Jiem aktyviai priešinosi Estijos lenktynininkas Margus Murakas ("Toyota Corolla WRC") su šturmanu Aare Ojame, iš Saremos specialiai DELFI praneša Tomas Tumalovičius (www.Reporteris.com) ir Julius Denafas (www.autonews.lt).

Saremoje Margus Murakas vienu metu laimėjęs net 3 greičio ruožus iš eilės, nesugebėjo persverti lenktynių eigos savo naudai ir nusileido nugalėtojui 33 sekundes. Trečiąją vietą Saremos ralyje užėmė Suomijos atstovai A.Alenas ir J.Koljonenas su "Subaru Impreza WRX Spec" automobiliu. Varžybų nugalėtojams jie pralaimėjo 58 sekundes.

Pažymėtina, kad Saremos ralyje dalyvavo Norvegijos, Estijos, Latvijos, Suomijos čempionai su itin galinga ir specialiai šioms rudens varžyboms puikiai parengta ir trasai pritaikyta technika.

Lietuvos lenktynininkų pasiekimai

Iš šešių lietuviškų ekipažų, startavusių „Saaremaa Ralii 2006“ penktadienį, finišą pasiekė keturi. Prie pirmąją dieną iš varžybų pasitraukusių V.Barakausko ir M.Samuolio ("Mitsubishi Lancer Evo IX", elektros sistemos gedimas) prisidėjo ir Darius Janušas su šturmane Aušra Brazdžioniene.

Važiuodami 8–jo greičio ruožo dviguba trasa, D.Janušas ir A.Brazdžionienė vertėsi. Tik trasos darbuotojų pagalba pastačius lietuvių "Mitsubishi Lancer Evo VIII" automobilį ant ratų, ekipažas ne tik sugėbėjo nuvažiuoti likusią rato dalį, bet ir pasiekė finišą.

Po ralio D.Janušas džiaugėsi dalyvavęs šiame ralyje: „Pirmas kartas Saremos ralyje nebuvo sunksesnis nei ralis Lietuvoje, nes mūsų duetas su Aušra naujas, kartu važiuojame tik pirmą sezoną, nepažįstame nei lietuviškų, o tuo labiau estiškų trasų. Turiu pripažinti, kad 8-as greičio ruožas, kai tenka lenktyniauti poromis su šalia rikiuotėje esančiu varžovu, turi įtakos. Perdaug įsijaučiau į konkurencinę kovą, kada labiausiai reikėjo tik šaltakraujiškai vykdyti šturmanės nurodymus. Nesėkmės nesureikšminu, visiems lenktyninkams pasitaiko, o automobilis nukentėjo tik išoriškai“.

Sėkmingiausiai iš lietuvių ir antrąją ralio dieną važiavo Vytaus Švedas, padedamas patyrusio šturmano Žilvino Sakalausko. Greičiausias Lietuvos ekipažas finišo liniją kirto 8–oje pozicijoje, nuo nugalėtojų norvegų atsilikęs daugiau nei dvi minutes. 8-a V.Švedo ir Ž.Sakalausko vieta tikrai geras pasiekimas.

Jei pirmosios lenktynių dienos metu priešininkų gautos baudos už vėlavimą į startą ir greičio viršijimą būtų skirtos laiko baudomis, o ne piniginėmis - rezultatai būtų dar aukštesni.

V.Švedas po ralio sakė: ”Džiaugiamės sėkminga sezono pabaiga. Žinoma, 8-ji vieta galutinėje įskaitoje palyginti su 2-ąja vieta praėjusiais metais, ne visiškai tai, ko tikėjomės, bet pažvelgę į mus aplenkusius priešininkus, esame patenkinti rezultatu".

Kai bus suvesti galutiniai Estijos čempionato rezultatai, paaiškės, ar V.Švedas su Ž.Sakalausku užlips ant trečio N grupės prizininkų pakylos laiptelio.

Stabiliai ir greitai važiavęs 17-metis, dar vairuotojo pažymėjimo neturintis Dominykas Butvilas su tėvu ir šturmanu Valdu, antros dienos pradžioje per kelis greičio ruožus pakilo net per 10 pozicijų. Dešinės rankos nykščio traumą smūgio metu į akmenį patyręs Dominykas, kęsdamas skausmus sugebėjo pasiekti „Saaremaa Ralii 2006“ finišą.

Audrius ir Česlovas Višniauskai ("Mitsubishi Lancer Evo VI") liko 43-je pozicijoje, o V.Baranauskas ir E.Pagirskas - užėmė 49–ą vietą.

Po varžybų lietuvių pasirodymą „Saaremaa Ralii 2006“ įvertino ir Lietuvos Automobilių federacijos (LASF) prezidentas Romas Austinskas: "Žvelgiant į Saremos ralio dalyvių sąrašą, matosi, kad jis turi gilias tradicijas. Puiku, kad lietuvių sportininkai turi galimybę dalyvauti ir tobulėti ne tik Lietuvoje. Džiaugiuosi jaunųjų Vytauto Švedo, Dominyko Butvilo ir kitų pasiekimais.“

Saaremaa Ralii 2006 rezultatai (vieta, vairuotojas/šturmanas, automobilis, laikas, klasė):

1.A.MIKKELSEN/O.FLOENEFord Focus 05 WRC56:55.7A6
2.M.MURAK/A.OJAMAEToyota Corolla WRC+ 33.0A6
3.A.ALEN/J.KOLJONENSubaru Impreza WRX Spec+58N3
.
.
8.V.ŠVEDAS/Ž.SAKALAUSKASMitsubishi Lancer Evo IX+02:04.5N3
.
.
.
40.D.BUTVILAS/V.BUTVILASSubaru Impreza WRX STI+07:27.0N3
.
.
43.A.VIŠNIAUSKAS/ČIŠNIAUSKASMitsubishi Lancer Evo VI+07:46.8A6
.
.
49.V.BARANAUSKAS/ E.PAGIRSKASBMW 318+09:02.3E8