Už kiekvieną nelegaliai išnuomotą užsienietį įmonei gresia 3-10 tūkst. Lt bauda. Negalint pasiūlyti darbo įsivežtam darbuotojui jį reikėtų grąžinti į gimtinę.

„Panašu, kad įsivežė net neplanuodami jų įdarbinti, o tiesiog darbuotojų nuomai. Statybininkai už atitinkamą mokestį buvo perleisti mėsos perdirbimui, paukštidžių valymui ir taip toliau", - trečiadienio spaudos konferencijoje sakė Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus vedėjas Vilius Mačiulaitis.

Anot jo, matoma „didžiulė rizika", kad atsiras daugiau įmonių, kurios įsiveš užsienio darbuotojus ir pernuomos kitoms įmonėms.

„Manytina, kad tai yra viena iš nelegalaus darbo apraiškų, nesilaikoma užsieniečių įdarbinimo tvarkos", - sakė jis.

Anot V. Mačiulaičio, paskutinysis atvejis yra 60 kinų, tačiau turima duomenų ir apie iki 50 gruzinų atvežimą į Lietuvą, kurie vėliau buvo palikti likimo valiai.

„Mes kalbame apie patį principą, kad jeigu žmogus yra atvežtas kaip darbo jėga dirbti tą darbą, jis ir turi jį dirbti, o ne pasileisti nuo vadelių ir neaišku, nei ką veikti, nei kur veikti. Iš viso, kaip mes jį po to surasime", - tvirtino V. Mačiulaitis.

Jo teigimu, reikia skaidresnio reglamentavimo ir aiškių taisyklių.

Piktinasi kinų įvežimu

Vilniaus miesto policijos komisariato viešosios policijos Migracijos tarnybos viršininkas Gintaras Bagužis nuogąstauja, kad ši nuoma yra tarsi moderni vergovė.

„Mes matome, jeigu toks darbo nuomos principas galimas, nėra problemų, kad bet kuris iš mūsų galime išsinuomoti kiną bet kokiems darbams. Pavyzdžiui, man reikia sodą sukasti, aš sumoku tai įmonei tam tikrą mokestį ir aš turiu sau kiną visą parą", - trečiadienį spaudos konferencijoje problemą pristatė jis.

Įdarbinti kinai moka tik savo gimtąją kalbą, todėl, anot jo, jie yra visiškai priklausomi nuo darbdavio. G. Bagužio duomenimis, „už paprasto vištų gaudytojo" nuomą mokamas didesnis mokestis nei yra policininko atlyginimas. Pats oficialiai kinas uždirba taip pat iki 2000 Lt.

Dėl ypač aštrių G. Bagužio pasisakymų apie kitataučius vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila paprašė jo vadovo įvertinimo.

DELFI nepavyko susisiekti su kinus išnuomojusia bendrove „Labour and Construction Services".

Vilniaus Migracijos tarnyba per dieną sulaukia 250 prašymų iškviesti užsieniečius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją