LLRI prezidentas Remigijus Šimašius tvirtino, kad nors gyventojų įsiskolinimas Lietuvoje yra mažesnis ne tik už daugelį Europos šalių, bet ir už kaimyninių Latvijos ir Estijos, tačiau tai yra viena iš priemonių siekiant užtikrinti tvarų Lietuvos ekonomikos augimą.

Šiuo metu gyventojai, pirkdami būstą pasiskolinę pinigų iš banko gali pasinaudoti Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata, leidžiančia deklaruojant pajamas susigrąžinti dalį sumokėtų palūkanų.

„Jos didina ir taip augančias būsto kainas ir skatina žmones skolintis. Problema yra ne tame, kad žmonės skolinasi, bet kad gali skolintis ne visai pagrįstai“, – sakė R. Šimašius.

Anot jo, Lietuvos nekilnojamojo turto rinkoje yra paklausos ir pasiūlos neatitikimas. Jo teigimu, žmonėms šiandien yra sukurta iliuzija, kad nekilnojamojo turto, o ypač žemės kiekis yra labai ribotas ir toks išliks ir ateityje.

„Taip, jis yra ribotas, bet ne tiek dėl fizinių galimybių, kiek dėl teisinio apribojimo. Būtent tai dar pastiprina tradicinį lietuvio įsitikinimą, kad nekilnojamasis turtas yra saugiausia investicija ir sukuria užburtą ratą, kad jis tikrai nenuvertės, ir skatina imti paskolas ir pirkti“, – sakė jis.

Tokių siūlymų ne kartą buvo pateikę ir kiti ekspertai, o Tarptautinio valiutos fondo ekonominių konsultacijų misija apskritai ragino Vyriausybė atsisakyti mokesčių lengvatų.

Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Giedrė Balčytytė DELFI sakė, kad Vyriausybė taip pat planuoja svarstyti šį klausimą.

„Pritariame, kad tai gali turėti teigiamos įtakos nekilnojamojo turto rinkai ir visai šalies ekonomikai“, – apie siūlymą naikinti mokesčių lengvatas imantiems būsto kreditą sakė ji.

Jos teigimu, nuo kitų metų sausio dar iki 24 proc. mažinant Gyventojų pajamų mokestį realiosios gyventojų pajamos didėja ir žmonės turi galimybę patys nuspręsti, kur jas nukreipti.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas DELFI sakė, kad apie šios mokesčių lengvatos atsisakymą galvojama.

„Kam reikėjo, tas pasinaudojo, o jau esant dabartinėms palūkanų normoms, tai, žinoma, žmonės skaičiuoja ir jei jau gali imti kreditą ir jį grąžinti mokant didesnes palūkanas, tai gal ta lengva buvo laikina ir jos tęsti ilgiau nereikėtų“, – tvirtino J. Lionginas.

Jis neatmeta galimybės, kad ši mokesčių lengvata rudenį gali būti peržiūrima kartu su kitomis GPM lengvatomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją