Lietuvos užsienio prekybos deficitas sudarė 4,314 mlrd. litų ir buvo 2,5 proc. didesnis nei pernai sausį-birželį.

Vien šių metų birželį, palyginti su 2004 metų birželio mėnesiu, eksportas ir importas padidėjo atitinkamai 10,9 ir 17,2 procento.

"Rezultatai iš tiesų yra geri, kokių Lietuva pernai ir nematė. Galima sakyti, kad geografinių požiūriu Lietuvos užsienio prekyba šiemet yra subalansuota - sparčiai plečiasi mūsų prekių mainai tiek su Rytų šalimis - NVS regionu, tiek su Europos Sąjungos šalimis, ypač su naujosiomis ES narėmis", - Eltai teigė SEB Vilniaus banko vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė.

Šiemet svarbiausios Lietuvos eksporto partnerės buvo Rusija (10,8 proc.), Vokietija (9,5 proc.), Latvija (9,1 proc.), Prancūzija (7,4 proc.), o svarbiausios importo partnerės - Rusija (28,4 proc.), Vokietija (14,9 proc.), Lenkija (7,8 proc.), Nyderlandai (4 proc.).

"Šiemet šiek tiek prislopus metalo kainų kilimui ir kai kurių metalų kainoms netgi mažėjant, daugiau yra eksportuojama ir pagal apimtį, o ne vien tik brangesnių produktų", - sakė banko analitikė.

V. Tauraitės teigimu, šiais metais neblogai sekasi šalies maisto pramonei, o dėl palankios Europos rinkos konjunktūros - ir chemijos pramonei, tačiau mažėja elektros mašinų ir įrenginių eksportas, anksčiau buvęs vienas iš pirmaujančių visoje eksporto struktūroje.

"Dėl sustojusios "Vilniaus Vingio" ir "Ekrano" produkcijos gamybos situacija (elektronikos sektoriaus - ELTA) šiek tiek suprastėjo. Nelabai kol kas sekasi ir šalies tekstilininkams", - kalbėjo SEB Vilniaus banko vyriausioji analitikė.

2005 metų sausio-birželio mėnesiais didžiausią (27 proc.) Lietuvos eksporto dalį sudarė mineraliniai produktai (26,6 proc.), mašinos ir mechaniniai, elektros įrenginiai (12,3 proc.), tekstilės medžiagos ir tekstilės dirbiniai (10 proc.), o didžiausią importo dalį - mineraliniai produktai (25,5 proc.), mašinos ir mechaniniai, elektros įrenginiai (16,6 proc.), transporto priemonės ir pagalbiniai transporto įrenginiai (11,9 proc.).

SEB Vilniaus bankas nekeičia anksčiau skelbtų prognozių, jog per visus 2005 metus šiemet Lietuvos eksportas augs apie 22 proc., o importas - apie 16 procentų.

Lietuvos eksportas pernai išaugo 21,4 proc. iki 25,819 mlrd. litų, o importas - 16,8 proc. iki 34,384 mlrd. litų. Lietuvos užsienio prekybos deficitas 2004 metais sudarė 8,564 mlrd. litų ir buvo 4,8 proc. didesnis nei 2003 metais.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją