Reitinge kyla, kaip ant mielių

Jau 14 metų tenisą žaidžiančiai merginai geri pasiekimai keturiuose svarbiuose turnyruose iš eilės nesukėlė jokio šoko.

„Kiekvieną mačą žaidžiau susikaupusi ir netikėta man gal buvo tik tai, kaip gerai šiuo metu sekėsi rungtyniauti“, - DELFI sakė L. Stančiūtė.

„Lina grįžta į anksčiau turėtas pozicijas, nes ji jau buvo pasaulio antrojo šimto tenisininkė. Praėjusiais metais ji neakivaizdžiai pradėjo studijas Vilniaus Mykolo Riomerio teisės universitete ir šiemet sužaidė tik 10 įskaitinių turnyrų, o per juos surinko tiek reitingo taškų, tarsi, būtų rungtyniavusi visą sezoną ir dalyvavusi 20-24 varžybose. Tai reiškia, kad L. Stančiūtė gali sėkmingai žaisti“, - DELFI teigė Lietuvos teniso sąjungos (LTS) prezidentas Liutauras Radzevičius.

Prieš savaitę ITF serijos "Barnstaple Open" teniso turnyro Didžiojoje Britanijoje, kurio prizų fondą sudarė 50 tūkst. JAV dolerių, pusfinalyje, nuo didelio krūvio kamuojama kojų skausmų, Lina pasitraukė iš dvikovos su itale Alberta Brianti. Pirmąjį setą lietuvė pralaimėjo 3:6, antrąjį laimėjo 7:6 (3), o trečiajame atsiliko 0:4.

„Anglijoje patyriau kojų traumą, kurią dabar gydau, todėl pratybose dar nedalyvauju visa jėga. Sunku prognozuoti, kaip man seksis Maskvoje, kur išvažiuoju pirmadienį (10.20), o paskui, jei užteks jėgų, dar žaisiu ir Slovakijos sostinėje Bratislavoje“, - apie artimiausius planus DELFI dėstė tenisininkė.

Spalio pradžioje Suomijos sostinėje Helsinkyje vykusio turnyro „OrtoLaakarit Open“, kurio prizų fondas 25 tūkst. JAV dolerių, finale 4:6, 7:6 (7-4), 6:7 (7-9) Lina apmaudžiai pralaimėjo estei Margit Ruutel.

Vilnietė paskutinį kartą tokio rango turnyro finale žaidė 2006 metų liepos mėnesį Belgijoje. Tada ji tapo turnyro nugalėtoja. Lina per savo karjerą yra patekusi į keturių turnyrų, kurių prizų fondą sudarė 25 tūkst. dolerių, finalą. Tokia lietuvės sėkmė puikiai atsispindi ir WTA reitingų lentelėje, jos šuolis buvo stulbinantis - per 89 pozicijas į 271-ąją vietą. Iš viso per karjerą Lina yra iškovojusi 167 pergales ir patyrusi 103 pralaimėjimus.

Progresą lėmė pasikeitęs mąstymas

Linos tėtis ir treneris Antanas Stančius bei LTS prezidentas L. Radzevičius sutartinai tvirtina, kad merginos sėkmę lėmė branda ir pasikeitęs mąstymas.

„Anksčiau aukšto rango turnyruose Linai nesisekdavo ir ji neperžengdavo 1-2 ratų barjero. O dabar štai puikai kovoja ketvirtfinaliuose ir pusfinaliuose“,- pastebėjo L. Radzevičius. - Tai psichologinė ir mąstymo branda, pergalių alkis ir noras nugalėti.

Kadangi Lina pastaruosius dvejus metus neturi jokių rėmėjų, išskyrus dalinį olimpinio sporto centro finansavimą ir nedidelę LTS paramą, o teniso aikštynas jai skiria valandas nemokamoms treniruotėms, ji ėmė kovoti ir dėl savo finansinės padėties ateities užtikrinimo. Nuo gerų rezultatų priklauso jos finansinė gerovė“.

Šį sezoną L. Stančiūtė savo prakaitu kortuose uždirbo 10,3 tūkst. JAV dolerių, o per visą karjerą - 79,6 tūkst.

„Daug kas lėmė šį progresą, bet visu pirma pasikeitęs mąstymas. Lina pradėjo daugiau pasitikėti savimi, subrendo svaresnėms pergalėm. Visos šios priežastys ir turėjo įtakos kokybiniam šuoliui. Beje, techniškai ji tinkamai pasirengusi nuo 16-os metų amžiaus, bet jai vis trukdydavo neryžtingumas. Dabar Lina lemiamais momentais drąsiai imasi iniciatyvos ir primeta varžovėms savąjį žaidimą, o ne atvirkščiai“, - pasikeitimus vardino tėvo ir trenerio pareigas derinantis A. Stančius.

Tai, kad merginą treniruoja tėvas jai vienareikšmiai įvertinti buvo sunku.

„Manau jis man griežtesnis, negu kitoms auklėtinėms. Kartais tai padeda, o kartais trukdo“, - atviravo Lina.

Sportą derina su mokslais

L. Stančiūtė po sunkių varžybų Suomijoje ir Anglijoje truputį pailsėjo ir vėl treniruojasi du kartus per dieną Vilniuje naujame Vito Gerulaičio vardo SEB teniso arenos aikštyne.

„Sportą ir mokslus derinti spėju, nors tai gana sunku. Universitete supranta, kad esu profesionali tenisininkė ir geranoriškai man padeda. Jokių problemų aukštojoje mokykloje neturiu. Į pobūvius ir vakarėlius nevaikštau. Kadangi man varžybos dažniausiai savaitgaliais, taip būnu taip pavargusi, jog apie jokias linksmybes nesinori nei pagalvoti. Kiekvieną pirmadienį sau sakau: viskas artimiausią šeštadienį eisiu pramogauti, bet vėliau noras dėl nuovargio mažėja“, - prisipažino Lina.

Išskirtinai kitomis sporto šakomis Lina nesidomi, bet seka ir žino visų svarbiausių varžybų rezultatus.

„Džiaugiausi stalo tenisininkės Rūtos Garkauskaitės-Paškauskienės pergale Europos čempionate, mielai nueinu pažiūrėti krepšinį į Vilniaus „Siemens“ areną, kai tam turiu laiko“.

Patinka J. Jankovič žaidimas

L. Stančiūtei šiuo metu serbės Jelenos Jankovič žaidimas palieka didžiausią įspūdį. Ir ne tik todėl, kad ji pirmoji pasaulio raketė.

„Ji nėra tokių įspūdingų fizinių duomenų, kaip amerikietės sesės Williams, bet žaidžia labai protingai, kaip sakoma, „su galva“ ir jos mačai visada būna įdomūs“, - paaiškino L. Stančiūtė. - Kalbų, kad šiuolaikinis moterų tenisas kuo toliau, tuo labiau tampa „vyriškas“ aš nesureikšminu. Negali žaisti lėtai, grakščiai ir elegantiškai prieš varžovę, kuri prieš tave naudoja fizinę jėgą. Turi prisitaikyti prie tokio teniso, nes priešingu atveju pergalių nebus“.

Užduotis – stipriausiųjų šimtukas

Be pergalių nebus įgyvendinta ir didžiausia pajėgiausios Lietuvos tenisininkės svajonė. L. Stančiūtei, kuriai Vilniuje deja, trūksta pajėgių partnerių treniruotėms, LTS kelia užduotį priartėti prie geriausių planetos tenisininkių šimtuko.

„Ji jau rengiasi 2009 metų balandžio 20 d. Maltoje vyksiančiam „Federacijų taurės“ komandų čempionatui, kur žais drauge su Aurelija Misevičiūte. Lina visų laikų pajėgiausia Lietuvos tenisininkė, pagal reitingą niekas nebuvo pakilęs aukščiau už ją (204 vieta, 2005 m.). Jei nebus traumų, ji gali pasiekti išsvajotąjį šimtuką“, - įsitikinęs LTS vadovas L. Radzevičius.

„Negaliu pasakyti, kiek yra realu man patekti į geriausiųjų šimtuką. Jei viskas seksis ir išvengsiu traumų, turiu šansų pasiekti svajonę. Jei netikėčiau galimybe patekti tarp šimti stipriausių planetos žaidėjų, – iš viso nežaisčiau teniso“, - optimistiškai pokalbį su DELFI baigė L. Stančiūtė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją