Prieš registruojantis patarčiau gerokai panaršyti internete ir sužinoti smulkmenas apie norimus universitetus ir specialybes, išsiaiškinti reikalavimus ir sąlygas.

Šioje svetainėje turite pateikti visus duomenis apie save. Visa asmeninė informacija, tarptautinių egzaminų rezultatai, finansavimo klausimai, taip pat yra teisinių nuobaudų grafa.

Tada „Choices“ (pasirinkimai). Turite penkias galimybes pasirinkti mokymosi įstaigą. Kiekvienas universitetas ir kursas turi savo UCAS code, kuris koduoja viską, jį reikia įrašyti. Taip pat, pateikti duomenis apie savo pažymius (vienuoliktos klasės metinius arba dvyliktos klasės pirmo pusmečio), galima, bet nebūtina užpildytį laukelį „Employment“ (Darbas).

O toliau jau reikia leisti savo fantazijai reikštis rašant „Personal Statement“ (Motyvacinis laiškas). Visa kita priklauso nuo mokytojo, kuris jums rašo rekomendaciją. UCAS paraiškoje būtina nurodyti mokytojo, kuris jums rašo rekomendaciją kontaktinius duomenis, tada jam ateina laiškas su nuoroda, kur rašyti rekomendaciją, bet jums jos nesimato.

Asmeniškai man rašė anglų kalbos mokytoja ir ji po to atsiuntė man, ką parašė. Tačiau svetainėje tiek motyvaciniam laiškui, tiek rekomendacijai rašyti laikas yra ribotas, tad daugelis parašo Word‘o faile ir nukopijuoja tekstą.

Svarbu prie finansavimo paspausti štai ką:

Student support
Fee code
02 UK, Chl, IoM or EU student finance services 
Student support arrangements
EU Team 

Ir :

Criminal convictions
Criminal convictions
No

Toliau stebėti atsakymus į jūsų paraišką reikia stebėti www.ucas.com/students/track/#. Nesinervinkite, jei atsakymai (vadinamieji offer‘iai) neateina greitai. Svarbu atsiminti, kad kiekvienas universitetas gali reikalauti skirtingų dalykų, pavyzdžiui, manęs vienas universitetas prašė IELTS rezultato ir metinio Brandos atestato vidurkio  ne mažiau 9, kitas visų laikomų egzaminų virš 80 proc., dar vienas IELTS tam tikro balo ir/arba vidurkio, arba dviejų egzaminų. Žodžiu, kaip kam ko reikia, taip to ir prašo.

Svarbu su pasirinkta mokymo įstaiga bendrauti, rašyti elektroninius laiškus, jie visad mielai padeda, pataria, paaiškina.

Atminkite, jog UCAS track‘e iš penkių universitetų pasirinksite tik du: vieną „Firm“ (Garantuotai), kitą „Insurance“ (Apsidraudimui). Visus kitus spaudžiate „Decline“ (Atmesti). Tačiau tai galėsi atlikti tik tada, kai visi universitetai jums atsakę per UCAS, ar jie siunčia jums offer‘į, ar atmeta. Jei galutinė diena, kada turite pasirinkti, nenumaldomai artėja, o dar koks vienas universitetas yra neatsakęs, geriau nelaukti paskutinės minutės ir pakeisti savo prašymą, kad jūs patys jį atmetate.

Nenustebkite, Jungtinės Karalystės universitetai dažnai kviečiasi į pokalbius. Tik reikia atsirinkti, į kurį papulti norite labiausiai, į tą ir važiuokite. Aš skridau į pokalbį, o ten svarbiausia - nepasimesti, valdyti nervus ir nebijoti šnekėti.

Kitas dalykas – studijų finansavimas. Mano žiniomis, Škotijoje mokslas nemokamas, o Anglijoje kainuoja apie 9000 svarų metams. Tačiau... suteikiamos paskolos labai geromis sąlygomis.

Gaunate paskolą 25-iems arba 30-čiai metų, grąžinti reikės pradėti tada, kai metinės pajamos sieks 21 000 svarų. Po to skola nurašoma.

Pildyti dėl paskolos reikia čia: www.direct.gov.uk/prod_consum_dg/groups/dg_digitalassets/@dg/@en/@educ/
documents/digitalasset/dg_201463.pdf (aš pildžiau tokią).

Ruošiantis studijuoti Jungtinėj Karalystėj svarbu nepamiršti, jog svarbiausia – klausti ir skaityti. Aukščiau esančioje nuorodoje pildant viskas išdėstyta, tačiau nepastabiems pasakysiu: adresas, kur reikia siųsti dokumentus paštu, yra Student Finance Services European Team, Student Loans Company, PO Box 89, Darlington, County Durham, England, United Kingdom, DL1 9AZ. Būtinai išimkite lapą, kuris vadinasi „Checklist“. Papildomai dar reikia paso kopijos, patvirtintos notaro.

Pildant formą pirmam kursui nereikia nieko rašyti grafoje „Customer reference number“, nes tokio dar neturite, gausite jį ir slaptažodžius atsiruose laiškuose, kai jūsų prašymas dėl paskolos pasieks adresatą. Jis reikalingas pildant kitiems metams. Su šiuo numeriu užsiregistravę galėsite stebėti, kaip kada juda jūsų paskola, nes JK paskola universitetui mokama kas pusmetį, t.y. dalimis.

Toliau, gavus atestatą, reikia jo kopiją (vėlgi, patvirtintą notaro) siųsti universitetui. Taip pat jie gali (ir paprašys) atsivežti originalius dokumentus (Brandos Atestatą ir IELTS arba TOEFL sertifikatus).

Na, o kas toliau? Bilietų pirkimas, būsto ieškojimas ir gerų studijų!