Rezultatyviausiai nugalėtojų gretose žaidė Chuckas Eidsonas, pelnęs 19 taškų ir atkovojęs 8 kamuolius. Artūras Jomantas prie pergalės prisidėjo 12 taškų.

Bilbao ekipoje pasižymėjo kroatas Marko Baničius, surinkęs 18 taškų.

Renaldas Seibutis per beveik 24 minutes įmetė 8 taškus (1/1 trit., 2/4 dvit., 1/1 baudos), atliko 2 rezultatyvius perdavimus, kartą suklydo ir dusyk prasižengė.

Kitame susitikime antradienio vakarą Kvakenbriuko „Artland Dragons“ (Vokietija) namuose 82:94 pralaimėjo antrą pergalę iškovojusiai ir L grupės lydere tapusiai Šarlerua „Spirou“ (Belgija) ekipai.

Dvi nesėkmes patyrusi Vokietijos komanda bus „Lietuvos ryto“ varžovė po savaitės Vilniuje.

Rungtynės

Mačas prasidėjo itin atkakliai ir nuo gynybos. Abiejų ekipų žaidėjai pirmąsias 2 min. 20 sek. negalėjo pelnyti taškų, o vėliau taip pat rezultatyvumu „neblizgėjo“ – įpusėjus kėliniui rezultatas buvo 6:6.

Netrukus Artūras Jomantas taikliu tolimu metimu pirmą kartą išvedė vilniečius į priekį (9:8), tačiau varžovai atsakė dviem tritaškiais (14:9). „Lietuvos rytas“ svečiams neleido nutolti ir po kelių minučių Justas Sinica metimu iš aikštės kampo išlygino rezultatą (16:16).

A. Jomantas dar kartą išvedė Vilniaus komandą į priekį (19:18), bet ketvirčio pabaiga buvo sėkmingesnė Bilbao klubo krepšininkams (21:19).

Antrasis kėlinys prasidėjo netaiklių Chucko Eidsono ir Milko Bjelicos baudų metimų serija, o Renaldas Seibutis pelnė pirmuosius savo taškus iš toli ir „Iurbentia“ vėl šoktelėjo pirmyn (24:19).

Po kelių akimirkų jau vilniečiai pasitempė ir Marijonas Petravičius išlygino rezultatą (24:24). Bilbao ekipos krepšininkai vėl mėgino spurtuoti – po Luke'o Reckerio tritaškio jų pranašumas pasiekė 6 taškų ribą (31:25).

Tuomet „Lietuvos ryto“ komanda įjungė aukštesnę pavarą. Aikštės šeimininkai daugiau nei 5 minutėms užkamšė visas skyles gynyboje, į žaidimą sėkmingai įsijungė Evaldas Dainys, taškus nesustabdomai rinko Ch. Eidsonas ir vilniečiai spurtavo net 14:0 (39:31).

Susikaustę varžovai tik ketvirčio pabaigoje pagaliau įmetė į krepšį – sužaidus 20 min. „Lietuvos rytas“ pirmavo 39:33.

Po didžiosios pertraukos Donatas Zavackas perėmė kamuolį ir pelnė du taškus kontratakoje, A. Jomantas pridėjo dar vieną dvitaškį, o skirtumas tapo dviženklis 43:33.

Vėliau komandoms vėl sunkiai sekėsi rinkti taškus, o „Iurbentia“ sumažino skirtumą (44:38). Įspūdingai rungtyniavęs Ch. Eidsonas vėl vedė Vilniaus komandą pirmyn, bet dar vienas L. Reckerio tritaškis neleido jai nutolti (48:44).

Netrukus R. Seibutis dvitaškiu su pražanga po ilgokos pertraukos sugrąžino pranašumą svečiams (49:48). Po minutės Steponas Babrauskas tritaškiu dar išvedė „Lietuvos rytą“ į priekį (52:51), bet paskutinėmis sekundėmis vėl sėkmingiau sužaidė Bilbao klubo žaidėjai (55:52).

Ketvirtasis kėlinys virto tikra krepšinio drama, kurioje lyderis keitėsi beveik su kiekvienu metimu.

Ketvirčiui persiritus į antrąją pusę „Lietuvos ryto“ gretose iniciatyvos ėmėsi beveik visą mačą „tylėjęs“ Mindaugas Lukauskis. Iš pradžių gynėjas taikliu tolimu metimu eilinį kartą išvedė vilniečius į priekį (67:66), o netrukus smeigė tritaškį nuo lentos ir išprovokavo varžovo pražangą. Pridėjęs tikslią baudą, likus žaisti 2 min. 40 sek., M. Lukauskis padidino aikštės šeimininkų persvarą iki 4 taškų (71:68).

Po daugiau nei minutės Marko Baničius sušvelnino santykį iki minimalaus (70:71), o dar minutę abi komandos nesugebėjo suregzti tikslių atakų. Javi Salgado viena taiklia bauda, likus žaisti 14 sek., rezultatą išlygino, bet lemiama mačo ataka priklausė „Lietuvos rytui“. Kitame aikštės gale puikiai išvestas M. Petravičius pelnė du taškus iš po krepšio ir dar išprovokavo oponento pražangą.

Nors baudos metimas buvo netikslus, tačiau per paskutines 5 sek. desperatiška svečių ataka buvo netiksli - Vilniaus klubas šventė pergalę 73:71.

Komentarai

„Iurbentia“ strategas Txusas Vidorreta: „Mačas buvo įtemptas. Per pirmąsias 15 minučių gerai dirbome ir gynyboje, ir puolime. Viską sugadino paskutinės 5 antrojo ir pirmos 2 trečiojo kėlinio minutės. Tada praradome daug kamuolių ir koncentraciją. Mums lengviau žaisti pirmaujant

Varžovai pirmavo 10 taškų, bet mes juos pasivijom. Paskutinis metimas nepavyko, vadinasi Dievas buvo ne mūsų pusėje.

Aš patenkintas komandos pasirodymu. Tai pirmieji mūsų metai Europos taurėse ir žaidžiant prie tokios triukšmingos Vilniaus publikos mums sekėsi gerai.

Renaldo Seibučio žaidimą apskritai vertinu gerai, bet šiandien svarbiais momentais jis klydo ir buvo lengvas grobis varžovams. Po dėl traumos praleisto sezono jam krepšinis - naujas atradimas.“

„Lietuvos ryto“ strategas Rimas Kurtinaitis: „Įveikėme labai gerą komandą, kuri vertinama Ispanijoje, ir tai pirmas jų pralaimejimas Europos taurės turnyre. Džiaugiuosi vyrų darbu, ypač, norėčiau pabrėžti, ypač gynyboje.

Rungtynių pabaigą specialiai pasirinkome tokią. Sąmoningai prašėme minutės pertraukėlės, kad varžovas pagalvotų apie tų baudos metimų atsakomybę. Gintis paprastai buvo per didelė rizika. Toks buvo mūsų taktinis variantas, jis pasiteisino, nes mes laimėjom.

Man 10 kartų suvirpėjo širdis, kai nepataikėm baudų metimų. To nepateisinu jokiu nuovargiu. Krepšininkas pakeltas 5 val. nakties, prieš balių ar po baliaus, turi įmesti. Nepataikyti baudų - per didelė prabanga, norint patekti į geriausiųjų aštuntuką.

Labai gerai vertinu naujoko Evaldo Dainio žaidimą. Jis žaidžia taip, kaip aš ir galvoju: kibiai gynyboje ir gali diriguoti komandai. Mums iš jo taškų nereikia, jis įvykdė visus mano nurodymus.

Dėl naujokų neturim jokių ypatingų planų. Su manim tariamasi, bet aš nežinau tikrosios klubo finansinės padėties. Norėčiau dar vieno įžaidėjo, bet norai yra norai. Jei E. Dainys žais taip, kaip šiandien, gal problema savaime išsispręs.“

Statistika

„Lietuvos rytas“: Chuckas Eidsonas 19 taškų (3/6 trit., 4/8 dvit, 2/7 baudų; 8 atk. kam.), Artūras Jomantas 12 (2/5 trit., 2/5 dvit., 2/2 baudų; 6 atk. kam.), Milko Bjelica (7 atk. kam.), Donatas Zavackas (6 atk. kam.) ir Marijonas Petravičius po 8, Mindaugas Lukauskis 7, Steponas Babrauskas 6, Justas Sinica 3, Evaldas Dainys 2.

„Iurbentia Basket“: Marko Baničius 18 (0/1 trit., 8/10 dvit., 2/2 baudų), Luke'as Reckeris ir Javi Salgado (6 rez. perd.) po 11, Renaldas Seibutis 8, Salva Guardia 6 (6 atk. kam.), Janis Blūmas 5, Quincy Lewisas ir Drago Pašaličius po 4, Damiras Markota (12 atk. kam.) ir Paco Vazquezas po 2.

Dvitaškiai: „Lietuvos rytas“ 13/34 (38 proc.) - „Iurbentia“ 19/34 (56 proc.)

Tritaškiai: „Lietuvos rytas“ 12/31 (39 proc.) - „Iurbentia“ 8/24 (33 proc.)

Baudų metimai: „Lietuvos rytas“ 11/23 (48 proc.) - „Iurbentia“ 9/10 (90 proc.)

Atkovoti kamuoliai: „Lietuvos rytas“ 39 - „Iurbentia“ 39

Rezultatyvūs perdavimai: „Lietuvos rytas“ 11 - „Iurbentia“ 10

Perimti kamuoliai: „Lietuvos rytas“ 9 - „Iurbentia“ 8

Klaidos: „Lietuvos rytas“ 10 - „Iurbentia“ 15

Blokuoti metimai: „Lietuvos rytas“ 1 - „Iurbentia“4.

„Artland Dragons“ - „Spirou“ 82:94 (20:21, 20:27, 20:20, 22:26)

„Artland Dragons“: Darrenas Fennas 25, Chadas Prewittas 22, Lamontas McIntoshas 16 (7 atk. kam.).

„Spirou: Justinas Hamiltonas 22, Jerry Johnsonas (5 kld.) ir Janas Matela (7 atk. kam., 4 per. kam.) po 19, Andre Riddickas 13.

L grupės turnyrinė lentelė: (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, taškų skirtumas)

1. Spirou          2  0  +16  
2. Iurbentia       1  1   +7 
3. Lietuvos Rytas  1  1   -2  
4. Artland Dragons 0  2  -21 

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją