Įmoka prailgintos grupės mokytojams sudarys per mėnesį 1100-1500 eurų nuo visų klasės mokinių. Kadangi šie mokytojai prailgintoje grupėje dirba pagal patentą, mokesčių už gautas pajamas nuskaitys nedaug. Taigi prie atlyginimo mokytojai prisidurs dar tiek pat ir daugiau vien už pasėdėjimą, nes prailgintos grupės veikla nėra reglamentuota. Vienose mokyklose vyksta veiklos popamokinėje grupėje, kitose mažai kas vyksta. Nežinau, ar 1000 ir daugiau eurų pajamos mokytojui yra streikui tinkamas dalykas.

Pakalbėkime ir būrelius, kuriuos taip pat veda mokytojai. Valandinio būrelio įkainis yra nuo 20 iki 50 eurų. Vėlgi, pritaikius tą pačią aritmetiką už valandos būrelio pravedimą, mokytojas turėtų gauti nuo 100 iki 300 eurų per mėnesį, priklausomai nuo vaikų skaičiaus ir būrelio įkainio. O jeigu būreliai 2 arba 3? Ir vėl nesuprantu, kaip gi tie mokytojų atlyginimai skaičiuojami. Nes prie oficialaus atlyginimo pridūrus dar kelis šimtus eurų viskas atrodo solidžiai.

Prisiminkime korepetitorius. Daugybės moksleivių tėvai samdo tuos pačius mokytojus, kad vaikai būtų išmokyti to paties, ko mokykloje nebuvo išmokyti ir dar už papildomą kainą, kuri prilygsta būrelio kainai. Tai vėl papildomai eurai į mokytojo kišenę už tai, ko jis nepadarė pamokų metu. Tai argi čia nėra legalus kyšis? Bet tai tikrai yra legalios ar nevisai legalios pajamos prie to paties mokytojo atlyginimo.

Dar vienas niuansas. Mokyklos dirba nuo 8 val. ryto iki 18 val. vakaro. Tai yra 10 valandų per dieną. Savaitgaliais mokyklos nedirba. Todėl visos mokytojų veiklos: tiek pagrindinės tiek užklasinės atmetus pietų pertrauka neviršys 9 darbo valandų per dieną, o dažniausiai nesiekia ir tų įprastų 8 darbo valandų per dieną, sudėjus visas mokytojams ir mokiniams skirtas pertraukas.

Jau pradeda atrodyti, kad streikuoja tik tie, kurie nenori dirbti papildomai, kurie neturi papildomų pamokų, veiklų ir būrelių arba blogi mokytojai, kurie negali arba nenori nieko pasiūlyti, o gal labai gobšūs pinigams mokytojai. O gal streiko lyderiai tokiu būdu politinius dividendus užsidirba? O gal gi aš pati skaičiuoti nemoku, nes dažnai dabartinėje visuomenėje 2+2= 3 arba 5. Tai kur gi ta tiesa? Kas pasakys?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo patirtimi? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: