Nors viešbutyje "Magnus Hotel" dar darbavosi statybininkai, šio viešbučio administracija jau sulaukė išankstinių turistų iš kitų šalių užsakymų. Ką tik atidarytame viešbutyje iš karto bus apgyvendinti keletas dviviečių kambarių.

Sulaukė pirmųjų užsakovų

Viešbučio direktorė Smiltė Mažūnienė neslėpė, kad atidaryti naują viešbutį įsismarkavus ekonominei krizei - ne pats palankiausias metas. Tačiau gyvenimas parodė, kad dabar kaip tik prireiks kuklesnių, ne itin prabangių viešbučių, kuriems gali pavykti išsilaikyti.

"Mus gana optimistiškai nuteikė tai, kad žmonės greitai susidomėjo ekonominės klasės viešbučiu, kai dar vyko statybos. Atvykstantieji į mūsų miestą teiravosi, ar jau gali užsisakyti kambarius", - pasakojo direktorė.

"Magnus Hotel" po rekonstrukcijos iškilo vietoj buvusio "Aušros" spaustuvės administracijos pastato. Viešbutis turi dvi konferencijų sales, erdvią automobilių, o svarbiausia - turistinių autobusų stovėjimo aikšteles. Trijų žvaigždučių viešbutyje yra 82 kambariai, iš kurių 7 - liukso klasės, veiks 52 vietų restoranas.

Viešbučio puošmena - devintame aukšte įrengta apžvalgos terasa, nuo kurios atsivers Kauno miesto panorama, ir jaukus baras. Čia užsukę svečiai galės pasigrožėti nuostabiu vaizdu, pasivaišinti kvapnia kava ir kokteiliais.

Senesnės kartos kauniečiai prisimena, kad panaši terasa anais laikais buvo įrengta tame pačiame rajone veikusiame viešbutyje "Baltija" (po rekonstrukcijos jis virto VDU studentų bendrabučiu). Terasoje buvo rengiami pramogų vakarai. Lankytojų čia niekada netrūko.

Kaip išgyvens

Dar šių metų pradžioje buvo tikimasi, kad laikinojoje sostinėje bus pastatyta naujų viešbučių ir bus galima apgyvendinti daugiau miesto svečių. Didesnis turistų antplūdis iš dalies būtų padėjęs atgaivinti merdinčią laikinąją sostinę daugeliu aspektų.

Pavasarį po rekonstrukcijos šiame mieste duris atvėrė keturių žvaigždučių viešbutis "Reval Hotel Neris". Metų pabaigoje - trijų žvaigždučių viešbutis "Magnus Hotel".

Dar buvo numatoma atgaivinti šalia "Akropolio", Karaliaus Mindaugo prospekte esantį "Respublikos" viešbutį, neseniai buvo paskelbta, kad bus statomas keturių žvaigždučių viešbutis buvusiose "Spindulio" spaustuvės patalpose, esančiose Gedimino gatvėje. Kaip pasikeitus ekonominėms sąlygoms galės išgyventi nauji viešbučiai? Toks klausimas aktualus ne tik veiklą pradėjusiems viešbučiams, bet ir tiems, kurie yra šio verslo lyderiai.

Mažesnės kainos - pranašumas

Ekonominės klasės trijų žvaigždučių viešbučių Kaune nėra daug. "Magnus Hotel" direktorė S.Mažūnienė mano, kad pasikeitus veiklos sąlygoms tokie viešbučiai turi daugiau perspektyvų. Mažesnė apgyvendinimo kaina tampa lemiamu rodikliu. Artėjant Kalėdoms ketinama pritraukti turistų iš kaimynės Baltarusijos, kurie savaitgaliais atvyksta į Kauną apsipirkti.

Tikimasi, kad modernus ir šiuolaikiškas, tačiau gerokai pigesnis "Magnus Hotel" pritrauks ir tuos, kurie anksčiau rinkdavosi keturių žvaigždučių viešbučius.

"Magnus Hotel" atidarymo proga du mėnesius dirbs pagal specialią programą - bus taikomos nuolaidos apgyvendinimui.

"Viešbutis įsikūręs patogioje vietoje - netoli stoties ir prekybos centro "Akropolis". Tai irgi gali būti patrauklu atvykusiems apsipirkti žmonėms", - aiškino direktorė.

Turistai gali rinktis pigesnes poilsio keliones, tad tikėtina, kad vasarą jie užsuks į Lietuvą ir į Kauną.

Taupys vandenį ir elektrą

Pasak direktorės, tokiu kritišku metu, kai žmonės pradėjo taupyti pinigus, atidaryti viešbutį - didelis iššūkis.

"Mūsų galimybė išgyventi yra mūsų pačių rankose. Daug ko atsisakėme, kad galėtume sutaupyti pinigų. Šiuo metu į viešbutį priimti dirbti 35 darbuotojai, tad mėginsime išsiversti turimomis jėgomis", - aiškino S.Mažūnienė.

Vienas svarbiausių akcentų - kaip galima taupiau naudoti vandenį ir elektrą. Viešbutyje įrengta moderni šildymo sistema, tad bus galima sumažinti šildymą tų kambarių, kurie tuo metu nebus apgyvendinti.

Tą patį galima pasakyti ir apie elektros taupymą. Šviesa kambaryje užsidegs tik tada, kai kambario gyventojas, gavęs užprogramuotą kortelę-raktą, ją įdės į specialią dėžutę, esančią prie įėjimo durų.

Pažintis su miestu

S.Mažūnienė užsiminė, kad prieš atveriant naujo pastato duris buvo daug mąstoma apie tai, kad kiekvienas viešbučio svečias, kartą čia apsistojęs, norėtų ir vėl sugrįžti.

Net neišėjęs iš viešbučio turistas galės susipažinti su Kaunu. Antras aukštas išklotas kilimine danga, ant kurios pavaizduotas miesto žemėlapis. Taip pat bendro naudojimo patalpose ant sienų kabės tokie pat pažintiniai žemėlapiai.

Viešbutyje bus galima rengti konferencijas ir įvairius susitikimus. Dvi konferencijų salės pavadintos "Nemunu" ir "Nerimi".

"Tačiau pats svarbiausias dalykas, kad tas pats žmogus pas mus sugrįžtų, yra geras ir kokybiškas aptarnavimas. Kiekvienas lankytojas yra mūsų garbingiausias svečias", - sakė direktorė.

Krizė - akivaizdi

Tuo metu Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė kalbėjo ne taip optimistiškai, vertindama viešbučių, taip pat ir turizmo verslą. Akivaizdu, kad ekonominė krizė jau palietė viešbučius.

Šiuo sudėtingu metu darbo neteko apie 10-15 proc. viešbučiuose dirbusių žmonių. Manoma, kad šis procesas gali dar paspartėti.

Šiais metais Lietuvoje buvo atidarytas 21 naujas viešbutis.

"Kitais metais vargu ar bus pastatyta tiek viešbučių, kadangi situacija iš esmės pasikeitė. Bankai pristabdė tokių projektų plėtrą ir jų neremia", - tvirtino asociacijos prezidentė.

Tačiau pašnekovė įžvelgė tam tikrą properšą ekonominės klasės dviejų žvaigždučių ir SPA viešbučiams bei konferencijų salėms, kadangi tiems objektams numatyta suteikti Europos struktūrinių fondų paramą.

"Mūsų pagrindinis tikslas - siekti, kad viešbučiai veiktų ne tik sezono metu. Žiemą labai sumažėja turistų, ir daugelis viešbučių stovi apytuščiai. Su kitų šalių viešbučiais mes galėjome konkuruoti mažesnėmis paslaugų kainomis. Tačiau dabar ir to nebus, kadangi bus naikinamos visos dabar galiojančios PVM lengvatos. Viešbučius tai itin palies", - teigė ji.

Pasak E.Šiskauskienės, turizmas - viena perspektyviausių ūkio šakų. Dabar maždaug 20-yje Europos šalių veikiantys viešbučiai turės geresnes sąlygas. Dėl pabrangusių Lietuvos viešbučių turistai gali aplenkti mūsų šalį.