Antrinės rinkos pardavėjai lankščiau žiūri į derybas ir butų kainas sumažina iki keliolikos tūkstančių litų. Žinoma, derybų suma priklauso nuo to, kaip skubiai pardavėjas nori ar turi parduoti turtą. Taip pat pastebėtina, kad dabar pardavėjai sutartinę pardavimo kainą nustato atsižvelgiant į šiandieninę NT rinką, tuo tarpu prieš metus kaina buvo nustatoma orientuojantis į galimas NT rinkos ateities perspektyvas.

Kalbant apie statybinės kompanijas, pastarosios vis dar nelinkusios leistis į derybas ir daryti dideles nuolaidas, nors palengva prisitaiko prie rinkos pokyčių, kaip nuolaidas į kainą įskaičiuodami aikšteles (jas dovanoja). Iki kelių dešimčių tūkstančių litų derybos įmanomos ir naujų individualių namų kvartaluose. Taip pat atsargiau žiūrima į tolimesnius, dar tik planuojamus įgyvendinti projektus, kai kurie jų yra perorientuojami į šiuo metu patrauklesnę investuotojams sritį – komercinės paskirties nekilnojamąjį turtą.

Viena labiausiai pastebimų šio ketvirčio tendencijų – pamažu didėjantis kainų skirtumas tarp senos ir naujos statybos butų. Vis dėl to prestižiniuose Vilniaus rajonuose – Senamiestyje, Užupyje bei Žvėryne – kainos išlieka stabilios, nes tai išskirtinė vieta ir pasiūla čia ribota. Iš miegamųjų rajonų patraukliausi išlieka Jeruzalė, Santariškės, Lazdynėliai, Pilaitė, Žirmūnai. Juose senos statybos butų kainų vidurkis išlieka 4800–6000 Lt/m², naujos – 7500–9000 Lt/m². Justiniškių, Šeškinės bei Pašilaičių mikrorajone senos statybos butų kainos išlieka daugmaž stabilios – 5200–7000 Lt/m², Karoliniškėse bei Lazdynuose – 4500–5700 Lt/m².

Taip pat pakankamai didelė pasiūla išlieka Fabijoniškėse bei Perkūnkiemyje esančiuose projektuose – tiek su daline apdaila (5000–5800 Lt/m²), tiek įrengtų (6000–6800 Lt/m²).

Pirmasis ketvirtis žemės sklypų rinkoje nebuvo aktyvus, kainos individualių gyvenamųjų namų kvartaluose išliko daugmaž tokios pačios kaip ir 2007 metų pabaigoje, yra tik nedidelės korekcijos dėl sklype esančių komunikacijų ar kitų apribojimų. Investuotojai gan atsargiai žvelgia į Lietuvos rinką, aktyviausiai sklypų žvalgosi įmonės, kurios perka nekilnojamąjį turtą, siekdamos pačios sau įsirengti gamybines, komercines ar administracines patalpas.

Per 2008 m. pirmąjį ketvirtį nepakito ir sandėliavimo patalpų kainos, vis dar jaučiamas sandėliavimo patalpų su geromis privažiavimo ir iškrovimo galimybėmis trūkumas bei paklausausios yra iki 500 m² ploto patalpos. Panašios tendencijos ir administracinių patalpų rinkoje – pasiūla taip pat išlieka mažesnė už paklausą, ypač iki 100 m² ploto modernių biurų. Didžiąją dalį patalpų įsigijo fiziniai asmenys, kaip investiciją.

Prekybinių-paslaugų paskirties patalpų rinka Vilniuje pirmąjį 2008 m. ketvirtį taip pat išliko sąlyginai rami. Žymesnių kainų lygių pokyčių užfiksuota nebuvo, modernių patalpų paklausa pagrindinėse Vilniaus gatvėse (Gedimino pr., Pilies g., Vokiečių g., Didžioji g.) ir prekybos centruose išliko nemaža, neužimtumo rodikliai žemi, o didesniuose prekybos centruose laisvų patalpų beveik nėra.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją