Tai reiškia, kad už kelis šimtus tūkstančių pirktas jų būstas būtų tinkamas gyventi. Tokios žinios, pagal pirminę sutartį su "Luidu" gyventojai tikėjosi sulaukti dar šių metų gegužę, tačiau kovo mėnesį pasirašinėjant notarines sutartis namo pridavimo terminas buvo nukeltas iki rugpjūčio 1 dienos.

Pagal tą pačią sutartį, naujakuriai dar prieš pridavimą turėjo susiremontuoti savo būstus. Žmonės termino laikėsi, nutraukė nuomos sutartis su laikinų namų šeimininkais, tačiau atsikraustę į nuosavus būstus suprato, kad pakliuvo į nepatogią situaciją: nuomotis būsto jau nebėra nei sąlygų, nei noro, o kokybiškai gyventi naujajame - dar neįmanoma.

Plokštėmis apkalti, nepasitikėjimą keliantys liftai, nuolatos aplink zujantys statybininkai, jau dabar remonto besiprašančios laiptinės ir butai, kuriuose nėra karšto vandens, nesutvarkyta elektra. Tokia niūri Linksmojo kvartalo naujakurių kasdienybė.

"Dabar, kai pasirašėme sutartį su Rytų skirstomaisiais tinklais, jau viskas tvarkoje, bet kai prieš porą mėnesių atsikraustėme, buvo sunku. Naudojomės tik statybiniams darbams skirta elektra. Visam bute elektros ilgintuvo laidai, dar kaimynai savo laidus sujungdavo, netgi degti jie buvo pradėję", - sakė viename kvartalo daugiabutyje būstą įsigijusi Violeta. Pasak jos, didžiausias trūkumas - namuose iki šiol nėra karšto vandens. Dėl to ji ypač užjautė šeimas, atsikrausčiusias su mažais vaikais.

"Elektra pasišildau apie 20 litrų vandens - minimaliai apsiprausti užtenka. Tik įdomu, ar "Luidas" už elektrą man sumokės", - apie buitinius nepatogumus kalbėjo to paties kvartalo name butą nusipirkęs Justinas. Pasak jo, jei namas būtų tinkamas normaliai gyventi, niekas per daug nesijaudintų, kad jis nepriduotas Valstybinei komisijai. Tačiau jame, pasak Justino, dar daugybė nebaigtų darbų, o "Luidas" gyventojus maitina tik pažadais.

"Jie nesako, kodėl vėluoja pridavimas komisijai. Mes jau svarstome galimybę reikalauti delspinigių, kurie numatyti sutartyje - 500 litų už kiekvieną pavėluotą savaitę", - sakė Justinas. Kaip pavyks naujakuriams apginti savo teises, kol kas neaišku. Viena namo gyventoja statybų bendrovei nusiuntė laišką dėl delspinigių, buvo gautas atsakymas, kad darbą objekte Valstybinė komisija pradėjo liepos 26 dieną, t.y. sueinant pagrindinėje sutartyje nurodytam terminui. Vadinasi, reikalauti nėra ko.

"Šiuo metu dirba Valstybinė komisija ir ruošiama namo pripažinimo tinkamu naudoti dokumentacija. Atsižvelgiant į tai, kad UAB "Luidas" dėjo visas pastangas ir sąžiningai vykdė savo pareigą laiku sudaryti sąlygas Valstybinei komisijai pradėti ir vykdyti darbą objekte, reikalavimas sumokėti baudą už delsimą priduoti namą Valstybinei komisijai nėra tenkinamas", - rašoma "Luido" atsiųstame atsakyme savo nepasitenkinimą išsakiusiai gyventojai.

Bendrovės pardavimų vadovė Ugnė Jekentaitė "15min" tikino, kad statybų bendrovė aiškinasi su visais pretenzijų turinčiais gyventojais ir apie pageidaujamus išmokėti delspinigius su kiekvienu kalbėtųsi atskirai.

U.Jekentaitė sutiko, kad namo pridavimas šiek tiek vėluoja, bet "viskas vyksta ganėtinai sklandžiai". "Vėlavimas yra, bet negaliu pasakyti, kad smarkiai vėluojame. Valstybinė komisija savo darbą pradėjo liepos 26 dieną", - sakė U.Jekentaitė. Pagrindinė vėlavimo priduoti namą priežastis, pasak U.Jekentaitės, vienintelė - karšto vandens trūkumas. "Karštas vanduo yra būtina sąlyga, norint priduoti namą Valstybinei komisijai. Tačiau su "Vilniaus vandenimis" jau baigiama viskas suderinti ir karštas vanduo turėtų atsirasti per 1-2 savaites", - aiškino bendrovės "Luidas" atstovė.

Paklausta, kokios dar priežastys lėmė, namo pripažinimo tinkamu naudoti vėlavimą, U.Jekentaitė atsakė, kad priežasčių būna pačių įvairiausių: oro sąlygos, institucijų veiksmai. "Supraskite, čia visiškai naujas rajonas, jame nebuvo jokios siurblinės, jos įrengimo darbai užtruko daugiau nei tikėtasi", - aiškino ji.

Pardavimų vadovė nesutiko su tuo, kad gyventojai vis dar neturi elektros. "Jei gyventojai reagavo į mūsų skelbimus, pateikė paraiškas Rytų skirstomiesiems tinklams, elektrą jau seniai turi", - aiškino U.Jekentaitė. Be to, pasak jos, name jau nuo praėjusios žiemos yra įjungtas šildymas.

"Luido" atstovė sakė suprantanti žmonių nepasitenkinimą, tačiau, anot jos, būna ir baisesnių problemų - bendrovės iš viso namų nepastato.