Dar praėjusių metų spalį Panevėžio miesto savivaldybės tarybos kolegijai buvo pristatytas bankrutavusios „Semos“ bendrovės teritorijos sutvarkymo detalusis planas ir maketas. Detaliojo plano užsakovas – UAB „Paninvest“, rengėjas – Statinių projektavimo biuras. Spalio pabaigoje verslininkų sumanymams pritarė ir miesto Tarybos politikai.

Traukos centras

Pasak Statinių projektavimo biuro direktoriaus Raimundo Pilkausko, bankrutavusios gamyklos 2,13 hektaro teritorija, esanti centrinėje miesto dalyje, Respublikos gatvėje, prie Nevėžio, bus tvarkoma statant gyvenamosios ir komercinės paskirties statinius bei įrengiant rekreacinę turizmo zoną.

Projektuotojų teigimu, išgriovus senus pastatus ir sutvarkius teritoriją, planuojama pastatyti tris gyvenamuosius namus su požeminėmis automobilių aikštelėmis. Šalia turėtų atsirasti nedidelis viešbutis, keletas nedidelių „butikais“ vadinamų parduotuvių, sporto ir pramogų kompleksas. Vienas buvusios gamyklos pastatas, įrašytas į kultūros paveldo objektų sąrašą, turės būti restauruotas. R.Pilkausko žodžiais, palei Nevėžį turėtų būti palikta žalioji juosta, kuri būtų pasiekiama visiems miestiečiams ir miesto svečiams.

R.Pilkausko teigimu, septynaukščiuose gyvenamuosiuose namuose planuojama įrengti po 20 butų, o rekonstruotas kultūros paveldo statinys bus pertvarkytas į viešbutuką. Komerciniuose pastatuose įsikurs nedidelės parduotuvės, biurai. Viename iš pastatų ketinama įrengti sveikatingumo kompleksą, o dar viename atsirastų kėglių klubai, kino teatras.

Projektuoti nepradėta

Preliminariais apskaičiavimais, bankrutavusios „Semos“ bendrovės sutvarkymas verslininkams kainuos apie 150–200 milijonų litų. Nors statybos darbus numatoma pradėti jau šių metų vasarą, o vėliausiai – rudenį, vakar R.Pilkauskas „Panevėžio balsui“ prisipažino, kad paskelbto konkurso projektui parengti rezultatai dar nežinomi. Todėl projektavimo darbai dar nepradėti, o tai veikiausiai atitolins statybų pradžią.

„Panevėžio balso“ paklaustas apie šalia esančią teritoriją, R.Pilkauskas prisipažino apie ją irgi prisiklausęs įvairiausių kalbų. Tačiau, anot jo, kaip ten bebūtų, apie tai dar anksti kalbėti. Biuro direktorius akcentavo, jog bet kuriuo atveju tektų rengti atskirą projektą.

Elektrotechnikos neliks?

Miesto Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Saulius Matulis patvirtino, kad leidimas griovimo darbams išduotas gruodžio 22 dieną. Anot jo, apie statybas kol kas anksti kalbėti, nes joms leidimai dar neišduoti. Miesto vyriausiojo architekto teigimu, ten turėtų atsirasti keli septynių aukštų gyvenamieji namai, sporto ir pramogų centrai.

Panevėžiečiai kalba, kad vietoj „Semos“ įrengus jaukų kampelį ir didelės traukos centrą, šie nelabai derės prie buvusios elektrotechnikos gamyklos pastatų, esančių Kranto gatvėje 36, tad tikslingiausia juos būtų nušluoti nuo žemės paviršiaus ir statyti bendrą kompleksą. Į tai S.Matulis atsakė, kad apie minėtą teritoriją nė nekalbama.

Nieko konkretaus nenorėjo pasakyti ir buvusios elektrotechnikos gamyklos administraciniame pastate įsikūrusios UAB „Kriautė“ vadovas Zenonas Jansonas. Tačiau jis prasitarė, kad sutarus dėl kainos viskas įmanoma.