkingas.

P.S.: po kurio laiko vis dėlto pavyko surasti vieną garbingą NVO, tiksliau – garbingą, sąžinės ir atjautos žmogui nepraradusį jos įkūrėją, kuris žaibiškai sureagavo ir tuoj pat ėmėsi konkrečios pagalbos. Bet apie tai gal kitą kartą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!