Tokį spėjimą pagarsino investicinio banko „Goldman Sachs“ energijos strategas Argunas Murtis po to, kai antradienį naftos kainos pasiekė rekordą – 122 JAV dolerių už barelį.

Per pastaruosius keturis mėnesius naftos kaina pakilo 25 proc., o lyginant su 2001 metais naftos kaina šoktelėjo 400 proc.

Nemažėjantis naftos poreikis lemiamas vis augančių Kinijos ir Indijos ekonomikų. Dėl pasaulinės naftos liūto dalies šios šalys kovoja su JAV, Europos Sąjunga ir Japonija.

Prie naftos poreikio prisideda ir nesibaigiančios problemos ne vienoje naftą išgaunančioje valstybėje. Naftos išgavimas sumažėjo po šią savaitę Nigerijoje kilusių neramumų, o naftos eksportas Irake šalies šiaurėje buvo sutrikdytas dėl turkų ir kurdų susirėmimų pasienyje.

Ekonomistai įspėja, kad ir toliau augsiančios naftos kainos neabejotinai turės įtakos globaliai ekonomikai, nes pakirs jos augimą bei paskatins infliaciją.

Neseniai spėjimą, kad naftos kainos pakils iki 200 JAV dolerių už barelį, išsakė naftą eksportuojančių šalių organizacijos OPEC prezidentas.