Kaip BNS teigė vienas iš šių renginių organizatorių, britų meno kritikas, nepriklausomas kuratorius ir "BBC Radio 4" korespondentas Davidas Ellis, lapkričio 29 dieną Kauno galerijoje ir 30 dieną Vilniaus "Ozo" kino salėje bus parodyta trijų valandų avangardinio kino programa, sudaryta iš Londono "KinoKulture" centro archyvų.

Filmus šiam projektui atrinko keletas svarbiausių Londono kino kuratorių.

Pasak D.Elliso, "KinoKulture" archyvas yra šiuolaikinės "undergroundo" kultūros epicentras.

Filmų peržiūra Vilniuje ir Kaune susijusi su Lietuvos kino menininko ir muzikanto Artūro Baryso viešnage Londone, kurios metu "KinoKulture" centre parodytiems jo ankstyviesiems filmams sulaukus didelio pasisekimo, buvo sumanyta surengti atsakomąjį renginį Lietuvoje.

Kaip teigė D.Ellisas, programą sudarančius niekada Lietuvoje nerodytus Didžiosios Britanijos, JAV, Vokietijos, Prancūzijos filmus Londone taip pat galima pamatyti itin retai.

Filmai apima laikotarpį nuo 1962 iki 2002 metų ir atskleidžia platų avangardinio kino spektrą.

D.Ellisas jau yra buvęs Lietuvoje ir rengęs reportažus "BBC" radijui apie lietuvių elektroninę muziką ir naujosios kartos kino režisierius, skirtus "BBC" projektui apie Baltijos šalių kultūrą.

Taip pat britų meno kritikas gruodžio 1 dieną "Skalvijos" kino centre pristatys kontraversišką, pirmąjį ir vienintelį garsaus prancūzų rašytojo ir dramaturgo J.Genet filmą "Meilės daina" ("Chant d'Amour").

Kaip rašoma "Skalvijos" kino teatro pranešime spaudai, nepaisant lietuviškai išleisto J.Genet "Vagies dienoraščio", publikacijų spaudoje ir teatre pastatytų garsiųjų J.Genet "Tarnaičių", šis vienas reikšmingiausių 20 amžiaus prancūzų kūrėjų Lietuvoje dar menkai žinomas.

"Meilės daina" - nespalvotas, nebylus, 25 minučių trukmės filmas, sukurtas 1950 metais. Filmo herojai - skirtingo amžiaus kaliniai. Ekrane rodomi jų geismų protrūkiai, šokiai, sapnai, meilės ir laisvės ilgesys.

"Meilės dainą" galima apibūdinti kaip filmą - eilėraštį, vieną ryškiausių subjektyviojo avangardo pavyzdžių, parengusių 6-ojo dešimtmečio avangardo sprogimą.

Filmo premjera įvyko tik 1954 metais, prieš tai jį sutrumpinus ir iškirpus erotines scenas.

1964 metais filmo kopiją įsigijo Jono Meko "Film Makers’Co-Operative". Pirmąjį filmo rodymą Niujorke nutraukė policiją, J.Mekas atsidūrė kalėjime.

"Meilės daina" - vienintelis paties J.Genet režisuotas filmas, užimąs ypatingą vietą ne tik eksperimentinio, bet ir gėjų kino istorijoje.

Vėliau J.Genet parašė ne vieno filmo scenarijų, tačiau pats filmavo tik mėgėjiškai. Dauguma J.Genet kūrinių perkelti į ekraną.

Filmas "Skalvijos" kino teatre bus rodomas tik suaugusiems.

Prieš filmo demonstravimą D.Ellis pristatys ir Londone ką tik pasirodžiusią Jane'ės Giles knygą "Criminal Desires. Jean Genet and Cinema".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją