Atsakydamas į skaitytojų klausimus
, Vyriausybės vadovas aiškino, kad tokią situaciją sukūrė zloto nuvertėjimas maždaug 40 proc. per pastarąjį pusmetį, kai litas liko stabilus.

„Kaip rodo ankstesnė kitų šalių patirtis, toks nacionalinės valiutos nuvertėjimas duoda trumpalaikį efektą. Be to, atsiranda didelių problemų bankuose“, - pažymėjo premjeras.

Pasak A. Kubiliaus, lenkai prognozuoja, esą po poros mėnesių dėl vidaus rinkos pokyčių mėsos kaina pakils tiek, kad beveik 10 proc. viršys 2008 m. vidurio kainas. „Tada bus atvirkščiai – lenkai važiuos pas mus“, - kalbėdamas su DELFI juokavo jis.

Atremdamas siūlymus kreiptis į Tarptautinį valiutos fondą (TVF), nes esą mokesčių mažinimas ar didinimas įsuktų į užburtą ratą, o finansinė injekcija padėtų iškopti iš duobės, A. Kubilius tvirtino: „Ekonomistai ir ekspertai ne kartą tai yra kartoję. TVF sukurtas, kad šalys, kurios turi didelių problemų, kreiptųsi pagalbos. Kol kas tvarkomės patys. Galiu pakartoti – jei matysime, kad tikrai reikia kreiptis, ir kreipsimės.“

Į vieno skaitytojo raginimą kuo greičiau vienašališkai įvesti eurą premjeras atsakė: „Greitesnis euro įvedimas būtų didelė parama įveikiant ekonomikos ir finansų krizę Lietuvoje. Tai tarptautinėje spaudoje pastebi daugelis ekspertų. Tačiau eurą galima įsivesti pagal galiojančias taisykles, o vienašališkas įsivedimas sukeltų daug neigiamų pasekmių, todėl tokio varianto nesvarstome.“

Idėją mažinti Seimo narių skaičių Vyriausybės vadovas įvertino skeptiškai: „Tokios idėjos svarstomos jau ne pirmą kartą. Nemanau, kad tai iš esmės spręstų kokias nors svarbias šių dienų problemas. Kaip ir visose demokratinėse valstybėse, parlamentarų skaičius yra tradicijos dalis. Kaip konservatorius, tradiciją noriu išsaugoti.“

Prezidento postas liko vaikystės svajone

A. Kubilius skaitytojams tvirtino nebesivaikantis vaikystės svajonės tapti prezidentu. „Vaikystėje ir aš svajojau apie tai. Dabar – nebe“, - teigė jis, kalbėdamas apie prezidento rinkimus.

Kaip žinoma, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis atsisakė dalyvauti 2009 m. valstybės vadovo rinkimuose ir remia eurokomisarės Dalios Grybauskaitės kandidatūrą.

Vyriausybės vadovas taip pat prisipažino, kad žmona smuikininkė Rasa Kubilienė galimybę pasiklausyti savo muzikavimo jam suteikia tik pakvietusi į koncertą ar repetuodama. Skaitytojo paklaustas, ar žmona pagriežia jam smuiku, A. Kubilius teigė: „Man asmeniškai negriežia, bet į gerus koncertus pakviečia. Kai namie repetuoja, aš taip nesinervinu.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją