Todėl nemažai darbuotojų už gruodį nepritaikius neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD - 290 litų), permokėtus pinigus (97,5 lito) būtų galima susigrąžinti tik teikiant metinę pajamų deklaraciją.

"Manyčiau, kad darbdaviai už gruodį dar tą patį mėnesį turėtų išmokėti ne mažiau kaip NPD. Tuomet darbuotojams, gaunantiems tik su darbo santykiais susijusias pajamas ir nesinaudojantiems galimybe susigrąžinti dalį pajamų mokesčio, nereikėtų teikti metinės pajamų deklaracijos ir laukti pinigų iki liepos 31 dienos", - sakė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Tiesioginių mokesčių skyriaus vedėjos pavaduotoja Danutė Dausinienė.

Su panašia problema daugelio įmonių darbuotojai susidūrė ir pernai, kai ne visų bendrovių finansininkai teisingai įvertino 2003 metais įsigaliojusias Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatas.

Tuomet už gruodį atlyginimus išmokėjus sausį, nebuvo pritaikytas NPD ir nuo šios sumos atskaičiavus 33 proc. mokesčių, darbuotojai "į rankas" gavo 97,5 lito mažiau. D. Dausinienės teigimu, dabar tokia problema nekils, nes bus galima pritaikyti sausio mėnesio NPD.

Problemai iškilus į viešumą, VMI leido įmonėms, gruodžio mėnesį nepritaikiusioms viso numatyto neapmokestinamojo minimumo dydžio, savarankiškai grąžinti darbuotojams mokesčių permokas, jei atlyginimas ar jo dalis už gruodį išmokėta iki 2004-ųjų sausio 15 dienos.

Tiesa, VMI viršininkė Violeta Latvienė pabrėžė, kad šis sprendimas yra vienkartinis ir anaiptol nereiškia, kad mokėtinų mokesčių dydžių perskaičiavimai ir koregavimai bus toleruojami ir ateityje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją