„Nors ne kartą sakiau, kad mūsų makroekonominės prognozės, kai jas paskelbėme, buvo vienos konservatyviausių tarp visų, bet, be abejo, situacija keičiasi labai greitai. Tiek pas mus, tiek kitose valstybėse“, – po susitikimo su eurokomisare Dalia Grybauskaite kalbėjo finansų ministras.

„Negalime atmesti tos galimybės, kad ekonomikos smukimas gali būti didesnis, negu mes prognozavome, dėl to mums jau pavasarį gali tekti imtis papildomų priemonių dėl valstybės finansų. Mokestinėje dalyje mes praktiškai nebeturime papildomų rezervų, kiti rezervai gali būti susiję su išlaidų mažinimu“, – pridūrė A. Šemeta.

Anot jo, „atsakingų žmonių“ jau yra paprašyta parengti siūlymus, kaip valstybinių institucijų išlaidas sumažinti dar 10 proc.

D. Grybauskaitė po susitikimo nurodė, kad „kol kas Europos Komisija mano, jog [Lietuvos - lrt.lt] priimtos pagrindinės priemonės šiai dienai yra pakankamos“.

„Kol kas padėtis yra valdoma finansų srityje. Bet kaip ministras jau minėjo, tai – sausio mėnesio prognozės“, – pridūrė ji.

D. Grybauskaitė sakė, kad pablogėjus ekonominei situacijai, turėtų būti peržiūrėtas biudžetas, o galbūt „apkarpomos“ investicinės programos. A. Šemeta tokioms mintims pritarė, bet konkrečiau detalizuoti nepanoro.

Finansų ministras dar kartą pakartojo, kad bus skirtos ir papildomos lėšos ūkio sričiai, siekiant gaivinti verslą.

Pasak eurokomisarės, Vyriausybė siūlo nemažai tinkamų priemonių, kaip lengviau įveikti krizę. D. Grybauskaitė išreiškė teigiamą nuomonę apie Vyriausybės rengiamą naują gyventojų taupymo lakštų modelį.

„Verta [taikyti tokias priemones –lrt.lt]. Konkrečiu laikotarpiu ir trumpą laiką. [...] tai ir politinis žingsnis“, – sakė ji.

Ketvirtadienį vykusiame susitikime eurokomisarė ir finansų ministras aptarė Lietuvos ir tarptautinę ekonominę padėtį, kalbėjo apie ES struktūrinių fondų panaudojimą Lietuvoje.