Jauna šeima – apie pinigų trūkumą: pasaka be galo

Auginame 2 vaikus, 3 metų ir 9 mėn. Gyvename mažame miestelyje nuosavame name, kuris dar reikalauja investicijų. Esu antro vaiko priežiūros atostogose ir gaunu 1250 Lt, vyras ilgai nedirbo, bet dabar irgi turėtų gauti 1200 Lt.

Išleidžiame apie 800 Lt paskoloms, kurias ėmėme namo renovacijai, lizingo sutartims – 100 Lt, internetui, televizijai, telefonų sąskaitoms – 150 Lt, elektra ir vanduo – 130 Lt, sauskelnės ir kiti daiktai kūdikiui – 200 Lt.

Vyresnėlis eina į mokyklėlę, kur pietūs – 80 Lt. Vyrui tenka važinėti į darbą senoku automobiliu, dar 200 Lt atsieina kurui. Taip pat turime šunį, triušiuką ir katiną – 100 Lt maistui. Per metus dar tenka „sukrapštyti“ automobilio priežiūrai, malkoms.

Aš studijuoju, todėl kiekvieną savaitgalį tenka važinėti apie 200 km į mokslo įstaigą. Šviesioji pusė – daržoves auginu pati, pienu aprūpina tėvai, už mokslus, kol galės, mokės tėtis, nes jie kainuoja apie 2500 LT per pusmetį. Po metų baigsis dalis paskolos, tačiau minusas tas, kad teks keisti darbą, kad galėtume gyventi ten, kur dabar, nes dirbau už 100 km, taigi, reiktų antros mašinos... Pasaka be galo.

Vieniša keturių vaikų mama neatostogavo 7 metus

Esu vieniša 4 vaikų mama, mano mėnesio pajamos – 2100 Lt. Vienas iš vaikų – dar visai mažas. Jam gimus jau po trijų savaičių pradėjau dirbti, nes maniau, kad šeimai bus geriau, bet labai klydau. Pajamos sumažėjo iki 1480 Lt.

Butą (namo dalis) nuomoju, su mokesčiais per mėnesį jis kainuoja 700 Lt, žiemai perkame malkas už 600 Lt. Visa kita lieka išgyvenimui – rūbams, mokyklinėms prekėms, nes dvi mergaitės eina į mokyklą (2 ir 5 klases) ir maistui.

Neatostogavome jau 7 metus, nes tai – didelė prabanga. Ačiū vaikų močiutei ir savo mamai, kad jos mane parėmė. Negalių skųstis – vaikai aprengti, nes yra padevėtų drabužių parduotuvės, pamaitinti, nes tereikia fantazijos ir kruopos tampa skaniausios.

Tik skaudu, kai kiti galvoja, kad jei esi viena ir turi keturis vaikus, esi degradavusi alkoholikė, ir žiūri kreivai. Kaip bebūtų, nepabėgau į Angliją ar Norvegiją, o čia Lietuvoje gyvenu ir tikiu, kad mano vaikai gyvens geriau. Mano sūnus man sako – „Mamyte, kai aš užaugsiu, pastatysiu tau namą ir nupirksiu autobusiuką, kad visi kartu galėtume nuvažiuoti prie jūros.“

Jauna mama: vos pagimdžiusi turėsiu dirbti

Jaunoms šeimoms šiais laikais sunku išgyventi. Šiais metais baigiau magistro studijas, dirbu chemike ir gaunu 1050 Lt „į rankas.“ Neseniai susituokiau, esu nėščia, vyras uždirba apie 1100 Lt. Reikia sumokėti už butą 650 - 800 Lt, priklausomai nuo sezono, o kur dar maistas, autobuso bilietai...

Nėštumo ir gimdymo atostogų išmokos man nepriklauso, nes dar studijuodama pradėjau dirbti ir beveik tuo pačiu laiku pastojau, todėl turiu dirbti. Kitaip neišgalėtume gyventi. Tam, kad gaučiau vaiko priežiūros atostogų išmokas turiu dirbti dar tris mėnesius, nors jau po mėnesio gimdau. Turiu aukoti laiką su vaiku, kad bent kažkiek lengviau būtų gyventi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)