Mūsų šalies krepšininkai trečiojo kėlinio pradžioje pirmavo net 21 taško skirtumu ir atrodė, kad susitikimo nugalėtojas abejonių nekelia. Vis dėlto iki mačo pabaigos lietuviai sugebėjo persvarą išvaistyti ir buvo priversti rimtai pakovoti dėl pergalės.

Milžiniškų Dirko Nowitzki ir snaiperių pastangomis praėjusio Europos čempionato sidabro medalininkė Vokietijos rinktinė likus žaisti 11 sekundžių priartėjo iki vieno taško, tačiau, laimei, įtempto mačo pabaigos "repeticiją" prieš svarbiausias kovas sėkmingiau atliko Lietuvos komanda, pratęsusi pergalių seriją iki trijų.

Nugalėtojų gretose rezultatyviausias bus 18 taškų pelnęs Darjušas Lavrinovičius, tempęs komandą į priekį sunkiausiomis akimirkomis mačo pabaigoje. 15 taškų surinko ir net 10 rezultatyvių perdavimų atliko Šarūnas Jasikevičius, 13 taškų įmetė ir 6 kamuolius atkovojo Ramūnas Šiškauskas.

Darius Songaila prie pergalės prisidėjo 11, Linas Kleiza - 10 taškų. Rimantas Kaukėnas surinko 9 taškus ir atkovojo 9 kamuolius.

Vokietijos rinktinėje tradiciškai išsiskyrė D.Nowitzki - 28 taškai ir 9 atkovoti kamuoliai. 12 taškų pelnė ir 7 kamuolius atkovojo Ademola Okulaja, 10 surinko Robertas Garrettas.

Lietuvos krepšininkai C pogrupyje užėmė pirmąją vietą ir į aštuntfinalio F grupę keliaus pralaimėjimų skiltyje turėdami nulį, o pergalių - dvejetą. Laimėjimų prieš Čekiją, kuri C pogrupyje užėmė paskutinę vietą, savo kraityje į kitą etapą patekusios rinktinės nesineš.

Į tą pačią grupę keliaus antri likę vokiečiai ir vienintelę pergalę iškovojusi Turkijos, komanda kuri trečiadienį 80:72 nugalėjo čekus.

Į F grupę, kurios varžybos prasidės šeštadienį taip pat pateks geriausios trys D pogrupio ekipos. Vietas ten yra užsitikrinę prancūzai ir slovėnai, o paskutinio kelialapio savininke tapo Italija.

Trečiadienį rezultatyvią mačo pradžią sėkmingiau sužaidė vokiečiai, po keleto tikslių D.Nowitzki metimų ir A.Okulajos tritaškio įpusėjus kėliniui pirmavę 13:7. Tačiau vėliau įsibėgėjo rezultatyviausios čempionate Lietuvos rinktinės puolimo mašina ir krepšinio šou prasidėjo.

Lietuvos krepšininkams prireikė tik 5 pirmojo ketvirčio minučių, kad viską sustatytų į savo vėžes: D.Songaila du kartus pataikė po dvitaškį ir pridėjo po tikslią baudą, išlygindamas rezultatą, D.Lavrinovičius, Rimantas Kaukėnas ir L.Kleiza pažėrė tritaškių lietų ir mūsiškiai ėmė užtikrintai tolti.

Vokiečių vyriausiasis treneris Dirkas Bauermannas desperatiškai paprašė minutės petraukėlės, bet ir po jos tęsėsi Lietuvos komandos atakų lavina, kurią paskutinėmis kėlinio sekundėmis vainikavo tikslus tolimas Ramūno Šiškausko šūvis. Laimėję spurtą net 23:4 čempionato favoritais jau vadinami lietuviai padėjo tvirtus pamatus pergalei - 30:17.

Nors antrajame kėlinyje žaidimas sulėtėjo, Lietuvos rinktinė nerodė jokių nuovargio žymių ir savo krepšį išlaikė "sausą" pirmas tris su puse minutės. Vėliau prisirinkę daug pražangų lietuviai leido vokiečiams flegmatiškai rinktis taškus nuo baudos metimų linijos, bet patys nesnaudė ir iki didžiosios pertraukos dar padidino savo persvarą iki 17 taškų (49:32).

Po didžiosios pertraukos lietuvių pranašumas pasiekė triuškinančią ribą, kai po puikaus Š.Jasikevičiaus perdavimo D.Lavrinovičius įkalė kamuolį iš viršaus ir uždirbo galimybę mesti vieną baudos metimą. Realizavęs baudą Darjušas skirtumą tarp komandų padidino iki 21 (56:35). Po minutės Lietuvos žaidėjai vis dar triuškino varžovus (60:39), bet nuo šios akimirkos prasidėjo mūsiškių nuopolis.

Likusią trečiojo kėlinuko dalį Lietuvos rinktinė neapsigindama nuo tolimų metimų pralaimėjo 8:18 ir prieš lemiamą ketvirtį pasėjo abejones sirgalių širdyse (57:68).

Po petraukėlės D.Nowitzki toliau siuntė tikslius dvitaškiu į lietuvių krepšį, o judrūs gynėjai tiksliai atakavo iš toli. Vokiečiai nenumaldomai artėjo ir likus žaisti 8 minutes ir 20 sekundžių po Pascalio Rollerio taiklaus tritaškio komandas jau teskyrė 2 taškai (68:70).

Sunkiomis minutėmis Lietuvos komandą į priekį vedė D.Lavrinovičius, surinkęs 7 taškus iš eilės ir pabandęs inicijuoti spurtą, kurio metu mūsiškiai vėl kiek atitolo (79:70). Vokiečiai nepasidavė ir netrukus vėl kvėpavo lietuviams į nugarą, kai D.Nowitzki nuo lentos pataikė iš 8 metrų (78:81). Žaisti liko 44 sekundės.

Iniciatyvos išplėšti pergalę ėmėsi Š.Jasikevičius, bet varžovų gynyba "uždusino" dvi įžaidėjo atakas iš eilės, o jau kitame aikštės gale pražangomis stabdomas D.Nowitzki likus žaisti 11 sekundžių dviem taikliais baudos metimais sumažino atotrūkį iki minimumo (80:81).

Vokiečiai per sekundę sugebėjo prasižengti prieš Darių Songailą, kuris pataikė tik 1 baudą iš 2 (82:80) ir paliko oponentams 10 sekundžių pergalei išplėšti. Vis dėlto varžovai šia galimybe nepasinaudojo - įsibėgėjęs A.Okulaja taranavo į gynybą jau spėjusį sugrįžti D.Songailą ir buvo nubaustas pražanga puolime.

Per paskutines 5 sekundes R.Kaukėnas įtvirtino Lietuvos rinktinės pergalę dviem tiksliais baudų metimais - 84:80.

Ketvirtadienis pirmenybėse bus poilsio diena - rinktinės persikels į sostinę Madridą, kur penktadienį kovas pradės aštuntfinalio E grupės komandos. Lietuvos rinktinės kitas susitikimas laukia šeštadienį, 17.30 val., su Italijos krepšininkais.

Lietuva - Vokietija 84:80 (30:17, 19:15, 19:25, 16:23)

Lietuva: Darjušas Lavrinovičius 18 taškų (2/3 trit., 5/5 dvit., 2/2 baudų; 5 atk. kam.), Šarūnas Jasikevičius 15 (0/4 trit., 4/8 dvit., 7/8 baudų; 10 rez. perd., 4 atk. kam.), Ramūnas Šiškauskas 13 (1/5 trit., 3/8 dvit., 4/5 baudų; 6 atk. kam.), Darius Songaila 11, Linas Kleiza 10, Rimantas Kaukėnas 9 (9 atk. kam.), Kšyštofas Lavrinovičius 5 (5 atk. kam.), Simas Jasaitis 3.

Jonas Mačiulis (3:47 min.) taškų nepelnė. Giedrius Gustas, Paulius Jankūnas ir Robertas Javtokas nežaidė.

Vokietija: Dirkas Nowitzki 28 (3/9 trit., 5/8 dvit., 9/9 baudų; 9 atk. kam.), Ademola Okulaja 12 (7 atk. kam.), Robertas Garrettas 10, Steffenas Hammanas ir Pascalis Rolleris po 8, Demondas Greene'as 5 (5 atk. kam.), Patrickas Femerlingas 4, Johanesas Herberis 3, Janas-Hendrikas Jagla 2.

Turkija - Čekija 80:72 (28:15, 18:16, 13:18, 21:23)

Turkija: Hidayetas Turkoglu 22 (2/3 trit., 4/7 dvit., 8/12 baudų; 5 atk. kam., 5 kld.), Ibrahimas Kutluay 17, Mehmetas Okuras 16 (10 atk. kam.).

Čekija: Lubošas Bartonas 22 (4/6 trit., 3/5 dvit., 4/4 baudų), Petras Benda 14, Stepanas Vrublas ir Lukasas Krausas po 9.

Lietuvos rinktinės fotogyvenimą galite pamatyti Euro2007.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją