"Marcelis ir Pawelas Lozinskiai yra vieni geriausių mūsų dokumentalistų", - spaudos konferencijoje sakė Lenkų kultūros instituto direktorė Malgorzata Kasner.

Pasak jos, negalima sakyti, jei tai yra lenkiškas kinas, kitos tautybės žmonės jo nesupras. Direktorės nuomone, M. ir P.Lozinskių filmuose galima surasti daug bendrų temų ir su Lietuva. "Šie filmai yra dar vienas taškas, kur Lietuva ir Lenkija galėtų susitikti", - tvirtino M.Kasner.

Kino teatro "Skalvija" direktorė Živilė Pipinytė teigė, jog ši retrospektyva įdomi tuo, kad sudaro galimybes pamatyti, kaip plėtojasi lenkų dokumentinio kino mokykla.

Pasak Ž.Pipinytės, retrospektyvos metu bus parodyti beveik visi Marcelio ir Pawelo Lozinskių filmai, kurių yra apie 30.

Lietuvoje anksčiau rodyti tik 4 šių lenkų režisierių filmai. Ž.Pipinytė pridūrė, jog praėjus 20 metų po sukūrimo "Skalvijoje" įvyks filmo "Stiklo namai" premjera - anksčiau šis filmas niekur nebuvo rodomas.

Ž.Pipinytė išskyrė ir legendinį 5 dalių filmą "Lenkija", kuriame pasakojama Lenkijos istorija nuo 1948 iki 1992 metų.

Kritinius straipsnius apie šiuos lenkų režisierius "Skalvijos" katalogui parašė vienas geriausių lenkų kritikų Tadeuszas Sobolewskis.

Kritiniame straipsnyje T.Sobolewskis rašo, jog M.Lozinskis turi ypatingą dovaną provokuoti tikrovę, nesugriaudamas jos struktūros.

Pasak Ž.Pipinytės, T.Sobolewskis pabrėžia, kad režisieriai atstovauja dviem epochoms. M.Lozinskis priklauso klasikinei lenkų dokumentikos mokyklai, kuri išaugo pokario metais, o į kiną atėjo 8 dešimtmečio pradžioje. M.Lozinskio tikslas - įvardinti tikrovę. 30-metis P.Lozinskis atstovauja kitai kartai, kuri irgi įvardija tikrovę būdami arti žmogaus, o ne arti problemos.

Pasak Ž.Pipinytės, P. ir M.Lozinskiai susitiks su Kauno, "Skalvijos" kino klubo nariais. Be to, vyks užsiėmimai su Muzikos akademijos Režisūros ir operatorių fakulteto studentais.

M.Lozinskio filmas "89 mm nuo Europos" 1994 metais buvo nominuotas "Oskarui". Be to, M.Lozinskis yra Amerikos kino akademijos narys. "Aš manau, kad tai pirmas kartas, kai Lietuvoje yra galimybė susitikti su tos akademijos nariu", - sakė Ž.Pipinytė.

Jos teigimu, nemažai šių režisierių filmų nors ir kuklios apimties (pavyzdžiui, 12 minučių), vertingiausiuose dokumentinio kino apdovanojimuose yra gavę prizus - P. Lozinskio "Seserys", M.Lozinskio "89 mm nuo Europos" ir kiti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją