Nieko negirdėjo

Pasakoti ar kalbėti, ką krepšinis reiškia kiekvienam lietuviui, būtų lygiai taip pat beprasmiška, kaip įrodinėti, jog žemė stačiakampė. Štai FIBA, tarptautinė krepšinio organizacija, vienijanti visas pasaulio krepšinio federacijas, sumanė Ispanijoje įsteigti dviejų tūkstančių kvadratinių metrų ploto šlovės galeriją. Joje puikuosis garsiausių krepšininkų, trenerių, teisėjų ir šio žaidimo puoselėtojų pavardės.

Pagrindinė galerijos idėja – atspindėti krepšinio raidos istoriją ir įamžinti labiausiai nusipelniusius veikėjus. Pagrindinis atrankos kriterijus – laimėjimai tarptautinėje arenoje. Labiausiai nusipelniusius žmones gali siūlyti kiekviena šalies krepšinio federacija, FIBA komiteto nariai ir specialus FIBA komitetas, sudarytas iš trijų narių: Patricko Baumanno, Jenaro Marchando ir Manfredo Strhero.

Tačiau pasirodė, kad Lietuvos krepšinio federacija (LKF) nieko nežino apie naująją šlovės galeriją. „Nesu girdėjęs apie tokią šlovės galeriją, tačiau manau, jog tai visiškai nerimta. Tokie rinkimai paprastai būna nerimti. Visi susėda, susitaria ir išrenka“, – sako LKF prezidentas Vladas Garastas.

Vertų gerokai daugiau

Rimta ar ne, tačiau tarp daugybės nominuotų brazilų, kubiečių, irakiečio, krūvos rusų ir kitų tautybių žaidėjų paminėtos vos dvi lietuviškos pavardės. Tarp paminėtųjų yra olimpinio, pasaulio bei Europos čempiono Modesto Paulausko ir olimpinio aukso bei Europos sidabro medalių laimėtojo Šarūno Marčiulionio pavardės.

Nusipelniusių krepšinio trenerių, teisėjų ir vadybininkų sąraše nėra nė vienos lietuviškos pavardės. „Jei kalbėtume apie žaidėjus, tai lietuvių, vertų patekti į šlovės galeriją, yra gerokai daugiau. Ir yra vertesnių už Š. Marčiulionį. Tarkim, Arvydas Sabonis, Rimas Kurtinaitis ar Valdemaras Chomičius. Mano manymu, pirmiausia turėtų būti atsižvelgiama į iškovotus titulus, nes kito būdo išmatuoti nuopelnus tiesiog nėra“, – teigia V. Garastas.

Monumentas krepšiniui

Tačiau nė vienos iš šalies krepšinio federacijos prezidento paminėtų pavardžių nėra. Kyla klausimas, kas turėtų pasirūpinti, kad mūsų šalies garsiausi ir geriausi atsidurtų šalia žmonių, su kuriais kovojo ranka rankon ir kuriems ne kartą nušluostė nosį.

„Turėjau mintį įsteigti šlovės alėją Kaune, kur būtų įamžinti geriausi ir daugiausia titulų iškovoję mūsų krepšininkai. Tačiau rugpjūčio pabaigoje Vilniuje, šalia „Siemens“ arenos atsiras monumentas krepšiniui, kuriame bus įrašytos geriausių dvidešimt penkių šalies krepšininkų pavardės. Mes pasiūlėm daugiau kandidatų, bet bus atrinkti dvidešimt penki. Kažkas liks užmirštas ir neįvertintas“, – mano V. Garastas.

Jei jau Ispanijoje šlovės galeriją organizuoja FIBA ir įamžina tuos, kurie kūrė krepšinį, puoselėjo ir laimėjo daugiausia pergalių, tai ar neverti lietuviai būti deramai pagerbti už nuopelnus antrąja šalies religija vadinamam krepšiniui?