Tačiau dar 2001-aisiais patvirtintose nedarbingumo pažymėjimų davimo taisyklėse numatyta išlyga – jeigu iš teisėsaugos institucijų gautais dokumentais pagrindžiama, kad išgėręs žmogus nukentėjo ne dėl savo kaltės, jis gali reikalauti nedarbingumo pašalpos.

Daugelis klaipėdiečių nenutuokia apie galimybę kreiptis į „Sodrą“, kuri gali skirti nukentėjusiam šią pašalpą. Todėl dėl nežinojimo dėl kitų asmenų nukentėję žmonės sutinka, kai jiems siūlomas tik neapmokamas „baltas“ biuletenis.

Prieš kelias dienas avarijoje nukentėjusi ir smarkiai susižalojusi taksi keleivė išsigando išgirdusi, kad gali tekti gydytis savo lėšomis. Vėlų vakarą iš kavinės namo skubėjusi mergina ligoninės priimamajame neneigė – tąvakar ji vartojo alkoholinių gėrimų.

„Tačiau nustebau, kai pasakė, kad man gresia „baltas“ biuletenis. Kaltas buvo kitos mašinos vairuotojas, o ne taksistas, važiavau ne darbo metu. Gal žmogui vakare su draugais net kokteilio išgerti negalima? Juk moku valstybei mokesčius, be to, juk susižalojau ne pati!“ - stebėjosi klaipėdietė.

Šiuo metu mergina gydosi ambulatoriškai ir vis dėlto gaus iš „Sodros“ nedarbingumo pašalpą.

„Atsitiktinai sužinojau, kad galima kreiptis privačia tvarka. Tik reikia turėtų oficialių įrodymų, kad traumą patyrei dėl kito kaltės. Ar daug žmonių žino apie tokią galimybę? Nemanau“, - piktinosi sumušimus besigydanti mergina.

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Klaipėdos skyriaus vyriausioji ryšių su visuomene specialistė Eglė Eivaitė pripažino, kad nedarbingumo pažymėjimas neišduodamas asmenims, kurie į sveikatos priežiūros įstaigą kreipėsi neblaivūs arba apsvaigę nuo narkotinių, toksinių ar psichotropinių medžiagų.

„Žmogui išduodama medicininė pažyma, kuri į nedarbingumo pažymėjimą keičiama tik gavus išvadą, kad neblaivumas nebuvo traumos atsiradimo priežastis. Tada reikėtų kreiptis į teritorinį „Sodros“ skyrių, kuris spręs, mokėti nukentėjusiajam ligos pašalpą ar ne“, - aiškino E.Eivaitė.

„Sodros“ atstovė pateikė dažnai pasitaikantį pavyzdį, kai nukentėjusysis gali kreiptis dėl pašalpos ir reikalauti, kad „baltas“ biuletenis būtų pakeistas normaliu.

„Pavyzdžiui, jeigu autobuso vairuotojas padarė pažeidimą, o autobusu važiavęs keleivis buvo neblaivus ir susižalojo dėl vairuotojo kaltės, jam gali būti išduotas nedarbingumo pažymėjimas, o pateikus įrodymų iš teisėsaugos institucijų, gali būti skirta ir pašalpa“, - teigė E.Eivaitė.