Į Lenkiją ir Čekiją investuotojai jau seniai taikosi, o Sovietų Sąjungai anksčiau priklausiusios valstybės - Estija, Lietuva ir Latvija didesnio investuotojų dėmesio susilaukia tik nuo 2004 metų gegužės, kai įstojo į Europos Sąjungą. Ypač svarbiais investuotojų taikiniais tapo šių šalių sostinių - Talino, Vilniaus ir Rygos - rinkos, garsėjančios geriausios kokybės pastatais.

"Baltijos valstybės yra mažos, bet gyvos, kunkuliuojančios, štai kodėl investuotojai jomis šiuo metu domisi", - sakė Europos turto valdymo bendrovės "Catalsyt Capital EM" atstovas Keanas Hirdas.

Viena iš šių rinkų patrauklumo investuotojams priežasčių yra jų sparti ekonomikos plėtra. Latvijos bendrasis vidaus produktas (BVP) praėjusiais metais išaugo 8,5 proc., Estijos - 6,2 proc., o Lietuvos - 6,7 proc. Lenkijos ir Čekijos BVP 2004 metas išaugo atitinkamai 5,4 ir 4,4 procento.

Skandinavijos investuotojai yra aktyviausi Baltijos regione, daugiausia dėl nedidelio atstumo ir artimų prekybos saitų, teigia nekilnojamojo turto firmos "Ober-HAUS" Varšuvoje direktorius Peteris Morrisas.

Danijos bendrovė "Baltic Property Trust" į šį regioną investuoja nuo 2001 metų.

"Į Baltijos valstybes jau investavome 170 mln. eurų, iš kurių 80 mln. eurų investuota per mūsų fondą "Optima", - sakė bendrovės vadovas Larsas Ohnemusas. - Per savo fondą "Optima" artimiausius kelerius metus planuojame investuoti apie 600 mln. eurų".

Šį mėnesį "Baltic Property Trust" įsigijo 22 tūkst. kvadratinių metrų prekybos centrą "Olimpija" Rygoje už neįvardintą sumą. Bendrovė šiuo metu turi devynis prekybos centrus Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje.

Kiti investuotojai taip pat aktyviai tyrinėja rinkas Baltijos šalyse.

Investicinė grupė "Middle Europe Investments BV", registruota Nyderlanduose, kuria 750 tūkst. kvadratinių metrų biurų, butų ir parduotuvių erdvę Lietuvoje bei Latvijoje, pasakojo generalinis direktorius Janas Willemas van Otterlo. Bendrovė investuoja 450 mln. eurų į 23 projektus, kurie turėtų būti užbaigti iki 2010 metų pabaigos.

"Finansinė aplinka, mokesčių sistema Latvijoje ir Lietuvoje mums atrodo labai patraukli, - sakė jis. - Baltijos valstybės yra savotiškas "tramplinas į Ukrainą". Manyčiau, kad į Ukrainą veršis dar daugiau investuotojų nei į Baltijos šalis - dėl jos dydžio".

Ukrainoje, kurios BVP praėjusiais metais paaugo 12 proc., gyvena apie 47 mln. žmonių, palyginti su 3,5 mln. gyventojų Lietuvoje, 2 mln. - Latvijoje ir 1,3 mln. - Estijoje. Tačiau Ukraina yra laikoma daug rizikingesne rinka nei Baltijos šalys, nes kol kas ji vargiai pretenduoja į euro zoną ir yra politiškai nestabili, rašo "Wall Street Journal".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją