Vyriausybei panaikinus 5 proc. PVM lengvatą, leidėjai nuo kitų metų pradžios turės mokėti 19 proc. PVM. Didžioji dalis leidyklų bus priverstos bankrutuoti, nes jos neturi papildomų lėšų, iš kurių galėtų dengti 14 proc. padidėjusį PVM. Be to, padidės mokesčiai už autorinį atlyginimą, kuris sudaro didžiąją dalį knygos sąnaudų. Leidėjų išplatintame pranešime teigiama, kad padidinus mokesčius visos knygos brangs 35-45 procentais.

Tiek pat turės padidėti ir biudžeto išlaidos bibliotekų fondams formuoti, vadovėliams pirkti ir nacionalinės literatūros leidybai.

2009 metams viešųjų bibliotekų fondams komplektuoti vienam Lietuvos gyventojui buvo skirta 2,65 lito - tai vienas žemiausių rodiklių Europos Sąjungoje (ES).

Leidėjai neabejoja, kad dėl padidėjusių kainų sumažės knygų pardavimas ir dėl to pirmiausia nukentės mokiniai, studentai bei švietimo institucijų darbuotojai. Manoma, kad knygos bus masiškai kopijuojamos, nuskaitomos ir nelegaliai platinamos internetu.

Leidėjai pabrėžia, kad baigiantis 2008 metams, kurie buvo paskelbti Nacionaliniais skaitymo metais, toks Vyriausybės sprendimas didinti knygų leidėjams mokesčių naštą yra ciniškas, nes visuose svarbiausiuose valstybės dokumentuose kalbama apie išsilavinusią asmenybę.

Papildomų lėšų neturi

Leidyklos "Vaga" generalinio direktoriaus pavaduotoja Ramunė Kugytė LŽ patikino, kad panaikinus mokesčių lengvatas leidyklos bus priverstos branginti knygas, mažės tiražai. "Pastaruoju metu gerokai pabrango spaudos darbai, autoriniai atlyginimai, kuriems jau sunaudojome visus išteklius. Kitoms įmonėms PVM padidės tik 1 proc., o leidėjams - net 14 procentų. Tai iš kur leidykloms paimti tiek laisvų pinigų? Leidyklos yra kultūros įmonės, jos nėra pelningos, mes net negalime kalbėti apie tokius kainų pokyčius, kuriuos reikės padengti iš vidinių išteklių. Būsime priversti branginti knygas, žmonėms jos taps prabangos preke ir ne kiekvienas įstengs nusipirkti, todėl nekyla abejonių, kad tiražai mažės. O kuo mažesni tiražai, tuo didesnė knygos savikaina", - dėstė R.Kugytė.

Pašnekovės nuomone, leidyklų skaičius nėra didelis, todėl iš jų surinktas, nors ir gerokai padidintas, PVM neduos biudžetui daug naudos, tačiau neigiamas pasekmes pirmiausia pajus gyventojai, bibliotekos ir visa švietimo sistema.

"Jei knygos pabrangs 35-45 proc., bibliotekoms taip pat reikės ieškoti papildomų lėšų. Tačiau vargu ar valdžia skirs joms tokį finansavimą. Tokia bus ir mokymo įstaigų padėtis", - skaičiavo būsimą lėšų trūkumą ji.

Prognozuoja leidyklų bankrotus

Leidyklos "Mintis" direktorius Leonardas Armonas LŽ liūdnai juokavo, kad knygos pačios pabrangs, nes lengvatų panaikinimas smogs ne tik leidėjams, bet ir spaustuvėms, autoriams, dailininkams, vertėjams ir kt. "Mūsų skaičiavimais, pabrangus autoriniams atlyginimams, tarpinėms paslaugoms bei 14 proc. išaugus PVM, knyga, kuri dabar kainuoja apie 100 litų, kainuos jau 130 litų. Brangs ne tik dėl PVM padidinimo - brangsta visi knygos parengimo etapai, todėl galutinis rezultatas - knyga bus brangesnė ne 14, o apie 40 procentų", - aiškino branginimo priežastis direktorius.

Pasak L.Armono, knygos brangs nevienodai: priklausys, ar ji yra lietuvių autoriaus, ar verčiama. "Lietuvių autoriai yra kuklesni ir prašo mažesnių honorarų, tuo metu verčiamų knygų didžiąją dalį sąmatos sudaro honoraras už vertimą, todėl suprantama, kad užsienio autorių kūriniai kainuos brangiau", - dėstė jis.

Pašnekovas tikino, kad prastinti kokybės leidykla neketina, tačiau pripažįsta, kad ne kiekvienas įstengs nusipirkti tiek pabrangusių knygų, juolab krizės akivaizdoje. "Prarasime pirkėjus, o tai reiškia, kad leidyklos bankrutuos", - apibendrino leidyklos direktorius.

Bijo prarasti pirkėjus

Leidyklos ir knygyno "Baltos lankos" generalinis direktorius Saulius Žukas LŽ teigė, kad jei knygos tiek pabrangs, jų paprasčiausiai niekas nepirks. Pasak jo, leidyklos turės ieškoti, kaip galima mažinti knygos gamybos sąnaudas. "Leidėjai galėtų leisti mažesnės apimties knygas, minkštais viršeliais ar pan., nes tiek daug pakeltos kainos turės itin neigiamą poveikį prekybai", - svarstė jis.

S.Žukas aiškino, kad kitų metų pradžioje "knygynų laukia košmaras", nes reikės perkainoti visas knygas. Knygynams PVM mokestis padidės 1 proc., jis didelės įtakos finansiniams sprendimams esą neturės. Tačiau jei leidyklos brangins knygas, pasak direktoriaus, neigiami pokyčiai atsilieps ir knygynams.

Kokybės sąskaita netaupys

Leidyklos "Šviesa" direktorius Arūnas Butkus LŽ sakė, kad vartotojai yra įpratę pirkti knygas, kainos nekinta, o toks mokesčių didinimas be jokios abejonės turės įtakos vadovėlių kainų augimui. "Kol kas negaliu pasakyti, kiek procentų brangs knygos, nes galutinę kainą nustatys rinka ir konkurencija. Tačiau leidėjai tikrai neturi didelių rezervų, iš kurių galėtų padengti 14 proc. padidėjusį PVM", - dėstė jis.

A.Butkaus manymu, kitąmet vadovėliai brangs ne mažiau kaip 10 proc., tačiau užtikrino, kad mokyklinių vadovėlių kokybės sąskaita netaupys. "Mūsų leidyklos vertybės, prioritetai yra orientuoti į švietimą ir gauti pelną siekiame leisdami kokybiškus produktus", - sakė A.Butkus.

Knygą keis televizorius?

R.Kugytės nuomone, Vyriausybės sprendimas prieštarauja Nacionalinei skaitymo skatinimo programai, kuri yra patvirtina 2006-2011 metams. "Mūsų pirminiais skaičiavimais, storesnis romanas, kuris dabar kainuoja apie 40 litų, pabranginus kainuos apie 70 litų. Matyt, tai turėtų reikšti, kad būsime neišsilavinusi tauta, kurią bus lengva valdyti. Žmonės laiką leis prie televizorių žiūrėdami įvairius šou, nes knyga bus didelė prabanga", - piktinosi pašnekovė.

Nei Finansų, nei Švietimo ir mokslo ministerijų atstovai negalėjo LŽ pasakyti, ar Vyriausybė jau yra numačiusi kitąmet skirti papildomų lėšų mokinio krepšeliui ir bibliotekų fondams papildyti dėl numatomo staigaus knygų ir vadovėlių brangimo.