Dar Simonas Daukantas rašė: „Prieš tą šventę ėjęs svietas į šventas upis ir ežerus prausties ir mazgoties, idant jaunam taptum, ir kas visa atliko, kaip buvo įstatyta, tas radęsis vieną valandą didžiai išmintingu ir galėjęs regėti (paslėptus dalykus). Nebuvo kitos linksmesnės šventės, nesgi pagal pasakų tą rytą saulė šokus“.

Iš pradžių - pasiruošimas šventei. Pinami vainikai, kraunamas laužas, įtaisomi ir papuošiami vartai, pro kuriuos įeidami visi, kas nori dalyvauti šventėje, turi ką nors daryti (dainuoti, šokti ir kt.)“ Taip ir visi alsėdiškiai, kurie atėjo ieškoti paparčio žiedo, pirmiausia mazgojo rankas rasų vandeniu, šluostė jas į lininius abrūsus, lindo pro žolynais išpuoštus vartus. Rasoje slypi amžina žmogaus viltis pergalėti blogį ir mirtį. Šventės organizatoriai pasveikino Janinas ir Jonus, o jų Alsėdžių seniūnijoje viso 22, Janinos - 6 ir 16 Jonų.

Muzikantai ėmė griežti iš peties. Kojos pačios ėmė kilnotis, o daina pasklido po visą Alsėdžių seniūniją. Mergaitės, norėdamos sužinoti, kada ištekės, mėtė vainikėlius į upelį ir drebančiom širdutėm žiūrėjo , koks likimas jų laukia. Prekybininkai viliojo šalto alaus putele. Tiek jaunas, tiek senas smaginosi nuo dūšios, o ir pati gamta nuostabų orą padovanojo. Taip ir linksminosi alsėdiškiai iki paryčių, ieškojo paparčio žiedo, bet suradę kaimynui nesikoliojo, kad laimės nenugvelbtų.

Taigi Joninių vakaras, o po jo - naktis. Liepsnojo Joninių laužas Alsėdžiuose, kviesdamas visus paparčio žiedo ieškoti, savo laimės nepražiopsot.

Smagu, kad Alsėdžių kultūros namų darbuotojai be didelių išlaidų, tik savo išradingumo dėka, padovanojo nuostabią Joninių naktį.

Jums patiko kaip šis miestas švenčia Jonines? Balsuokite už jį straipsnio apačioje spausdami nykštį į viršų! Straipsnio, kuris surinks daugiausiai teigiamų įvertinimų, autoriui (-ei) įteiksime kvietimą praleisti savaitgalį SPA viešbutyje "Belvilis"!!! Laimės straipsnis, surinkęs daugiausiai teigiamų įvertinimų birželio 29 d. 15 val. Spauskite nuorodas apačioje ir pamatykite, kaip kiti miestai šventė Jonines!