“Suprantame, kad, pakeitus restorano vadovybę, būsime priversti dirbti gerokai ilgiau, mažės atlyginimai. Mums turi būti užtikrintos geros darbo sąlygos. Be to, reikalaujame, kad būtų argumentuotai paaiškinama apie bet kokius pakeitimus, kurie vyksta restorane”, - sakė keliolika protesto akciją restorane paskelbusių darbuotojų.

Darbe - tarsi vergovėje

“Kauno diena” yra rašiusi apie greito maisto restoranuose ir picerijose “Delano” išnaudojamus žmones. Kai kurie restorano darbuotojai dienraščiui yra sakę, jog darbe jautėsi tarsi vergovėje. Žmonės neslėpė dirbantys po keliolika valandų per parą, turėdami vos keliolikos minučių pietų pertrauką. Kai kuriems restorane tenka dirbti ir laisvadieniais.

Iki šiol restorano darbuotojai savo teises gindavo atskirai, tačiau vakar daugelis jų nusprendė susivienyti. “Suprantame, kad po vieną nieko nepasieksime. Už savo teises turime kovoti kartu”, - sakė šeši “Delano” darbuotojai, vakar nusprendę nutraukti darbo sutartis. Dar dvigubai tiek asmenų nusiteikę streikuoti. Jei situacija nepasikeis, ir jie žada palikti greito maisto restoraną.

“Mūsų vadovai turi paisyti ir paprastų darbuotojų teisių. Iki šiol į mus nekreipė jokio dėmesio. Pavyzdžiui, šiandien atėjo naujai paskirtasis vadovas ir pareiškė, kad atleidžiama buvusi restorano vadovė. Klausėme, kodėl priimtas toks sprendimas, kas atsitiko, tačiau naujasis vadovas tepasakė, kad nieko apie tai nežino. Tai buvo paskutinis lašas, perpildęs mūsų kantrybės taurę”, - kalbėjo streikuojantys darbuotojai.

Baiminasi atlyginimų mažėjimo

Pietų metu vakar “Delano” restorane nusidriekė eilės. Nestreikuojantys darbuotojai vienu metu nesugebėjo aptarnauti visų klientų. Prie dviejų ar trijų prekystalių teko dirbti vienam žmogui. Virtuvėje patiekalus gamino kone tris kartus mažiau virėjų nei įprastai.

Palaikyti protestuojančių kolegų į restoraną rinkosi ir kitose pamainose dirbantys virėjai, picų kepėjai, salės darbuotojai. “Kartais tekdavo dirbti ir po dvylika valandų. Reikalavimai iš tiesų nėra labai lengvi. Tačiau visi supratome, kad juos turime vykdyti, juk darbus vis tiek kažkam reikės atlikti”, - prastomis darbo sąlygomis skundėsi Rūta Melnikovaitė. Merginą taip pat pribloškė žinia, kad neįspėjus darbuotojų keičiama “Delano” vadovybė. “Toks elgesys man atrodo nepriimtinas”, - teigė R.Melnikovaitė.

Kone dvejus metus restorane dirbantis Linas Koženiauskas sakė, kad jam yra tekę dirbti su naujai paskirtu vadovu, esą tuomet už menkiausius pažeidimus picų kepėjams mažinti atlyginimai, darbuotojai versti dirbti viršvalandžius.

Nors daugelis darbuotojų, vildamiesi, kad pavyks su vadovybe rasti kompromisą, viešai nesiryžo įvardyti tikrųjų protesto priežasčių, tačiau Andrius Barauskas neslėpė restorane pasklidusių gandų, esą pasikeitus vadovybei kis apmokėjimo tvarka ir darbo grafikų sudarymas. “Sklinda kalbos, kad bus sumažinti atlyginimai. Kol viskas nebus tiksliai paaiškinta, protestuosime šešias valandas per dieną. Jei nebūsime išgirsti, ko gero, ryšimės palikti šį darbą”, - sakė A.Barauskas.

Atleista prastos reputacijos vadovė

Kai kurie darbuotojai reikalavo į darbą grąžinti vakar atleistą restorano “Delano” direktorę Svetlaną Pažereckienę. Beje, anksčiau direktorė kaltinta darbuotojų išnaudojimu ir nežmonišku elgesiu. Tačiau dalis protestuojančiųjų ėmė ją ginti, nes baiminasi, kad, pradėjus dirbti naujam vadovui, situacija negerės. S.Pažereckienei anksčiau skirta bauda už netinkamą darbo organizavimą, tačiau vėliau ši nuobauda buvo apskųsta. Nuolatinių Darbo inspekcijos tikrinimų metu buvo užfiksuota ir daugiau direktorės pažeidimų.

Neprotestavusi restorano darbuotoja Irena džiaugėsi, kad pagaliau galės atsikvėpti. “Jei S.Pažereckienė šiandien nebūtų atleista, matyt, pati rašyčiau prašymą. Nebegalėjau dirbti su šia moterimi. Dabar matau teigiamus poslinkius, gal protestuojantieji išsireikalaus ir geresnių darbo sąlygų, didesnių atlyginimų”, - tikėjosi salės darbuotoja Irena.

Pasirengę tenkinti reikalavimus

Kauno regiono “Delano” restoranams vadovaujantis Arvydas Tamošiūnas teigė, kad kai kurie darbuotojų reikalavimai nepagrįsti ir jų neketinama vykdyti. “Direktorė atleista vadovų nurodymu, nes vadovybės netenkino jos darbas, ypač dažna restorano darbuotojų kaita”, - sakė A.Tamošiūnas. Anot jo, darbuotojų kaita šiame restorane buvo gerokai dažnesnė nei kitose maitinimo įstaigose. “Nemažai investuojame į darbuotojų apmokymus, todėl dėl minėtų tendencijų patirdavome nemažų nuostolių”, - sakė A.Tamošiūnas.

Jis nedramatizuoja ir to, kad vakar palikti darbą nusprendė šeši restorano darbuotojai, dar kone dvigubai tiek - protestuoti. “Su kiekvienu prašymą įteikusiu darbuotoju kalbėsime atskirai. Jiems pasiūlysime geresnes darbo sąlygas. Be abejonės, galime kalbėti ir apie didesnius atlyginimus, trumpesnį darbo laiką”, - apie kai kurių protestuojančių darbuotojų reikalavimų tenkinimą prakalbo A.Tamošiūnas.

Streikas Kaune - beprecedentis

“Delano” prekybos skyriaus direktorė Jurgita Valionienė teigė, kad kituose šalies restoranuose panašaus pobūdžio protesto akcijų nėra buvę. “Tai pirmas toks atvejis, jį bandysime spręsti abipusiu susitarimu. Kituose restoranuose darbuotojai tikrai neketina streikuoti”, - užtikrino J.Valionienė. Tuo tarpu streikuojantieji tikisi, kad jų pavyzdys įkvėps ir kitus ginti savo teises.

Kitose “Vilniaus prekybai” priklausančiuose įmonėse, anot “VP Market” atstovės ryšiams su visuomene Viktorijos Jakubauskaitės, kol kas pavyksta išvengti darbuotojų streikų. “Nė vienoje “VP Market” parduotuvėje panašaus pobūdžio incidentų nėra buvę. Visos darbuotojų teisės ir pareigos apibrėžiamos sutartyse. Jose nurodomas atlyginimas ir darbo valandos. Be to, ilgai dirbantiems žmonės, atlyginimai nuolat keliami”, - teigė V.Jakubauskaitė.