Į DELFI kreipęsis Mindaugas atsiuntė nuotraukas, kuriose matyti, jog Varšuvos oro uosto valiutos keitykloje liepos 13-ąją už vieną litą buvo galima gauti 0,36 zloto. Tai – visai kitoks valiutų santykis nei tądien skelbė Lietuvos bankas: nurodoma, kad vienas litas mūsų šalyje tądien siekė apie 1,25 zloto (lito ir užsienio valiutų santykiai 2013 m. liepos 18 d.: 10 zlotų - 7,9867 litų).

Bankuose už vieną litą šiuo metu galima gauti apie 1,18 - 1,2 zloto.

Nepalankiu santykiu oro uoste 100 litų į zlotus išsikeitusi skaitytojo dukra gavo vos 36 zlotus. Tuo metu Lietuvoje išsikeitusi tą pačią sumą litų ji būtų galėjusi gauti daugiau - apie 120 zlotų t.y. tris kartus daugiau. „Kursas yra daugiau kaip tris kartus mažesnis už įprastą Lietuvoje“, - valiutų keityklos darbo metodais piktinosi DELFI parašęs skaitytojas.

Lietuvos bankas: valiutos keitimą užsienio šalyse reglamentuoja šių šalių teisės aktai

Kreipusis į Lietuvos banką paaiškėjo, kad ši institucija valiutų keitimo užsienyje nereglamentuoja – ten veikia kitų šalių teisės aktai.Pasak banko atstovų, skirtingi kursai yra normalus reiškinys.

„Valiutų kursų nustatymą bei valiutos keitimą užsienio šalyse reglamentuoja šių šalių teisės aktai. Verslo subjektai paprastai nusistato savo keitimo (pirkimo/pardavimo) kainą ir yra įprasta, kad kursai skiriasi skirtingose keityklose ar bankų skyriuose. Lietuvos bankas neturi jokios teisinės galios daryti įtaką kitų valstybių verslo subjektams bei jų nustatytiems valiutų kursams, tačiau į užsienį keliaujantiems Lietuvos piliečiams rekomenduoja būti budriais, prieš kelionę pasitikslinti oficialius valiutų kursus Lietuvos banko interneto svetainėje ir spręsti ar siūloma valiutos keitimo kaina priimtina, ar ne“, - teigė Lietuvos banko Viešųjų ryšių skyriaus vyresnioji specialistė Aurelija Meškerevičiūtė. 

Ji nurodė, kad Lietuvos bankas lito ir Lietuvos Respublikos ūkio subjektams svarbiausių užsienio valiutų (išskyrus bazinę valiutą – eurą, kurio kursas yra fiksuotas) santykius nustato kiekvieną darbo dieną pagal oficialų lito ir euro kursą, vertinant euro ir JAV dolerio bei JAV dolerio ir kitų užsienio valiutų kursus užsienio valiutų rinkoje. „Užsienio valiutos Lietuvos Respublikoje įstatymas nustato, kad „Visos įmonės, įstaigos, organizacijos, bankai ir kredito unijos privalo tvarkyti apskaitą pagal oficialų lito kursą ir Lietuvos banko skelbiamą lito ir užsienio valiutos santykį“, - sakė A. Meškerevičiūtė.

Ambasada tikslinsis, ar nepažeidžiamos teisės

Kodėl Varšuvos oro uoste lietuviams litus tenka keistis neįprastu santykiu, DELFI pasiteiravo ir Lietuvos ambasados Varšuvoje.

Po DELFI kreipimosi Lietuvos ambasada Varšuvoje telefonu kreipėsi į valiutos keityklą Varšuvos oro uoste pasiteirauti, ar toks kursas (1 litas – 0,36 zloto) šioje keitykloje taikomas įprastai. Pasak keityklos, klaida nėra įsivėlusi, 2013 liepos 13 d. šioje keitykloje iš tiesų buvęs toks valiutų kursas.

Šiai informacijai paaiškėjus Lietuvos Respublikos ambasada Lenkijoje kreipėsi į vartotojų teisių apsaugos instituciją įsitikinti, ar toks valiutų keitimo santykis nepažeidžia vartotojų teisių. Šiuo metu laukiama atsakymo iš šios institucijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (215)