Šias įstatymo pataisas inicijavo Tautos prisikėlimo partijos (TPP) narys Vincas Babilius, tvirtinęs, kad prekybos draudimai nedavė laukiamų rezultatų, bendras alkoholinių gėrimų suvartojimo mastas nesumažėdavo, tačiau padidėdavo nelegalių bei sveikatai kenksmingų alkoholinių gėrimų prekyba ir kontrabanda, sumažėdavo iš teisėtos alkoholio prekybos gaunami mokesčiai į valstybės biudžetą.

Tačiau šios idėjos priešininkai tvirtino, kad uždraudus alkoholio prekybą naktį sumažėjo psichozių.

„Šiam įstatymui kiekvieną mėnesį siūlomos pataisos, tai parodo, kokie įtakingi alkoholio lobistai yra Seime“, – kalbėjo prekybos draudimo iniciatorius Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys ir Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.
Jis sakė sieksiąs, kad degalinėse nebūtų prekiaujama alkoholiu.

„Kas yra svarbiau, ar visuomenės sveikata, ar gamintojų ir prekybininkų pelnas“, – retoriškai Seimo posėdyje klausė jo kolegė Agnė Bilotaitė.

Dėl šio siūlymo užvirė diskusija ir tarp tos pačios frakcijos narių. TPP frakcijos narys Antanas Nedzinskas pasisakė už leidimą prekiauti alkoholiu naktį ir tvirtino, kad jo gimtajame krašte suklestėjo nelegali prekyba ne maistui skirtais produktais, turinčiais spirito.

„Mano Alytaus krašte, kuris yra netoli Lenkijos sienos, psichozių tikrai sumažėjo, tačiau suaktyvėjo kiti verslai, pavyzdžiui, laidojimo reikmenų gamyba, giedojimo paslaugos. Jei ne tik aš būčiau paragavęs lengvai gaunamo skysčio, primenančio variklių valymo priemonę, kuris tikrai sumažina psichozių skaičių, tokių diskusijų Seime nebūtų“, – sakė jis.

Jo bendrapartietis Linas Karalius prašė jau mirusių Lietuvos šviesuolių vardu nepritarti V. Babiliaus siūlymui.

„Šiandien tarp 6-18 m. amžiaus vaikų turime vos 0,8 proc. abstinentų ir tai turės labai nemalonius padarinius šalies sveikatai ir ekonomikai ateityje. Aš suprantu, kad okupantai iš Rytų dėl degtinės pagadino mūsų genofondą ir netgi iš čia sėdinčių suaugusių žmonių nemažai yra priklausomi nuo alkoholio. (...) Labai prašau visų tautos istorijos šviesuolių – tokių kaip Vydūnas, Valančius, Basanavičius, Maironis – vardu balsuoti prieš šią įstatymo pataisą“, – ragino L. Karalius.

DELFI primena, kad 1996 m. taip pat buvo įvestas alkoholio pardavimo laiko apribojimas, kurį Seimas atšaukė 2001 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją