„Daugiabučių namų bendrijų kooperacija ir ištisų kvartalų atnaujinimas leistų užtikrinti vientisą jų architektūrinę išraišką. Be to, naudojantis jau parengtais projektais, gyventojams sumažėtų būsto atnaujinimo sąnaudos“, – sakė programos „Atnaujinkime būstą – atnaujinkime miestą“ koordinatorius, Vilniaus miesto tarybos narys Kęstutis Nėnius.

Šiuo metu modernizavimo projektai jau parengti Žirmūnų mikrorajone, tarp Šilo tilto ir Kareivių gatvės.

„Vilniaus plano“ architektai Sigita ir Saulius Dageliai, išanalizavę namų ypatybes, pasiūlė tris modernizavimo variantus.

Pirmuoju atveju gyventojams rekomenduojama atlikti tik būtiniausius atnaujinimo darbus – pakeisti langus ir lauko duris, apšiltinti fasadus ir stogus bei patobulinti senuosius balkonus.

Šiuo variantu nenumatoma daryti butų planavimo pakeitimų. 100 butų gyvenamajame name bendrasis plotas padidėtų apie 10 proc.

Antruoju variantu, be jau minėtų pakeitimų, siūlomi ir butų planavimo patobulinimai padidinant visų butų virtuves, o kampiniuose 3 kambarių butuose – ir miegamuosius.

Išplėtus virtuves ir miegamuosius, padidėtų ne tik bendrasis, bet ir gyvenamasis butų plotas (apie 20 proc.).

Trečiuoju variantu, įgyvendinus pirmajame ir antrajame variante siūlomus pakeitimus, papildomai rekomenduojama pirmo aukšto butams jų grindų lygyje įrengti atskiras terasas – kiemelius.

Šiuo metu yra rengiami įvairaus sudėtingumo kompleksinės renovacijos projektai daugiabučiams, kurie pastatyti Lazdynų, Karoliniškių, Viršuliškių, Šnipiškių bei Žirmūnų mikrorajonuose.

Serijinių stambiaplokščių namų atnaujinimo projektus rengia savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“ kartu su įmone „Jungtinės architektūros dirbtuvės“ ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto specialistais.