Glazgas

Didžiausiame Škotijos mieste Glazge yra trys didžiuliai stadionai, talpinantys daugiau nei po 50 tūkst. žiūrovų.

Didžiausias iš jų – Glazgo „Celtic" futbolo stadionas talpinantis beveik 61 tūkst. žiūrovų. „Ibrox" stadione, kuriame rungtyniauja Glazgo „Rangers" ekipa, susirenka virš 50 tūkst. žiūrovų. Abu šie stadionai statyti senai ir daug kartų rekonstruoti.

Glazgo pasididžiavimas – „Hampden Park" arba Nacionalinis stadionas, kurį UEFA įvertino 5 žvaigždutėmis, talpinantis 52 tūkst. žiūrovų.

Šiais metais čia vyko UEFA Taurės turnyro finalas, o 2002 m. čia paaiškėjo Čempionų lygos nugalėtojai.

Patys škotai šį stadioną vadina vienu geriausiu pasaulyje ir juos galima suprasti – 8 aukštų itin moderniame stadione yra įsikūrusi medicinos klinika, įrengtos aukščiausios kokybės VIP ložės, spaudos centras, Škotijos futbolo muziejus ir t.t.

Iš persirengimo kambarių futbolininkai patenka į dirbtinės dangos aikštę esančią po stadiono tribūnomis. Trumpai apšilusios komandos patenka į pagrindinį stadioną. Po rekonstrukcijos „Hampden Park" buvo atidarytas 1999 m., o stadiono atnaujinimas kainavo apie 71 milijoną svarų sterlingų.

Šiame stadione rungtyniauja tik Škotijos rinktinės, todėl varžybų čia sužaidžiama tik apie 12 per metus.

Daugiausiai čia rengiami įvairūs koncertai, o „Hampden Park" jau koncertavo tokie atlikėjai kaip Tina Turner, "Bon Jovi", Robbie Williams, "Rolling Stones" ir kiti.

Edinburgas

Škotijos sostinės Edinburgo didžiausias futbolo stadionas yra „Tynecastle", kuriame žaidžia „lietuviškas" „Hearts" klubas.

„Tynecastle" pastatytas dar 1886 m. Be jokios abejonės, nuo to laiko stadionas daug kartų rekonstruotas, o šiuo metu čia telpa 17 tūkst. žiūrovų. Visgi šiuo metu šis stadionas negali lygintis su Glazgo arenomis.

Tiek „Tynecastle" pagrindinė tribūna, tiek pagalbinės patalpos pasenusios ir reikalauja rekonstrukcijos. Netrukus tai ir bus padaryta – Lietuvos „Ūkio banko investicinė grupė" (ŪBIG) su verslininku Vladimiru Romanovu priešakyje į stadiono rekonstrukciją žada investuoti 51 mln. svarų.

Po rekonstrukcijos stadionas visiškai pasikeis – bus perstatyta pagrindinė stadiono tribūna, kitas planuojama atnaujinti. Po rekonstrukcijos stadiono vietų skaičius išaugs iki 23 tūkst.

Taip pat bus rekonstruotos stadiono pagalbinės patalpos, įrengtos naujos VIP ložės ir spaudos centras, pastatytas restoranas, sukurta infrastruktūra ir t.t. Rekonstrukcijos darbus ketinama pradėti jau kitų metų pavasarį.

Ateityje ŪBIG žada dar didesnius pokyčius ir ketina vietų skaičių padidinti iki 40 tūkst. Tiesa, tai tik tolimos ateities planai.

Lietuvos realybė

Lyginti Lietuvos ir Škotijos didžiųjų miestų stadionus turbūt net nėra prasmės. Eilinio Škotijos kaimelio stadionui negali prilygti nė vienas dabartinis Lietuvos stadionas. Kaip pavyzdį galima paminėti „Broadwood" stadioną, esantį maždaug 15 km už Glazgo.

Čia Lietuvos nacionalinė futbolo rinktinė surengė treniruotę prieš Europos čempionato atrankos turnyro rungtynes su Škotijos futbolininkais.

Lietuvos rinktinės treneris Algimantas Liubinskas neslėpė, kad „tokio stadiono, kokį turi Škotijos kaimeliai, nėra visoje Lietuvoje".

Tiesa, šviesa tunelio gale po truputį ryškėja – Vilniaus „Vėtros" klubas rekonstravo stadioną Vilniuje. Optimistiškai nuteikia ir Nacionalinio stadiono statybos sostinėje.

Tačiau pastarojo projekto įgyvendinimas „suris" visus sporto bazių pinigus ir kitų miestų stadionų rekonstrukcijoms tikėtis lėšų būtų mažų mažiausiai naivu. Tai ne kartą pareiškė ir Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Algirdas Raslanas susitikimuose su Kauno vadovais.

Laikinosios sostinės valdžiai prašant paramos griūvančiam ir šiuo metu pagrindiniam Lietuvos S.Dariaus ir S.Girėno stadionui sporto funkcionieriai atkerta, kad jokių pinigų tikėtis net neverta.

„Sporto vadovų požiūris yra mažų mažiausiai nesportiškas", - ne kartą apgailestavo Kauno meras Andrius Kupčinskas.

S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadioną siūlosi rekonstruoti FBK „Kaunas". Futbolininkai į stadiono atnaujinimą norėtų investuoti 77 mln. Lt. Už tai stadionas 20 m. panaudos sutartimi būtų perleistas „Kaunui".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją