Lyginamuoju laikotarpiu bendrovės pardavimų pajamos išaugo 14,6 proc. – nuo 271,507 mln. iki 311,079 mln. litų.

Per pirmąjį 2006 metų ketvirtį bendrovė buvo uždirbusi 16,55 mln. litų grynojo ir 20,487 mln. litų ikimokestinio pelno – atitinkamai 40,1 ir 25,8 proc. mažiau nei pernai tuo pat metu. Antrasis šių metų ketvirtis „Lifosai“ buvo nuostolingas – patirta 5,276 mln. litų nuostolių, gauta 134 mln. litų pajamų.

„Antrąjį šių metų ketvirtį turėjome planinį remontą (iki trijų savaičių) – gamyba buvo mažesnė, sąnaudos ir remonto išlaidos didesnės“, - „JT Naujienoms“ sakė „Lifosos“ finansų direktorė Regvita Ivanovienė.

Pasak jos, šiemet tiek pirmąjį, tiek antrąjį ketvirtį buvo pakilusios žaliavos kainos, ypač amoniako, tuo tarpu kitų žaliavų - sieros ir apatito - kainos mažiau kito. Dabar amoniako žaliavos kaina mažėja.

„Antrajame ketvirtyje buvo ir pačios produkcijos kainos mažesnės, nes produkciją tiekėme į tolimesnes rinkas – Azijos“, - sakė R. Ivanovienė.

Šiemet sausio-birželio mėnesiais „Lifosa“ pardavė 382,11 tūkst. tonų pagrindinės produkcijos - diamonio fosfato – 9,4 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu (349,14 tūkst. tonų), o už ją gavo atitinkamai 258,198 mln. ir 222,347 mln. litų.

„Pagal tonas šiemet pardavėme daugiau nei pernai pirmąjį pusmetį, ir kaina produkcijos buvo didesnė, tačiau galutiniam rezultatui įtakos turėjo ir žaliavų, ir energetikos, kuro ir geležinkelio tarifų kainų augimas, darbo užmokesčio didėjimas. Didesnės produkcijos kainos nekompensavo padidėjusių sąnaudų“, - komentavo „Lifosos“ finansų direktorė.

Įtakos pusmečio pelnui turėjo ir JAV dolerio kurso svyravimas, kuris „Lifosos“ pelną sumažino apie 4,5 mln. litų, kai pernai sausį-birželį iš dolerio kurso svyravimo bendrovė išlošė 2,4 mln. litų.

Tiesa, šiemet „Lifosa“ ne tik patiria neigiamą valiutų kurso įtaką, bet moka pelno ir socialinį mokestį. Pernai pirmąjį pusmetį bendrovė dar turėjo sukauptų nuostolių, todėl pelno mokesčio nemokėjo.

Akivaizdu, kad šiemet „Lifosa“ pelno uždirbs mažiau nei pernai. Tuo tarpu pajamos turėtų išlikti panašiame lygyje. Kadangi įmonė perka žaliavas ir parduoda produkciją už JAV dolerius, ši valiuta taip pat turės įtakos veiklos rodikliams.

„Lifosa“ 2005 metais uždirbo 81,516 mln. litų audituoto grynojo pelno – 79,3 proc. daugiau nei 2004-aisiais, bendrovės pajamos išaugo 15,1 proc. – iki 603,865 mln. litų.

Kėdainių įmonės akcijos kotiruojamos biržos Einamajame sąraše. Rusijos mineralinių trąšų kompanija "MCC Eurochem" valdo 91,15 proc. "Lifosos" akcijų.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją