„Atsižvelgiant į paskutines makroekonomines prognozes, mes laikome, kad artimiausia euro įvedimo data turėtų būti ne anksčiau kaip 2010 metai. Buvo svarstomi ir kiti galimi būdai, kaip būtų galima tikslą pasiekti anksčiau, tačiau mūsų paskaičiavimai rodo, kad 2007 metais turėtume priimti labai daug drastiškų sprendimų", - teigė finansų ministras.

Jeigu euro būtų nuspręsta siekti anksčiau 2010 metų, anot Z. Balčyčio, būtų tekę žymiai anksčiau, nei reikalauja ES, pakelti akcizus cigaretėms ir degalams, atsisakyti daugiau nei 2 mlrd. litų valstybės išlaidų.

„Ir tai – ankstesnė euro įvedimo data - vis tiek liktų tik teorinis variantas. Negalėtume užtikrinti infliacijos rodiklio tvarumo", - teigė finansų ministras.

Lietuva kartu su Slovėnija eurą siekė įsivesti nuo 2007 metų pradžios, tačiau pavasarį išsakytas Europos Komisijos vertinimas kelią Lietuvai į euro zoną užkirto. Lietuva, atitikusi beveik visus kriterijus, nesugebėjo suvaldyti infliacijos.

Tuo tarpu Slovėnija jau po trijų mėnesių taps 13-ąja euro zonos nare.

Po neigiamo EK sprendimo tuometinis Lietuvos premjeras Algirdas Brazauskas pareiškė, kad euro Lietuva siektų 2009 metais. Tokią datą ES ekonomikos ir pinigų politikos komisaras Joaquinas Almunia pavadino realistiška.

Prezidentas Valdas Adamkus taip pat ragina svarstyti galimybę įsivesti eurą 2009 metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją