Smalininkų miesto centrinė gatvė tęsiasi tris kilometrus, o ją apšviečia vos trylika šviestuvų. Daugelyje vietų šaligatviai apgriuvę, todėl ir suaugusieji, ir vaikai dažniausiai eina gatve.

Lėšų infrastruktūrai tvarkyti Jurbarko rajono savivaldybė skiria nedaug, todėl bendruomenė sugalvojo statyti vėjo jėgainę ir taip prasimanyti pinigų.

Dalį pinigų gavo iš įvairių fondų, dalį skyrė valstybė ir savivaldybė, likusias lėšas bendruomenei teko skolintis iš bankų.

„Nelengva buvo, sakykime, su bankais, nes jie neturėjo tokios patirties, kad bendruomenė nori gauti paskolą. Kadangi nieko užstatyti neturėjom, tai buvo tikrai sunku.

Parašėme į „Valstybės žinias“, kad pirksime jėgainę, bet neatsirado nė vieno norinčio parduoti“, – pasakoja Vanda Stonienė, Smalininkų bendruomenės centro tarybos pirmininkė.

Sutvarkyti dokumentus užtruko daugiau kaip metus, statybos baigtos šį pavasarį. Netoli miestelio stovinčios 250 kilovatų vėjo jėgainės sparnai sukasi jau tris mėnesius, o jos pagamintą elektros energiją bendruomenė parduoda VST.

Per metus tikimasi uždirbti nuo 100 tūkst. iki 200 tūkst. litų. Dalis pinigų bus skiriami paskolai atiduoti, dalis nukeliaus į specialų fondą, iš kurio bus skirstoma miestui – gatvėms apšviesti ir šaligatviams tvarkyti.

„Manome, kad bus šviesiau ir saugiau, ir žmonės tą pajus iš karto, kadangi ir ryte einant į darbą ar mokyklą gatvėse šviesu bus, ir vakare bus galima išeiti pasivaikščioti. Manome, kad labai greitai pajausime“, – sako Jolanta Bertašienė, projektų koordinatorė.

Vėjo jėgainės statybos Smalininkų bendruomenei kainavo daugiau kaip milijoną litų.