TVF vykdo nuolatinę šalių priežiūrą ir kasmet teikia joms rekomendacijas finansiniam ir ekonominiam stabilumui užtikrinti.

Tačiau dabar, kai pasaulį apėmęs ekonomikos nuosmukis, fondo vizitas Lietuvoje ypač aktualus. Misijos metu fondo atstovai susitiks su paskirtuoju Premjeru Andriumi Kubiliumi ir Lietuvos banko valdybos pirmininku Reinoldijumi Šarkinu.

A. Kubilius žada pristatyti naujos Vyriausybės programą ir tikisi išgirsti komplimentų antikriziniam planui. Praėjusią savaitę Seimui pristatydamas Vyriausybės programą A. Kubilius tikino, kad Lietuvai TVF pagalbos neprireiks.

Naujienų agentūrai „Bloomgerg“ R. Šarkinas yra sakęs, kad su fondo atstovais gali būti aptartos ir skolinosi galimybės, tačiau kol kas esą tokios pagalbos Lietuvai nereikia.

Apie galimybę skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo užsiminė kandidatas į Finansų ministrus Algirdas Šemeta.

Kai kurie finansų analitikai sako, kad Lietuva be valiutos fondo pagalbos neišsivers. Kiti akcentuoja, kad tai gali būti tik paskutinis žingsnis.

Valiutos fondas pastaruoju metu paskolas skyrė Ukrainai Pakistanui, Islandijai ir Vengrijai. Šiuo metu dėl paskolos su fondo atstovais derasi Latvija. Esą rimtai apie tai galvoja ir Turkija.