Balandžio 16 – 22 dienomis mažiau žmonių kreipėsi į darbo biržas, norėdami užsiregistruoti kaip nedirbantys. Šalies teritorinės darbo biržos šią savaitę įregistravo 9,4 tūkst. bedarbių, vidutiniškai per dieną -1,9 tūkst. (praeitą savaitę – 2,4 tūkst., dar ankstesnę – 2,9 tūkst.).

Anot Darbo biržos, dauguma atėjo užsiregistruoti dėl privalomojo sveikatos draudimo ir kitų valstybės teikiamų garantijų darbo biržoje registruotiems asmenims.

Iš registruotų bedarbių 19,2 proc. (1,8 tūkst.) atleisti iš darbo per paskutiniuosius šešis mėnesius, kurie norėtų kuo greičiau sugrįžti į darbo rinką. Didžioji bedarbių dalis yra ilgai nedirbę: beveik trečdalis - ilgiau kaip 2 metus, apie ketvirtadalis - nuo pusės iki dviejų metų. Iš viso nėra dirbę pagal darbo sutartis 28 proc. (2,6 tūkst.) per savaitę įregistruotų bedarbių. Jaunimas tarp bedarbiais tapusių asmenų sudarė 17,7 proc. Iš viso įregistruota 1663 bedarbiai, jaunesni negu 25 m.

Darbdaviai ieško vairuotojų ir pardavėjų

Per savaitę darbo biržoms tarpininkaujant padėta įsidarbinti 4530 asmenų – tai jau antroji savaitė, kada įdarbinama daugiau nei 4 tūkstančiai darbo biržos klientų. Per dieną vidutiniškai įsidarbinti 906 bedarbiai (praeitą savaitę - 865 bedarbiai).

Darbdaviai šią savaitę įregistravo 2549 laisvas darbo vietas – vidutiniškai 510 per dieną. Daugiausia laisvų darbo vietų darbo biržų tarpininkai galėjo pasiūlyti tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojams ir pardavimo vadybininkams, siuvėjams, virėjams, paštininkams, rinkodaros specialistams, betonuotojams ir skardininkams.

Į aktyvios darbo rinkos politikos priemones nusiųsta 1310 bedarbių. Daugiausia (kaip ir praėjusią savaitę) - 539 bedarbiai (arba 41,1 proc. ) nusiųsti į viešuosius darbus. Viešieji darbai suteikia galimybes ekonominius sunkumus patiriančioms įmonėms išsaugoti darbo vietas, o darbo ieškantiems asmenims ir ekonominius sunkumus patiriančių įmonių darbuotojams - laikinai įsidarbinti, siekiant užsidirbti pragyvenimui būtinų lėšų. Baigę verslo pagrindų mokymo kursus 250 (arba 19 proc.) bedarbių įsigijo verslo liudijimus iki 6 mėnesių savo verslui kurti.

Prognozuojama, kad bedarbių skaičius šiemet Lietuvoje viršys 350 tūkst.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją