Idėja išleisti specialų Lietuvos vardo tūkstantmečiui skirtą knygą ir pasodinti Tūkstantmečio ąžuolyną kilo albumo „Neregėta Lietuva“ autoriui Mariui Jovaišai. Jubiliejinis albumas „Neregėta Lietuva 2009“ ypatingas tuo, kad už kiekvieną nupirktą knygą sodinama po ąžuolą. Sklypą, lengvai pasiekiamą nuo automagistralės „Via Baltica“, Kėdainių rajone, Pašiliuose, paskyrė Generalinė miškų urėdija. Ilgainiui tai bus ne tik ąžuolynas, bet ir įvairių renginių vieta, ketinama įrengti pažintinį taką.

Marius Jovaiša džiaugėsi, kad šiais metais susirinko dar daugiau žmonių nei praėjusį kartą. Projekto autorius dėkojo visiems, kurie  palaiko šią patriotinę idėją. Atsiuntusieji užpildytas registracijos formas bus įrašyti ąžuolyno atminimo lentose, jiems išduodami pažymėjimai.

Anksčiau buvo numatyta šį projektą tęsti iki 2010 m. pabaigos, tačiau idėjos autorius Marius Jovaiša nusprendė bandyti įgyvendinti svajonę – pasodinti 50 000 ąžuoliukų. Ar tam prireiks dešimties metų, ar darbas bus baigtas anksčiau, sunku prognozuoti.

„Tikiuosi, kad ne tik ekonominė, bet ir emocinė aplinka pasikeis ir projektą palaikys daugiau žmonių, organizacijų ir verslo atstovų. Norime ne tik pasodinti ąžuolus, bet ir sukurti įdomią aplinką, kurioje žmonės galėtų leisti laisvalaikį. Kol ąžuolynas bus pasodintas, turėsime gražią tradiciją – kviesime visus lietuvius kiekvienais metais gegužės mėnesį sodinti ąžuolų. Tikiuosi, kad norinčiųjų atlikti šį gražų darbą vis gausės. Juk susirinkę ne tik dirbame, bet ir turime puikią progą pabūti gamtoje, pašvęsti ir pabendrauti”, - sakė Marius Jovaiša.

Kėdainių urėdas Juozas Girinas pasveikino renginio dalyvius ir priminė, kokį svarbų darbą atlieka projekto autorius ir visi žmonės, kurie palaiko ąžuolyno atsiradimo idėją. „Anksčiau sodinti medeliai  prigijo gerai, nėra išdžiūvusių plotų, o dalis ąžuoliukų jau atsodinti. Ąžuolyno sodinimas urėdijai – didelis darbas ir džiaugsmas, juk mūsų vaikai ir anūkai turės didžiausią ąžuolyną Lietuvoje, o šis medis lietuviams labai svarbus simbolis. Džiugu ir tai, kad jau dabar ši vieta po truputėlį virsta traukos tašku, neretai galima išvysti autobusus su mokiniais, atvažiavusiais pasidomėti šia istorinę vertę turinčia vieta”, - teigė Juozas Girinas.

2008 metų pradžioje pasirodęs albumas „Neregėta Lietuva“ išleistas 11 kalbų: lietuvių, anglų, rusų, vokiečių, ispanų, lenkų, italų, švedų, prancūzų, japonų ir kinų. Įvairiose pasaulio šalyse surengta jau 17 albumo pristatymų ir parodų. Išsamią informaciją apie albumą, ąžuolyną ir galimybę parsisiųsti pasodinimo pažymėjimą galima rasti internete – neregetalietuva.lt.