„Sąlygos baisios: tualetas be dangčio, vonioje vanduo tik varva, o ne bėga. Kriauklė paremta pagaliu, kad nenukristų ant kojų. Per langus pučia vėjas. Kai pažiūrėjau, kaip atrodo patalynė, pakraupau ir pasidarė baisu, kad atėjus su viena infekcija, išeisiu su dviem“, - baisėjosi pacientė.

Moteris pasakojo, kad virš kriauklės yra dezinfekcinio skysčio indeliai, bet pačio dezinfekuojančio skysčio nėra. „Daug dar būtų galima vardinti, tačiau pažiūrėkite į nuotraukas. Ar valdžia norėtų, kad šiomis sąlygomis gydytųsi jų artimieji?“, - klausė ji.

Į DELFI kreipėsi ir kitas nurodytame skyriuje gulintis ligonis.

„Tik įžengus pro duris pamačiau tokius langus ir pagalvojau, kaip gali sunkiomis infekcinėmis ligomis sergantys ligoniai būti taip gydomi: langai apklijuoti, kitose palatose, kaip matyti nuotraukoje, užkamšyti pledais ar antklodėmis, kad mažiau pūstų vėjas. Juokdariai - vėjas pučia , švilpia pro skyles. Tuoj pat ėmiau telefoną ir pradėjau po truputį daryti nuotraukas. - rašė skaitytojas. - Vonia – tragedija, tinkas griūna, vėjas švilpia, šalčiau, nei palatoje, išsimaudęs meningitą pasigaut gali. Tualete apie tualetinį popierių net minčių neturėk - nebuvę lyg nuo rusų laikų, dangčio tualete nėra, sėsk tiesiai ant ledinio tualeto. Įeinant į tualetą kaip nuotraukoje matysite 25cm laiptą... Absurdas, kaip seneliams užlipti rimtai sergantiems, vos judantiems?“.

Skaitytojas taip pat pasakojo, kad nėra dezinfekcinio skysčio, siūlomos sunkios antklodės, kurios spaudžia kateterius, nuo sienų krenta tinkas, naudojami įrankiai – senoviniai, o į maistą pažiūrėjus apetitas dingsta.

„Nesu išlepintas, valgau, kas valgoma, bet čia vien vaizdas atstumia, dauguma pacientų, mano pažįstamų ligoninėje neva;gydavo, bet ką daryti tiems, kurie neišgali paprašyti, kad atvežtų iš namų ir tyli? - piktinosi jis. - Sriuboje plaukioja keli burokėliai. Kelios bulvės, faršo gabaliukai...Skonis – net sunku pasakyti: taip, tarsi būtų vanduo sy grietine ir riebalais, ir dėl spalvos burokėliai“.

DELFI kreipėsi į Kauno klinikinę ligoninę ir pasiteiravo apie joje kuriamas sąlygas ligoniams. Jos atstovų teigimu, nuotarukos tik iš dalies atitinka realią situaciją.

„Minėtas Infekcinių ligų korpusas buvo pastatytas 1989 m. ir nuo to laiko nė karto neremontuotas. Dabartinė ligoninės administracija nuo savo veiklos pradžios intensyviai ieškojo lėšų šiam korpusui renovuoti. 2013 m. rugsėjo mėn. ligoninė pateikė Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų agentūrai projekto „VšĮ Kauno klinikinės ligoninės infekcinio korpuso modernizavimas“ paraišką pagal Klimato kaitos specialiosios programos priemonę „Visuomeninės paskirties pastatų atnaujinimas“. Pagal agentūros atliktą preliminarų projekto naudingumo vertinimą, mūsų ligoninės paraiška turėtų gauti apie 4,5 mln Lt finansavimą pagal šią priemonę Už šias ir ligoninės lėšas bus apšiltintas pastato stogas, lauko sienos, cokolis, pakeisti visi langai ir durys, rekonstruotos šildymo ir karšto vandens sistemos, automatizuotas šilumos punktas, vėdinimo sistema (panaudojant šilumogrąžą), pakeisti seni šviestuvai į energiją taupančius (LED) šviestuvus bei kt. Papildomai renovuojant palatas ligoninė iš savo lėšų numatė skirti apie 2 mln. litų šio korpuso skyrių pilnai renovacijai. Darbų pabaiga planuojama 2014m. gruodį. Šiuo metu vyksta projektavimo ir rangos darbų viešasis konkursas, per 3 savaites planuojama pasirašyti projektavimo ir rangos darbų sutartį“, - nurodė ligoninės atstovai.

Šiuo metu Infekcinių ligų skyriuje atliekamas remontas ligoninės lėšomis.

„Pacientams skiriamas maistas atitinka visus reikalavimus, kokybiškas ir suderintas su dietologais. Šį maistą perkasi pietums ir ligoninės darbuotojai. Dėl maisto nusiskundimų pastaraisiais metais nesame gavę. Labai apgailestaujame ir atsiprašome, kad minėtas pacientas patyrė nepatogumų gydymosi ligoninėje metu“, - teigė ligoninės atstovai.

Norite pasidalinti savo istorija? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt

Atnaujinta sausio 31 d., pagal VšĮ Kauno klinikinės ligoninės informaciją:

Po paciento skundo, kad VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų I skyriuje sudarytos pasibaisėtinos sąlygos ligoniams gyti, Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) specialistai žaibiškai atliko patikrinimą, siekiant įvertinti žiniasklaidoje paskleistos informacijos pagrįstumą.

Pacientas skundėsi, esą vos patekęs į į Infekcinių ligų skyrių iš karto pasibaisėjo kraupiomis sąlygomis, pradedant vonia, tualetu, vėjui pralaidžiais langais ir baigiant patalyne bei maistu, kurį vadino katastrofa. Nusiskundimus pacientas iliustravo nuotraukomis.

Atsižvelgiant į šiuos nusiskundimus, Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai sausio 24 dieną patikrino ne tik Infekcinių ligų I-ąjį, bet ir II-ąjį skyrius.

Patikrinimo išvadose teigiama, kad dalyje palatų buvo nustatyti Lietuvos higienos normos (HN 47-1 2012) 114 punkto pažeidimai – „Dėl nelygios sienų, grindų dangos negalima atlikti kokybiško valymo ir dezinfekcijos, reikalingi remontai“.

Remontai esą reikalingi šešiose palatose, o antrame Infekcinių ligų skyriuje remontuotina tik viena palata. Surašyto akto aprašomojoje dalyje teigiama, kad apklausti pacientai nusiskundimų nepateikė. Visuomenės sveikatos specialistai konstatavo, kad „kita pateikta informacija nepasitvirtino“.

Ligoninė jau anksčiau savo ir rėmėjų lėšomis (fondas „Saulės smiltys“) suremontavo Infekcinių ligų korpuso (pastatyto 1989 m.) kai kuriuos skyrius, teikiant pirmenybę pirmiausiai vaikų infekcinių ligų skyriams. Kiti skyriai ir juose esančios palatos remontuojamos eilės tvarka.

Šiuo metu Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų agentūra vertina VšĮ Kauno klinikinės ligoninės pateiktą projektą „VšĮ Kauno klinikinės ligoninės infekcinio korpuso modernizavimas“. Pagal agentūros atliktą preliminarų projekto naudingumo vertinimą, mūsų ligoninės paraiška turėtų gauti finansavimą. Gavus finansavimą iki 2014 m. pabaigos Infekcinių ligų korpusas bus visapusiškai atnaujintas: šiame korpuse bus apšiltintas pastato stogas, lauko sienos, cokolis, pakeisti visi langai, durys, rekonstruotos šildymo ir karšto vandens sistemos, automatizuotas šilumos punktas, vėdinimo sistema, pakeisti seni šviestuvai į LED šviestuvus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (608)