Pirmos varžybų dienos vakarą, po truputį artėjant saulėlydžiui, dar nebuvo aišku, ar bus leista kilti į dangų. Mat dangų dengė storas debesų sluoksnis ir niekaip nesiliovė lietus, tai sustiprėjantis, tai nuslopstantis. Tačiau renginio direktorius Gintaras Šurkus po kurį laiką užtrukusių svarstymų galiausiai paskelbė startą, o lietus, lyg ranka mostelėjus, nustojo pradėjus kilti pirmiesiems balionams.

"Oras buvo ribinis, todėl šiek tiek rizikavome. Tačiau buvo tam tikras vidinis spaudimas. Oreiviai važiavo iš labai toli, mokėjo už degalus, turėjo pabėgti iš darbų, nugalėti artimųjų nesupratimą. Varžybų biudžetas - 100 tūkst. Lt, gaila būtų tiek išleisti ir nepakilti. Be to, šį savaitgalį Mažeikiuose vyksta miesto šventė, kurios ašis - oro balionai", - po pirmojo starto DELFI pasakojo G. Šurkus.

Jis pridūrė, kad per lietų niekas neskrendA: "Bet prognozės ne visada pasitvirtina, o lietus kažkada turi nurimti. Daviau leidimą skristi, kai lietus nebuvo nustojęs. Ne visiems tai patiko. Lenkai klausė, kada lietus nurims. Pasakiau, kad po 12 minučių. Taip ir atsitiko. O dabar visi patenkinti."

Ketvirtadienio vakarą pilotai turėjo įveikti dvi užduotis. Pirmiausia jiems teko per 15 min. nuskristi mažiausią atstumą. Norint pasiekti geriausią rezultatą, reikėjo startuoti paskutinę nustatyto termino sekundę. Mat kuo buvo vėliau, tuo labiau turėjo rimti vėjas. Dauguma pilotų laukė iki paskutinės akimirkos, todėl ne visi galėjo laisvai pakilti - būta neleistinų balionų susilietimų ore. Tiesa, kaip sakė G. Šurkus, dėl to pilotai bus tik įspėti ir negaus baudos taškų.

"Reikėjo skristi kaip įmanoma žemiau, į kiekvieną kiemą kristi ir slėptis užuovėjoje. Patyrę pilotai taip ir darė, bet buvo rizika už ko nors užkliūti", - teigė renginio direktorius.

Baigdami skrydį pilotai turėjo priartėti prie taikinio, kurį pasirinko savo nuožiūra prieš pakildami. Kadangi vėjas buvo permainingas, pataikyti į tikslą sekėsi sunkiai. Pirmųjų užduočių rezultatus žadama paskelbti tik šeštadienį.

Iš viso varžybose, kurias organizuoja Nemunaičio oreivių klubas, suplanuoti penki skrydžiai. Tačiau, sprendžiant iš meteorologinių prognozių, "bus galimi du, jei būsime protingi, arba trys, jei būsime sportiški". Anot G. Šurkaus, ketvirtadienio vakarą įvyko trečiasis, abejonių kėlęs skrydis.

Renginyje dalyvauja 26 pilotai, trys iš jų atvyko iš Lenkijos, du - iš Latvijos. Varžybų, kurios tapo ir 17-ojo atviro Lietuvos oro balionų čempionato pirmuoju etapu, nugalėtojui bus įteikta "Orlen" taurė. Be to, devynios startuojančios pilotės dalyvauja pirmą kartą rengiamame Lietuvos moterų oro balionų čempionate. G. Šurkaus teigimu, tai bus puiki repeticija prieš kitąmet Alytuje vyksiantį Europos moterų oro balionų čempionatą.
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją