Šiuo metu stadiono statybos nutrūkusios, nes Vyriausybė iš privatizavimo fondo neskyrė žadėtų lėšų. Nors Vyriausybė numačiusi Nacionaliniam stadionui skirti dvigubai mažiau lėšų nei buvo numatyta anksčiau – 100 milijonų litų, šie pinigai bus skirti tik savivaldybei pataisius kreipimąsi į Vyriausybę. Savivaldybė turi patikslinti finansavimo grafiką ir reikiamų lėšų šaltinius.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas tikino, kad savivaldybė turi tiek patvirtintą techninį projektą, tiek ekspertuotą sąmatą, tiek Viešųjų pirkimų tarnybos išvadą, jog rangovas pasirinktas teisėtai laikantis įstatymų. „Pinigų skyrimas – iš dalies politinis procesas, nes suma iš tiesų nemenka“, - aiškino jis.

Premjeras paragino savivaldybę kuo greičiau skelbti konkursą stadiono operatoriui – jis turėtų pritraukti daugiau privačių lėšų. Tuo tarpu statybų rangovai bandys skolintis iš bankų, kad būtų galima tęsti statybas nelaukiant vien tik valstybės biudžeto lėšų.

Kalti mokytojai?

„Gaila, kad objekto negalėjome pastatyti laiku. Nors statybininkai tam techniškai buvo visiškai pasiruošę. Deja, taip neįvyko“, - apgailestavo stadioną statančios bendrovės „Veikmė“ valdybos pirmininkas Kęstutis Maksimavičius.

Anot K. Maksimavičiaus, statybos darbus tikimasi atnaujinti, kai bus padengtos susidariusios skolos – apie 35 milijonai litų. „Šįmet pradėsime būtinai – iki žiemos reikia sutvarkyti ir armatūrą, ir žemės darbus, ir pamatus, nes kitaip patirsime didžiulių nuostolių“, - kalbėjo „Veikmės“ atstovas.

Pasak jo, šiuo metu dėl sustojusių statybų skaičiuojami minimalūs nuostoliai – objektą saugo trys apsaugininkai, be to, kainuoja elektra.

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas aiškino, kad pagrindinė priežastis, dėl ko Vyriausybė iki šiol negalėjo skirti finansavimo stadionui – nežinojimas, kiek pinigų iš Privatizavimo fondo reikės atiduoti mokytojų atlyginimams. Tačiau dabar 100 milijonų litų esą jau bus galima skirti. Apie didesnę paramą Vyriausybė kol kas neužsimena.

Kaip po pasitarimo sakė Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) direktorius Algirdas Raslanas, pasitarime nuspręsta stiprinti finansavimo ir stadiono statybos priežiūros kontrolę. Dėl to didesnės atsakomybės imsis KKSD, papildysiantis komisiją naujais nariais ir į ją įtrauksiantis statybos priežiūros, galbūt ir jėgos struktūrų, atstovus. Stebėti, kaip vyksta procesas, planuojama posėdžius organizuojant kiekvieną savaitę.

Pasak A. Raslano, terminas stadioną pastatyti iki kitų metų birželio nerealus, mat jau praleista nemažai laiko. Dėl to stadiono atidarymas turėtų nusikelti į 2010 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją