Asmeninės lenktynės laikui
Struktūra

Vyrų asmeninės lenktynės laikui vyks liepos rugpjūčio 1 d., dviratininkai viso įveiks 44 kilometrus. Trasa prasidės ties Hamptono rūmais pietvakariniame Londone, tęsis per Ričmondo, Kingstono rajoną, palei Temzę ir baigsis ten pat, kur ir prasidėjo. Dviratininkai startuos 90 sekundžių intervalais.

Lietuviai

Ramūnas Navardauskas. Vienintelis šiose lenktynėse startuosiantis lietuvis. Du kartus Lietuvos plento lenktynių ir šių metų asmeninių lenktynių čempionas gali pasigirti neblogais asmeniniais sugebėjimais.

24-erių metų dviratininkas šiais metais jau vilkėjo rožinius Giro d'Italia lyderio marškinėlius, kuriuos užsidirbo, galima sakyti, tik dėl pirmojo etapo prologo. Turi potencialo, dar nėra itin aukšto lygio, tačiau nepanašu, jog jis trinsis sąrašo gale. 

Prognozė: trečias dešimtukas.

Favoritai

Tony Martin (Vokietija). Dabartinis pasaulio čempionas. Ilgą laiką buvo vienintelis, galintis pasipriešinti Fabianui Cancellarai. Šių metų „Tour de France“ lenktynių prologe dėl pradurtos padangos prarado keliolika sekundžių ir finišavo už dešimtuko ribų, o vėliau pasitraukė ir iš pačių lenktynių. Tikėtina, jog jis po šiais metais patirtų traumų nėra pačios geriausios formos, tačiau manyčiau, jog dėl medalio pakovoti tikrai gali. 

Prognozė: 3 vieta.

Fabian Cancellara (Šveicarija). Neabejotinai šių, o gal net ir visų laikų geriausias asmeninių lenktynių specialistas. Keturis kartus pasaulio čempionas, du kartus bronzos medalio laimėtojas.

Praėjusių Olimpinių žaidynių aukso asmeninėse lenktynėse ir sidabro plento lenktynėse savininkas. Nė karto nepralaimėjęs „Tour de France“ prologo. Karjera įspūdinga, tačiau šie metai jam nebuvo itin sėkmingi - sezono pradžioje šveicaras patyrė traumą, dėl kurios gan ilgai negalėjo lenktyniauti. Tiesa, grįžęs jis demonstruoja kaip visada stulbinamą formą ir yra pasiruošęs apginti savo titulą. 

Prognozė: 1-2 vieta

Bradley Wiggins (Didžioji Britanija). Vienintelė priežastis, dėl kurios Cancellarai dar nekabinu aukso. Šių metų sportininko pasiekimų įvardinimui tektų skirti daug laiko, užtenka paminėti, jog jis yra pirmasis britas, laimėjęs „Tour de France“ bei pirmasis dviratininkas, viename sezone laimėjęs tiek daug klasikinėmis vadinamų lenktynių.

Didžiausias pergalės nuopelnas yra jo sugebėjimas įveikti kalnus ir, be abejo, greitis asmeninėse lenktynėse. Wigginsas jau yra laimėjęs kelis olimpinius medalius kaip treko lenktynininkas, o tai jam jau bus ketvirtosios Olimpinės žaidynės. Nors manau, jog kova vyks tarp jo ir šveicaro, didesnes galimybes teikčiau britui, kurio šiuo metu turbūt neįmanoma aplenkti. Net ir po tris savaites trukusių lenktynių. Bet gal? 

Prognozė: 1-2 vieta.

Plento lenktynės
Struktūra

Vyrų plento lenktynės vyks iš karto prasidėjus Olimpiadai, liepos 28 dieną. Viso bus nuvažiuota 250 km, lenktyniauti turėtų 145 dviratininkai. Lenktynininkai startuos Londone, važiuos palei Temzę, paliks Londoną, ten apie Box Hillo kalvą apsuks devynis 15,5 km ratus ir finišuos vėl grįžę į Didžiosios Britanijos sostinę.

Lietuviai

Ramūnas Navardauskas. Pasižymi ir asmeninių lenktynių, ir sprinterio sugebėjimais. Du kartus yra laimėjęs Lietuvos plento čempionatą, šiais metais liko trečias. Iš dviejų mūsų komandos narių jis yra kiek silpnesnis sprinteris, tad Olimpiadoje arba taps darbininku Gediminui Bagdonui, arba sieks asmeninės šlovės ir stengsis pabėgti nuo pelotono. 

Prognozė: pirmas šimtukas.

Gediminas Bagdonas. 

Šių metų Lietuvos plento lenktynių čempionas. Kaip ir Navardauskas, Bagdonas yra geras asmeninių lenktynių specialistas, tačiau yra pasiekęs pergalių ir kaip sprinteris. Nors Lietuvoje jis ir yra pirmas, tarptautinis lygis gali pasirodyti per aukštas, o aukštesnio lygio lenktynėse Gediminui dar pasirodyti neteko. Tad optimizmu netrykštu.

Prognozė: pirmas 50-tukas.

Favoritai

Andre Greipel (Vokietija). Vienas iš trijų šiais metais „Tour de France“ blizgėjusių sprinterių. Yra pasiekęs labai daug aukštų rezultatų daugiadienėse lenktynėse, Vuelta a Espana 2009 m. laimėjo taškų klasifikaciją, TdF laimėjo jau keturis etapus. Nors turi greitą sprintą, kartais jis tiesiog nežino, kada reikia iššauti, kadangi dažnai pritrūksta jėgų dar nepasiekus finišo. Dabartiniam pasaulio čempionato bronzos medalininkui prognozuočiau panašų apdovanojimą. 

Prognozė: 2-3 vieta

Peter Sagan (Slovakija). Tik šiais metais rimčiau sublizgėjęs dviratininkas. Jaunas, 22-ejų metų slovakas šiemet „Tour de France“ laimėjo 3 etapus ir taškų lyderio marškinėlius. Tai jis padarė didžiausia persvara per porą dešimtmečių, tad tai, be abejo, yra rimtas pareiškimas. Jaunatvišku maksimalizmu trykštantis sportininkas niekada nepasiduoda, tad nemanau, kad Olimpiadą jis paliks be medalių. 

Prognozė: 2-3 vieta.

Mark Cavendish (Didžioji Britanija, foto). Jei dėl antros trečios vietos šiek tiek abejoju, dėl šios nė kiek. Neabejotinai geriausias šių laikų sprinteris, laimėjęs jau 23 etapus „Tour de France“, 2011 metų lyderio marškinėlius ir daugelį kitų vienadienių ir daugiadienių lenktynių etapų. Pasiekimai kalba patys už save. Su tokia galinga britų komanda, kurioje yra ir du jo „Team Sky“ komandos draugai, neabejoju, jog šeimininkai kolekciją papildys dar vienu aukso medaliu. Galbūt čia yra subjektyvi nuomonė, kadangi visada palaikau šį dviratininką, tačiau geresnių už jį šiuo metu tikrai nėra. O važiuoti su tokia komanda norėtų kiekvienas dviračių sporto atstovas. 

Prognozė: pirmoji vieta ir ašaros.

sportomanas.blogas.lt