Ir Lietuvoje būta nedidelių analogiškos panikos protrūkių, tačiau šurmulys aprimo, išaiškėjus, kad ta pati ilgalaikio saugojimo produkcija - druska, cukrus, kruopos ir panašiai - nebrangs išvis, pabrangs labai nedaug arba netgi atpigs.

Pripažįstama, kad Lietuvai įstojus į ES gyventojai nebus nustebinti kainų šuolio. Tačiau ilgainiui kainos padidės. Tiesa, pamažėl didės ir atlyginimai.

Ilgai bus pigi valstybė

Ekspertai sutaria, kad dėl pasiektų susitarimų įvesti pereinamuosius laikotarpius kai kurių prekių ir paslaugų mokesčiams, kainos Lietuvoje, kaip, beje, ir atlyginimai, kils tik palaipsniui. Tas pakilimas išsitęs į kelerius metus. “Šie pokyčiai bus susiję su bendru gyvenimo lygio kilimu, gyventojų pajamų pokyčiais, konkurencija tarp prekybos tinklų ir gamintojų”, - “Kauno dienai” sakė Laisvosios rinkos instituto ekspertas Ramūnas Vilpišauskas.

Beje, ir ES šalyse kainos nėra vienodos. Pavyzdžiui, Portugalijoje jos yra maždaug trečdaliu mažesnės nei Danijoje. Lietuvoje, lyginant su Danija, kainos yra beveik perpus mažesnės. Manoma, kad ir per artimiausius kelerius metus jos nesusilygins. Lietuva dar ilgai liks palyginti pigi valstybė.

Statistikos departamentas prognozuoja, kad šiais metais bendras kainų pakilimas neturėtų būti didesnis nei 1,5 proc. Dėl narystės ES antrą šių metų pusmetį infliacija augs sparčiau nei pirmajame.

Baimė yra perdėta

Pasak R.Vilpišausko, kainų didėjimo baimė dėl įstojimo į ES yra gerokai perdėta. “Tai šiek tiek panašu į vadinamąją 2000 metų krizės baimę. Artėjant naujam tūkstantmečiui buvo baiminamasi, kad visas pasaulis susidurs su neregėtomis problemomis įvairiose gyvenimo srityse, susijusiose su kompiuteriais. Bet nieko ypatinga neįvyko. Būta tik pavienių probleminių atvejų. Lygiai tas pats pasakytina ir apie kainas Lietuvoje, įstojus į ES. Protrūkio tikrai nebus, nors kai kurios prekės ir paslaugos šiek tiek pabrangs”, - teigė jis.

Anot eksperto, kai kurie verslininkai gali pasinaudoti naryste ES ir pabranginti savo prekes ar paslaugas, nors tam nebus jokio pagrindo. “Bet netrukus konkurencija turėtų išspręsti šias problemas”, - įsitikinęs jis.

Dalis prekių ir paslaugų Lietuvoje gali brangti dėl akcizo pokyčių ir kai kurių PVM lengvatų panaikinimo, pavyzdžiui, PVM lengvatos šildymui panaikinimo. Jo pabrangimą pajusime tik prasidėjus naujam šildymo sezonui. Manoma, kad pabrangimas sudarys apie 10 procentų.

Tačiau dalis prekių atpigs dėl muitų panaikinimo ir kitų mokesčių lengvatų. Jokių papildomų ar naujų mokesčių dėl Lietuvos narystės ES nebus įvesta.

Kovojama su kontrabanda

Kita vertus, sutariama, kad narystė ES yra susijusi su laipsnišku bendru gyvenimo lygio kilimu. Jau yra priimtas sprendimas minimalų atlyginimą padidinti nuo 450 iki 500 litų.

Statistikai prognozuoja, kad realaus darbo užmokesčio augimas turėtų maždaug 5 procentais viršyti infliaciją; didėja senatvės bei invalidumo pensijos, numatyta didinti medikų, mokytojų ir kai kurių kitų biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimus, žemdirbiai gaus tiesiogines išmokas, verslininkai - ES fondų paramą.

Tiesa, šiuo metu Lietuvoje bendras gyvenimo lygis, skaičiuojamas BVP dalimi vienam gyventojui, tesiekia vos trečdalį dabartinių ES valstybių lygio. Todėl pasivyti turtingesnes valstybes šioje srityje Lietuvai prireiks ne vienerių metų. R.Vilpišauskas prognozuoja, kad visiškai europietiškos Lietuvos reikės laukti mažiausiai 10 metų.

Visose ES šalyse turi galioti vienodi minimalūs akcizo tarifai degalams, alkoholiui ir tabakui. Taip kovojama su kontrabanda ir stengiamasi sudaryti vienodas verslo sąlygas visoje ES erdvėje.

Šių metų pradžioje Lietuvoje šiek tiek padidėjo akcizai benzinui ir dyzeliniam kurui. Nuo šių metų ES įsigaliojo nauji minimalūs tarifai kurui. Siekdama, kad akcizai šiai prekių grupei būtų didinami palaipsniui, Lietuva vis dar derasi dėl pereinamųjų laikotarpių. Mūsų šalis sieks, kad akcizas benzinui minimalias ES normas pasiektų iki 2011 metų, dyzeliniam kurui - iki 2013 metų.

Tai reiškia, kad iki tų metų Lietuvoje bus kiek mažesnės benzino ir dyzelino kainos nei ES senbuvėse. Kaimyninėse valstybėse - Lenkijoje ir Latvijoje - akcizai šioms prekių grupėms irgi ilgą laiką bus lengvatiniai, tad ir ten kuro kainos smarkiai nesikeis.

Tačiau nuo gegužės Lietuvoje bus įvesti europiniai akcizai suskystintoms dujoms. Dėl to vieno litro dujų kaina gali padidėti 3 centais. Bet buityje naudojamos dujos bus atleidžiamos nuo akcizų.

Atpigs brangus alkoholis

Elektros energija akcizais bus apmokestinta tik nuo 2010 metų, tačiau netgi po tos datos gyventojams tiekiama elektros energija akcizu apmokestinama nebus. Verslo reikmėms naudojama elektros energija bus apmokestinama perpus mažesniu nei standartinis akcizo tarifu.

Nuo gegužės 1 dienos bus sumažintas importo muitas degalams. Tikimasi, kad tai kompensuos išaugusį akcizą šiai prekių grupei. Ekspertai ir degalų pardavėjai prognozuoja, kad dėl muitų sumažinimo benzinas atpigs apie 10 centų, dyzelinas - 8 centus.

Akcizai alkoholiui Lietuvoje praktiškai jau atitinka ES normas ir jie alkoholio kainoms įtakos neturės. Tačiau parduotuvėse turėtų atpigti kai kurie iš ES valstybių importuojami alkoholiniai gėrimai, šiuo metu gana brangūs. Pavyzdžiui, litrinis škotiško viskio (išpilstyto ne Lietuvoje) butelis parduotuvėje turėtų atpigti nuo 70-80 iki 40-50 litų.

Kita vertus, keisis akcizai Lietuvoje gaminamoms midaus trauktinėms; priklausomai nuo stiprumo, jos gali pabrangti 4-5 litais.

Siekiant apsaugoti vartotojus nuo staigaus cigarečių brangimo, akcizas rūkalams bus didinamas palaipsniui iki 2010 metų. Vos įstojus į ES, cigaretės nepabrangs. Tačiau kas pusmetį akcizas šiai prekių rūšiai bus po truputį didinamas, ir 2010 metais kokybiškų cigarečių pakelio kaina gali siekti netgi nuo 9 iki 15 litų.