„Šiandien Lietuva ir vėl brangiausiai moka iš visų ES šalių už dujas. Mes gi nesame toliausiai, pavyzdžiui, Portugalijos vietoje. Mes esame arčiausiai, tai mes turėtume mokėti mažiau nei moka Vokietija, deja, taip nėra, yra priešingai. Visi šie klausimai susiveda į politinius aspektus. Lyg ir nėra konflikto, bet nėra ir pakankamo bendradarbiavimo“, – žurnalistams sakė antradienį Lietuvos ir Rusijos praminininkų forume dalyvavęs B. Lubys.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos narys Danas Janulionis paneigė B.Lubio kalbas apie brangiausiai perkamas dujas. Esą pagal naujausius duomenis Lietuva už 1000 kubinių metrų dujų moka apie 550 Lt.

„Tikrai nemokame brangiausiai. Šiuo metu brangiau moka Vokietija, o mūsų kainos yra vienos mažesnių Europos Sąjungoje”, - DELFI sakė D.Janulionis.

B. Lubio teigimu, prieš pradedant prekybą Rusijoje Lietuvos verslininkams tenka išklausyti „sentencijas, kad reikia būti draugiškesniems“, tačiau nesiėmė dešimtbalėje sistemoje vertinti dvišalių santykių.

„Lietuvos politiniai sluoksniai žiūri įvairiai į Lietuvos ir Rusijos ūkinį bendradarbiavimą. Kol kas atrodo, kad formalių klausimų nėra, tačiau, pavyzdžiui, transporte formalių klausimų yra, nes transportas iš Vidurinės Azijos per Rusijos teritoriją yra kontroliuojamas ir ne visada mūsų naudai“, – sakė LPK prezidentas.

Rusijos verslo tarybos bendradarbiavimui su Lietuva pirmininkas Viktoras Trigubko žurnalistams sakė, kad verslui svarbiausia gauti objektyvią informaciją apie veiklos galimybes vienoje ir kitoje šalyje.

„Aš politinių klausimų nekomentuoju. Jų tiesiog nežinau ir jais nesirūpinu. Man atrodo, kad reikia mažiau žiūrėti į politinius aspektus, bet daugiau skirti laiko realiam darbui“, – paklaustas, ar bendradarbiavimui netrukdo politiniai aspektai, sakė jis.

Verslo atstovas tvirtino nepajutęs kokių nors barjerų verslui Lietuvoje, kurių nebūtų galima pakeisti.

„Mano manymu, šiuo metu yra unikali galimybė verslui ateiti į rinkas. (...) Šią krizę galima išnaudoti pozityviems dalykams, galimybės yra didžiulės, o Lietuvos verslui reikėtų būti aktyviam ir agresyviam (einant į Rusijos rinką – DELFI)“, – tvirtino jis.

Pašnekovo teigimu, Lietuva galėtų aktyvinti savo mėsos ir pieno produktų eksportą Rusijoje, aktyviau dirbti turizmo srityje kviečiant turistus iš Rusijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją