Tai reiškia, kad maksimalus šių dirbančiųjų mokestis „Sodrai" per mėnesį gali būti apie 600 Lt, uždirbus mažiau, jis taip pat mažėtų.

Gruodį Seime priimant maždaug 60 įstatymų pakeitimų buvo nuspręsta, kad advokatai, jų padėjėjai, notarai, antstoliai ir turi mokėti 6 proc. sveikatos draudimo ir fiksuotą socialinio draudimo mokestį nuo maždaug 3000 Lt. Tai papiktino šių profesijų atstovus, tvirtinančius, kad tokia apmokestinimo sistema ypač skaudžiai kirstų mažas pajamas gaunantiems teisininkams.

„Advokatams, jų padėjėjams, notarams, antstoliams buvo fiksuota įmoka, tarkime, rajoniniuose miesteliuose dirbantys advokatai, jų padėjėjai, kaip ir notarai, kurie neturi didelių pajamų buvo priversti mokėti pagal fiksuotą įmoką beveik 800 Lt kas mėnesį, jiems, be abejo, įmoka sumažės, nes jie mokės nuo realių gaunamų pajamų. Didesniems advokatų biurams, tarkime, Vilniuje ir kituose didesniuose miestuose, ta įmoka padidėja, nes padidėjo lubos", – apie pasikeitimus po balsavimo žurnalistams sakė Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Donatas Jankauskas.

Nuo sausio įsigaliojusiame įstatyme taip pat buvo numatyta, kad sportininkai įmokas „Sodrai" moka nuo pajamų, kurios sudaro iki šešių draudžiamųjų dydžių arba iki maždaug 9000 Lt.

Nuo šių metų sausio „Sodros" įmokos individualių įmonių savininkams išaugo iki 28,5 proc. Tuo tarpu ankstesniais metais jie per mėnesį „Sodrai" sumokėdavo po 180 Lt. Sulaukusi grasinimų mitingu, Vyriausybė vasario pradžioje šiems smulkiesiems verslininkams pasiūlė įvesti maždaug 9000 Lt „Sodros" lubas ir pereinamąjį mokesčio tarifą. Seimas šias lubas dar labiau sumažino.

Visoms šioms dirbančiųjų grupėms Seimas taip pat numatė pereinamąjį laikotarpį, pagal kurį šiemet jie turėtų mokėti trečdalį įprastinio „Sodros" tarifo – 10 proc., kitąmet – du trečdalius, o 2011 m. – visą tarifą – 28,5 proc.

Teikdama parengtus pataisų projektus Seimui Vyriausybė siūlė smulkiems ūkininkams, valdantiems iki 20 ha žemės, leisti nemokėti „Sodros" įmokų, tačiau Seimas nusprendė ir juos įtraukti į mokėtojų, o kartu ir apdraustųjų, gretas. Jiems šiemet metinis 8 proc. „Sodros" tarifas turėtų būti skaičiuojamas nuo 12 minimalių mėnesio atlygių.

„Seimas apsisprendė, kad socialinio draudimo sistemoje turėtų dalyvauti ir tie ūkininkai, kurių ūkiai yra iki 14 ekonominio dydžio vienetų nuo savo gaunamų pajamų vėlgi turėtų mokėti pereinamuoju laikotarpiu atitinkamai", – sakė D. Jankauskas.

Ragino nebedirbti naktimis

„Kas galėtų pasakyti, kad Vyriausybė pavasarį vėl neateis su siūlymais, kaip dar pakeisti šių asmenų apmokestinimo socialiniu draudimu sistemą. Šitaip kalbėdama netgi neigiamai kartais reikia pasakyti, kad iš dviejų blogybių reikia rinktis mažesnę ir šiuo atveju, kadangi įstatymai buvo pataisyti ir einama šiek tiek link tvarkingumo, vis dėlto siūlyčiau balsuoti už Vyriausybės pateiktus įstatymus", – įpėdinius palaikė buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, linkėdama daugiau nebedirbti naktimis. Socialdemokratas Jonas Jagminas mano, kad pirmiausiai reikėjo sutvarkyti ūkių registraciją ir tik po to įvesti „Sodros" mokestį ūkininkams. „Tada nebūtų kilę tokių klausimų. (...) Nepaprastai sudėtingai padaryta viso mokesčio apskaita sujaukė visą apskaitą. Iš viso to įstatymo nereikia priimti, reikia vadovautis tuo, kuris buvo iki šių metų sausio", – sakė jis.

Socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis tvirtino, kad pataisos „neatsako iš esmės į tai, ko žmonėms labiausiai reikia", todėl ragino kolegas balsuoti prieš.

Šios Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisos įsigalios tuo atveju, jei jas pasirašys prezidentas Valdas Adamkus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją