Po dienraščio L.T. atlikto eksperimento paaiškėjo, kad pigiausiai nuomojami butai – už 550–600 litų – išnuomojami maždaug per dvi valandas po paskelbimo. Brangesni – iki 1300 litų – per kelias dienas. Kelias savaites ieškomi nuomininkai, kurie už butą pasiruošę mokėti daugiau kaip 1500 litų. O rekordinės sumos butas Gedimino prospekte bandomas išnuomoti nuo vasaros vidurio.

Butas su liftu

Vienos nekilnojamojo turto agentūros vadybininkas Tomas sutinka aprodyti butą, kurio nuoma mėnesiui atsieitų net 25 tūkstančius litų. Gedimino prospekto ir Jogailos gatvės kampe esantis neseniai restauruotas namas stebimas vaizdo kameromis, įėjimas rakinamas elektroniniu raktu. Su Tomu liftu pakylame į ketvirtą aukštą. Jis įspėja, kad butas nuomojamas ne trumpesniam kaip metų laikui, mokant mažiausiai už tris mėnesius į priekį.

Atrakinamos buto durys ir palydovas prabyla: „Štai čia buto prieškambaris: yra vonia su tualetu, kabinetas priimti svečius, sieninė spinta...” Visas 4-as buto aukštas yra tik prieškambaris, o iš jo išėjimas į erdvų balkoną.

Butas išdėstytas per tris aukštus: sujungtas laiptais ir atskiru liftu. Antrame aukšte – virtuvė su svetaine. Čia puikuojasi šiuolaikiniai baldai, moderniausia buitinė technika. Tomas parodo koridorių, kuriuo patenkama į erdvų miegamąjį. Šalia įrengtas vonios kambarys – maždaug tokio dydžio, kaip visas butas už 550 litų nuomą paprastame daugiabutyje. „Yra dar vienas miegamasis su vonios kambariu, tik mažesnis. Tame pačiame aukšte yra dar keturi svečių kambariai”, – kalbėdamas Tomas aprodo visus kambarius.

Priklauso ispanams

Liftu pakilus į 3 buto aukštą (tai 6 namo aukštas) Tomas aiškina, kad visas aukštas – tarsi relaksacinis kambarys. Kampe – pianinas, garso ir vaizdo aparatūra, židinys, o vietoj įprastų lubų – kupolas, išraižytas įvairiausiomis figūromis.

Tomas užsimena ir apie buto savininkus: „Butas priklauso dviem ispanams. Vienas – garsus savo šalyje advokatas. Kiek žinau, šitą butą jie įsirengė taip brangiai, kad net neapsimoka parduoti. Todėl nusprendė jį nuomoti.”

Išnuomoja akimirksniu

Ispano investicijos gali ir neatsipirkti – tokio prabangaus buto nuomai lietuviai kol kas nepasiryžę krapštyti savo piniginių. Visai kita situacija pigių butų rinkoje. Nors laikraščiai ir internetiniai tinklalapiai mirga nuo butų nuomos skelbimų, paskambinus nurodytais telefonais dažniausiai atsakoma, kad butas jau išnuomotas.

Tik po trijų dienų L.T. eksperimento pavyksta surasti nebrangiai – už 550 litų – nuomojamą butą, kuriame dar niekas nespėjo apsigyventi. Antakalnio gatvėje penkių aukštų daugiabučio bute ankštoka. Virtuvėlė maža, kambaryje telpa spinta, lova su dviem krėslais bei staliukas vidury. Tualetas įrengtas šalia dušo kabinos.

„Skelbimą tik šiandien įdėjau, o skambučių jau per dešimt sulaukiau”, – sako šeimininkė. Suskambėjus mobiliajam telefonui ji atsiliepia ir pašnekovui paaiškina, kad apžiūrėti butą galima dabar pat.

Dienraštis L.T. bandė surasti dar bent vieną už nedidelę kainą nuomojamą butą, tačiau nesėkmingai: visi butai iki 600 litų jau užimti.

Derėtis nesutinka

Dažnas atvejis, kai toje pačioje gatvėje ar vietovėje esančių butų kaina skiriasi 200–300 litų ir šeimininkai, puikiai suprasdami nekilnojamojo turto rinką bei butų nuomai trūkumą, nuomos kainos sumažinti nesutinka. Tuo įsitikiname nuvažiavę į Vilniaus Justiniškių mikrorajoną, kur penkių aukštų gyvenamajame name Taikos gatvėje nuomojamas vieno kambario butas. Yra būtiniausi kambario ir virtuvės baldai, šaldytuvas bei skalbimo mašina. Už buto nuomą šeimininkas paprašo 750 litų per mėnesį.

„Sutikčiau išsinuomoti už 700 litų. Už tokią sumą panašų butą nuomoja Buivydiškių gatvėje”, – bandau derėtis. Tačiau šeimininkas į derybas nesileidžia: „Ir taip mažai prašau. Skambučių daug sulaukiau. Tikrai nesumažinsiu kainos.”

Netoliese, Rygos gatvėje, užsuku apžiūrėti kito buto, taip pat penkių aukštų daugiabutyje. Butas tvarkingas, tačiau kambaryje – tik lova. Virtuvėje – stalas ir spintelės. Moteris už nuomą paprašo 850 litų. Pasiūlau už butą mokėti 700 litų.

Šeimininkė nesutinka: „Norinčiųjų jau yra, net ir rankpinigius siūlė. Bet ieškau padorių nuomininkų. 850 litų tikrai nedaug. Jei nenorite, nenuomokite.” Panašiai kalbėjo ir Antakalnio bei Žirmūnų mikrorajonuose nuomininkų ieškantys vilniečiai.