Diskusijos dalyviai pasidalino į dvi stovyklas priklausomai nuo to, ar palaiko Valdovų rūmų statybas, ar ne. Pastariesiems bet kuri išleista statyboms suma yra per didelė, tuo metu Valdovų rūmų statybų šalininkai teigia, kad ir trečdalis milijardo litų šioms statyboms yra per mažai.

„Nemokšiška Krokuvos rūmų kopija sudarkė pilių parką, šventą vietą ir atėmė galimybę normaliai atkurti tos vietos kultūrinio paveldo fragmentus“ - rašo vienas skaitytojas.

Kitas skaitytojas paskaičiuoja, ką kito galima būtų nuveikti su trečdaliu milijardo litų: „Tai apie 400 šiuolaikiškų namų su 10 arų sklypais. Miestelis su 1500 gyventojų...“

„Nuo pat pradžių buvau nusistatęs prieš šitų rūmų statybą. Nuomonė iki šiol nepasikeitė. O kai kalbama apie tokias pinigų sumas dabartinės Lietuvos finansinės situacijos fone, tai išvis baisu, kas darosi. Neskirti daugiau lėšų nei buvo numatyta pirminiame projekte! Užteks statytis sau paminklus skurstančios tautos sąskaita!“, - savo mintis dėsto kitas diskusijos dalyvis.

„Akivaizdu, kad tie milijonai nebuvo sumūryti į Valdovų rūmų sienas. Kodėl dabar mes turime mokėti papildomus milijonus? Paaiškėjus skandalingiems faktams, statytojai turėtų atlikti papildomus darbus savo sąskaita! Juk faktiškai jiems jau buvo už tai sumokėta iš anksto!“, - rašo kitas skaitytojas.

Dar vienas diskutavęs skaitytojas mano, kad spręsti, ar rūmų statybos yra vertos trečdalio milijardo litų, ar ne, turėtų ne paprasti žmonės: „Ar pastatas su apstatymu vertas tiek pinigų - ne mums, paprastiems skaitytojams spręsti. Klausimas - kas tai per pastatas? Ne ultrapatriotinių pažiūrų tautietis tai įvertins taip: pastatas neatitinka realybės, o net jeigu ir atitiktų - neturi šarmo, t. y., senovės alsavimo, be to, šalia Katedros atrodo gremėzdiškai ir t.t. O dar mokantis skaičiuoti paklaus - o kiek gi ateityje šio pastato išlaikymas kainuos? Baigus statyti, juk kaip visada pas mus būna, prasidės rekonstrukcijos, nes kažkuris susapnavo viziją ir ją reikia įgyvendinti ir t.t. O kur šildymas, personalas ir visa kita?“.

Dar vienas skaitytojas pabrėžia, kad statydami naujus rūmus, neturėtumėme pamiršti ir senų Lietuvos kultūros paminklų: „Vasarą perlėkiau per Lietuvos dvarus ir daugelis jų nuostabūs, bet greitai jų nebeliks, pavyzdžiui, Beldeverio dvaras - tokie nuostabūs rūmai, o išplėšyti. Tada į galvą ateina Valdovų rūmų didybė, kuri ne tik atėmė daugybės rūmų ir kultūros namų pinigus, bet ir supriešino Vilnių su visa kita Lietuva. Aš vilnietis ir tikrai esu prieš Valdovų rūmų atstatymą plyname lauke, kai griūva esantys dvarai - o tereikia remonto. Ne vilniečiai mano, kad vilniečiai trokšta Valdovų rūmų, kad pinigus Vilniuje paliktumėme. Ne, aš noriu Lietuvoje būtų pilna vietų, kur būtų malonu pačiam nuvažiuoti ir draugą užsienietį nuvežti“.

Kiti skaitytojai palaikė tiek Valdovų rūmų statybų idėją, tiek laikė išleidžiamą jų statybai pinigų sumą pagrįsta: „Apie Valdovų rūmų atstatymo būtinumą išvis nėra ko diskutuoti: lygiai taip pat dabar galite pasmerkti Atkūriamąjį Seimą, kad paskelbus Lietuvos Nepriklausomybės atstatymą teko keisti vėliavas naujomis, sovietinius herbus lietuviškais ir pan. O dėl autentiškumo, tai negi jūs Žygimantui Augustui irgi būtumėte aiškinę: „neplėskit ir negražinkit rūmų, bo tai jau bus nebeautentiškas XI amžius...“, - rašo skaitytojas Andrius.

„Jeigu ne nuolatinis pagalių kaišiojimas į ratus, atstatymo sustabdymai ir vėl atstabdymai, pinigų būtų reikėję mažiau. Beverčių „pionierių namų“ išsaugojimas Valdovų rūmų komplekse nieko nekainavo? Taigi, skeptikai, jūsų nesibaigiantys inkštimai ir priešiškumas irgi prisidėjo prie litų netaupymo“, - mano kitas diskusijos dalyvis.

Teigiamai Valdovų rūmų statybų kainą vertina ir dar vienas skaitytojas: „Pirmiausia, norint įvertinti daug ar mažai kainavo tos statybos, pagalvokime apie jų teikiamą naudą: kiek istorikų, archeologų, restauratorių ir kt. protingų asmenų gavo darbo vykdydami šį projektą? Didžioji dauguma jų buvo lietuviai. Šie pinigai buvo neišplauti, o grįžo atgal į mūsų ekonomiką. Tokios statybos - tai stimulas mūsų šalies varikliukui suktis!“

„Buvome su užsienio svečiais Valdovų rūmuose. Jie sužavėti ir stebėjosi, kad daliai žmonių nepriimtinas rūmų atstatymas. Svečiai gyrė meistrų darbą, kokybę ir ryžtą atstatyti šventovę. Taip, šventovę, nes ji rodo buvusios valstybės galybę. Man buvo gėda, kad čia gyvenantys nevertina istorinės praeities, mažai ja domisi“, - rašė kitas skaitytojas.

Dėkojame DELFI skaitytojams už išreikštas nuomones!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją