Kupiškio muziejininkai Europos paveldo dienoms paminėti organizuoja renginius moksleiviams. Šiais metais rugsėjo 23-ąją vėl buvo surengta mokinių kūrybos darbų paroda „Vėlyvojo baroko ir klasicizmo lobiai Kupiškio žemėje“, mokomoji - pažintinė ekskursija po Kupiškio rajoną.

Aplankėme Subačiaus miestelį, Salamiestį, Adomynę. Beveik šimtas mokinių su savo mokytojais iš įvairių Kupiškio rajono mokyklų turėjo progą iš arti susipažinti su išlikusiais ir saugomais gimtinės kultūros lobiais dvaruose bei bažnyčiose. Po ekskursijos buvo apdovanoti projekto dalyviai ir pakviesti į jaunimo roko grupės „Gyvai“ koncertą.

Toks renginys - didelis įnašas auklėjant mokinius savo kraštą mylinčiais žmonėmis. Mokiniai iš arti susipažįsta su savo krašto materialine kultūra, kuri bendra visai Europinei kultūrai. Gal geriau pažindami tai, kas čia pat ranka pasiekiama, nustosime kartoti žodžius „civilizuotose valstybėse“, turėdami omenyje vakarų valstybes. Taip, ten daugiau buvo turtingų užsakovų. Todėl meistrai galėjo lenktyniauti, tobulindami gebėjimus ir technologijas. Tačiau ir mūsų kraštas labai neatsiliko nuo to laikotarpio madų ir pasiekimų.

Šiandien mokyklos mažai gali išlaidauti išvykoms. Mokiniai vis mažiau pajėgūs mokėti savais pinigais už ekskursijas. Todėl tokie entuziastų projektai labai papildo pažintinę vaiklą mokiniams.