R. Žutautas neslepia, kad ketina palaipsniui jauninti mūsų šalies rinktinę, ir viliasi, jog lietuviams ateityje atsiras daugiau galimybių žaisti svarbių turnyrų finalų etapuose – net ir pasaulio čempionate. R. Žutautas nori įrodyti, kad tai gali ne tik Lietuvos krepšininkai.

Į rinktinę grįžo treneris lietuvis

Pasak R. Žutauto, kadangi į Lietuvos nacionalinę rinktinę sugrįžo treneris lietuvis, šansų patekti į nacionalinę rinktinę tikrai turės visi.

„Žinoma, jeigu (Lietuvos futbolo) federacija (LFF) sutiktų ir atiduotų ilgesniam laikotarpiui rinktinės vairą tam pačiam treneriui, būtų gerai, bet... Abejoju, ar tai įmanoma. Visame pasaulyje dažnai keičia trenerius.

Planuojame jauninti komandą, tačiau tai darysime palaipsniui. U-21 rinktinės nariai visi yra potencialūs kandidatai į Lietuvos rinktinės rezervą, neatmetant ir jaunesnių žaidėjų. Yra tikrai perspektyvaus jaunimo: Linas Klimavičius, Mantas Fridrikas (buvusio garsaus „Žalgirio“ žaidėjo Roberto sūnus), Karolis Urbaitis, Donatas Remėza, ir t.t. Jeigu įrodys, kad vertas, tai kodėl nepakvietus žaidėjų ir iš Gargždų?“, - sakė R. Žutautas DELFI spaudos konferencijoje, nebijantis, kad LFF kišis į jo darbas.

„Tikrai manau, kad Liutauras Varanavičius nesikiš į trenerio darbą, nes ir taip pakankamai darbo turi federacijoje. Supraskite, kad rinktinės branduolio sugriauti nuo pirmos dienos negalima. Visų pirma reikia surasti ir išugdyti iki rinktinės lygio jaunus futbolininkas ir tik tada galima keisti vadinamuosius veteranus. Be to, amžius nėra vienintelis kriterijus, atsirenkant futbolininkus, daug lemia patyrimas ir žaidybinė praktika“, - pabrėžia R. Žutautas.

Burtus vertina realiai

Rinktinės treneris R. Žutautas pats dalyvavo 2012 metų Europos čempionato atrankos turnyro burtų traukimo renginyje ir būsimus varžovus vertina realiai, nors ispanus iš anksto vadina pasaulio čempionais.

„Padarysime viską, kas įmanoma. Tikiu, kad grumsimės ir su pasaulio būsimais čempionais ispanais. Neįveikiamų varžovų nėra. Dėl to ir subūrėm jauną, ambicingą trenerių kolektyvą (asistentai Arminas Narbekovas, Donatas Vencevičius ir Gintaras Staučė - DELFI), kuris nori įrodyti, kad nepasiekiamų tikslų nėra. Mes planuojame, kad apie 12-13 taškų reikėtų susirinkti, tuomet būtų galima kovoti dėl antros vietos“,- prognozuoja R. Žutautas.

Jis penkių komandų I atrankos grupę treneris vertina kaip pranašumą. „Tai – pranašumas, kadangi grupėje iš šešių komandų, ekipai, kuri užims antrą vietą, neįsiskaičiuos taškai, surinkti žaidžiant su rinktine, kuri grupėje užima paskutinę vietą. Komanda, užėmusi antrą vietą ir surinkusi daugiausiai taškų, tiesiogiai patenka į finalinį etapą“, - paaiškino R. Žutautas.

Lietuvos rinktinės perspektyvos dalyvauti Senojo žemyno pirmenybių finalo etape ateityje padidės nuo kito atrankos ciklo.

„2016 metų Europos čempionato finaliniam etape dalyvaus jau 24 komandos. Tai reiškia, kad iš vienos grupės tiesiogiai pateks po pirmas dvi komandas, o trečią vietą užėmusi komanda turės kvalifikuotis papildomomis rungtynėmis. Tai Lietuvos rinktinei suteikia daugiau galimybių žaisti finalo etape. Sieksime užsibrėžto rezultato, t.y. 2016 m. dalyvauti Europos čempionato finalo etape“, - teigia R. Žutautas.

Lietuvos rinktinės vizija: vokiška disciplina ir ispaniškas puolimas

R. Žutautas turi savitą būsimos rinktinės modelį, kuriame derėtų drausmė ir kūrybinė improvizacija.

„Norėčiau, kad būtų vokiška disciplina ir ispaniškas puolimas. Ar tai pavyks, laikas parodys. Šiandien sugrįžta į sportinę formą buvę ilgamečiai Lietuvos nacionalinės rinktinės puolėjai Robertas Poškus ir Andrius Velička, yra jaunas bei perspektyvus Arvydas Novikovas, žaidžiantis Edinburgo „Hearts“ ekipoje, bandysime puolimo grandyje Darvydą Šerną ir kitus“.

Patirties sėmėsi pas patyrusius specialistus

Ryškiausiai R. Žutautui į atmintį įstrigęs karjeros momentas, kai jo atstovaujama Haifos „Maccabi“ komanda nugalėjo „Manchester United“ klubą 3:0, o lietuvis įmušė įvartį ir „uždirbo“ 11 metrų baudinį.

„Mano svajonės visada buvo labai žemiškos. Man daug svarbiau buvo žaisti silpnesnėje komandoje, bet su stipriu varžovu ir įrodyti, kad ir jį įveikti galima.

Būnant žaidėju, mane treniravo tokie garsūs treneriai kaip Valerijus Gazajevas, Abramas Grantas ir Itchakas Schumas. Jų treniravimo stilius ir taktika paliko man daug įspūdžių ir manau, kad iš jų pasisemtos žinios, man dabar labai pravers“, - pasakojo R. Žutautas.

Jis paneigė, kad dirba futbolininkų agentu ir turėjo iš to asmeninės naudos.

„Aš nesu agentas. Jeigu aš padėdavau Lietuvoje žaidžiantiems žaidėjams išvykti į užsienio klubus, tai tik iš noro padėti lietuviams ir savo sukauptų pažinčių dėka“, - sakė R. Žutautas.

Palaiko anglus

Artėjančią vasarą vyksiančiame pasaulio čempionate Lietuvos rinktinės strategas palaikys anglus.

„Sirgsiu už Anglijos rinktinę, Lietuvoje patinka Panevėžio „Ekrano“ klubo žaidimas, o užsienyje – „Barcelona“. Žinoma, visą laiką domėjausi Gargždų „Bangos“ reikalais, nes aš ir pats esu žaidęs šioje komandoje. Laisvalaikiu mėgstu žaisti „floorball‘ą“, t.y. salės riedulį“, - pokalbį su DELFI skaitytojais baigė R. Žutautas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją