Užduoties nuotraukos paplito „Facebook“ paskyroje „Jonavos gėdos stulpas“ – ne vienas jas komentavęs žmogus taip pat stebėjosi, kaip jos atsidūrė tarp septintokų užduočių. Tiesa, buvo ir tokių, kuriuos provokuojantis tekstas prajuokino.

Po skaitytojo skundo DELFI kreipėsi į pratybų sąsiuvinio „Teksto suvokimo ir kalbos užduotys 7 klasei“ sudarytoją, Garliavos vidurinės mokyklos mokytoją Reginą Jasiukaitienę ir pasiteiravo, kodėl ji nusprendė įtraukti švedų autorių Soren Olsson ir Anders Jacobsson 1987 m. parašytos knygos ištrauką į pratybų sąsiuvinį.

R. Jasiukaitienė sakė tikėjusis, kad minėta ištrauka gali nustebinti, tačiau norėjusi su mokiniais aptarti tai, kas įdomu jiems patiems. Pasak mokytojos, nors knygos „Berto dienoraštis“ nėra privalomųjų knygų sąraše, ji tarp mokinių labai populiari.

„Panašios reakcijos tikėjausi, šią ištrauką dėdama į teksto suvokimo užduotis. Knygutė „Berto dienoraštis“ yra skirta jaunesniojo amžiaus mokiniams, ji labai skaitoma, nes parašyta iš mokinio pozicijų – tai dienoraštis berniuko, kuriam tokie dalykai pradeda rūpėti, – knygos populiarumą tarp mokinių paaiškino ji. – Suprantu pasipiktinusius mokytojus, bet... Vien patriotiški tekstai vaikams tampa atgrasūs, jei bijome kalbėti tokiom temom, kurios įdomios jiems...Kaip benorėtume tai nuneigti, šių laikų vaikai žino ir daugiau...“

Lietuvių kalbos mokytoja pasakojo, kad jos pačios mokinių ištrauka nei pašiurpino, nei kitaip paveikė. „Viskas priklauso nuo to, kaip tą ištrauką komentuosime, kaip apie tai kalbėsimės su vaikais. Visokie tokie dalykai iškyla, nors tu ką...Jei jau rašytojas ryžosi parodyti, kas paauglio galvoje, jei jau mokiniai šią knygą mielai skaito, tai būtina, kad jie teisingai ją suprastų – tokios varžybos nėra svarbiausias dalykas jų gyvenime“, – savo poziciją iš dėstė mokytoja.

Kviečiame Jus diskutuoti kartu – pasidalinkite savo nuomonėmis, mintimis apie mokyklą, mokymosi procesus, džiaugsmus ir problemas el.paštu lmz@delfi.lt. Daugiau naujienų apie mokyklas galite rasti adresu: www.delfi.lt/lmz

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (379)