Tiekimas nesutriko

„Lietuvos energijos“ Energetinės sistemos direktorius Vladas Paškevičius DELFI sakė, kad vartotojai sustojusios IAE poveikio nepajuto, nes elektra Lietuvoje tiekiama be trikdžių. Jų nenumatoma ir ateityje.

„Gaminame patys, o kiek trūksta importuojam iš kaimynų. Ryte įjungtas blokas Elektrėnų elektrinėje, dar du blokus Elektrėnuose planuojame netrukus įjungti. Taip pat paleidome turbinas Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje“, - sakė jis.

Dėl darbuotojo kaltės

Pasak IAE vadovo Viktoro Ševaldino, IAE nebeveikia dėl darbuotojo kaltės, tačiau netrukus ją vėl planuojama paleisti į darbą.

„Nieko baisaus, jokių problemų, radiacijos fonas nepakitęs, gedimų nėra. Paprasčiausiai operatorius netinkamai pasinaudojo pultu ir padarė tokią klaidą. Šiandien pasitarę su „Lietuvos energijos“ dispečeriais, nusprendėme įjungti antrąjį bloką su viena turbina keturioms penkioms paroms. Dabar deriname šio paleidimo grafiką, o kitą savaitę bet kokiu atveju visą antrąjį bloką stabdome planiniam remontui“, – Žinių radijui sakė V. Ševaldinas.

Tai patvirtina ir antradienį IAE Technikos direktoriaus Genadijaus Negrivoda parengta išvada. Tvirtinama, kad apsaugos sistema suveikė dėl klaidingų reaktoriaus valdymo vadovaujančiojo inžinieriaus veiksmų.

„Dėl planinio remonto stabdant vieną iš dviejų turbinų, reaktoriaus valdymo vadovaujantysis inžinierius mažino reaktoriaus galią. Esant reaktoriaus 55 proc. einamajai galiai, inžinierius vietoj užduoties apsaugai 70 proc. galios klaidingai nustatė 50 proc. Kadangi tuo metu einamoji galia buvo didesnė, apsaugos sistema sustabdė reaktorių“, - rašoma išvadoje.

DELFI primena, kad IAE planuojama remontuoti nuo rugpjūčio 2 d. Planinius darbus ketinama baigti rugsėjo 30 d., o visą galią elektrinės pasieks spalio 5 d.

Remonto laikotarpiu pagrindine šalies elektros energijos gamintoja taps Lietuvos elektrinė, kuri dirbs didesniu nei įprasta pajėgumu.

Remontuojant IAE, apie 43 proc. Lietuvos vartotojų poreikiui būtinos elektros energijos bus gaminama šalies elektrinėse, 57 proc. - importuojama iš Rusijos, Estijos ir Skandinavijos.

IAE per pirmąjį šių metų pusmetį pagamino beveik 6 mrld. kilovatvalandžių ir pardavė 5,5 mlrd. kilovatvalandžių elektros energijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją